Žádost o zvýšení platu a jak ji podat | VímVíc.cz

Žádost o zvýšení platu a jak ji podat

24. 11. 2017

Máte fajn práci, kde chcete zůstat, ale průměrný plat není nic moc? Jak požádat o zvýšení platu tak, aby žádost dopadla co nejlépe? Přečtěte si rady a konkrétní postupy, jak na to.

Žádost o zvýšení platu a jak ji podat

Žádost o zvýšení platu

Pokud vám příliš nevyhovuje vaše čistá mzda, máte tři možnosti. Zaprvé, podat výpověď a hledat štěstí jinde, za druhé smířit se s danou výší mzdy, anebo zatřetí požádat o zvýšení mzdy. Přestože žádost o zvýšení platu není zpravidla příjemná věc k diskuzi ani pro zaměstnance ani zaměstnavatele, pokud se chcete někam posunout, budete muset chvilkové nepohodlí přetrpět.

Přečtěte si také, jaká je průměrná mzda v USA.

Žádat o zvýšení platu není nic příjemného, ale k životu zaměstnanceto neodmyslitelně patří.

Jaké jsou zásady pro to, abyste zvýšili možnost úspěchu vaší žádosti o zvýšení mzdy?

Proč by měl šéf vaší žádosti o zvýšení platu vyhovět?

Pokud vážně přemýšlíte o tom, že byste podali žádost o zvýšení mzdy, musíte mít předem připravené pádné důvody, proč by vám mělo vedení vyhovět. Inspirujte se našimi tipy:

  • Zvýšili jste si v poslední době vzdělání
  • Nedávné projekty zvládáte skvěle
  • Konec zkušební doby a vám se daří
  • Vzali jste na svá ramena v krizi cizí práci
  • Přivedli jste zajímavé zákazníky
  • Firma má díky vám větší zisky
Aby vedení mohlo o vaší žádosti o navýšení platu přemýšlet, musíte mít připravenou argumentaci.

Jak si říct o zvýšení platu

Pokud máte jasno v tom, že si zvýšení platu zasloužíte a hlavně - připravili jste si pro to některé potřebné argumenty z předchozího bodu, stačí už jen promyslet, jak si říct o zvýšení platu konkrétně. Základem argumentace, která se zdánlivě nevyvíjí dobře, by mělo být pohrození odchodem z firmy. A to hlavně tehdy, když se cítíte ve firmě více nepostradatelní, než obvykle. Velmi vám v tom pomůže to, že již máte nalezené jiné místo a víte, kolik peněz jsou vám ochotni nabídnout. Poté “stačí” argumentovat tím, že jinde vám dají tolik, pojďme se domluvit na tom samém i zde, jinak jinak vedoucí jistě musí pochopit, že půjdete jinam. Podívejte se pro zajímavost na to, jaké jsou platové třídy 2018.

Počkejte na tu správnou chvíli

Nedá se nic dělat, i přesto, že budete mít sepsané skvělé důvody toho, proč byste měli dostat přidáno, s finanční situací firmy nic nenaděláte. Jestli víte, že na přidávání to ve firmě teď rozhodně nevypadá, budete muset žádost o zvýšení platu odložit. Také se vyvarujte tomu, abyste žádali o vyšší plat v tu chvíli, kdy vedení není příliš spokojeno s kvalitou vaší odvedené práce anebo, pokud se vám něco vyloženě nepovedlo a stále se o tom tak trochu mluví. Dějte si na takové okamžiky pozor a rozhodně v takovou chvíli žádné akce nepodnikejte.

Přemýšlíte o změně práce? Podívejte se na aktuální nabídky práce.

Hlídejte celkový postoj nadřízených k vám a vyčkejte na dobu, kdy budete chváleni.

O kolik chcete plat navýšit?

Potom, co budete mít připravené pádné argumetny pro to, proč by vedení mělo vaší žádosti o navýšení platu vyhovět, promyslete také to, o jakém přidání by měla být řeč. Pokud máte informace o podobných pozicích nebo o platech kolegů, v žádném případě s tím neoperujte. Mějte však tuto částku na paměti. Může fungovat jako určitá představa budoucího platu, která by mohla být i reálná a ne přehnaná.

Žádost o zvýšení platu odmítnutí

Snažili jste se udělat vše co nejlépe a v nejlepší možný čas? Podali jste žádost o zvýšení platu a byli jste odmítnuti? Nezoufejte. Můžete se zeptat, proč se vaše žádost o zvýšení platu setkala s odmítnutím a co byste mohli udělat pro to, aby se to v budoucnu změnilo. Jestliže odpověď nebude jasná, zeptejte se přímo, kdy se s žádostí budete moci znovu na svého zaměstnavatele obrátit. Díky tomu ukážete, že je pro vás vyšší plat velmi důležitý a že se myšlenky nehodláte jen tak zbavit. Navíc se oné myšlence bude muset začít věnovat i váš šéf.

Zeptejte se šéfa, kdy můžete se žádostí o zvýšení platu znovu přijít.

Přemýšlíte o nové práci? Podívejte se na životopis vzor a udělejte si bilanci toho, jakou pracovní minulosti máte za sebou. Pokud chcete dát výpověď přečtěte si, co je pro podání výpovědi základní.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Úspěch v kariéře Ze života Ze života firem a kanceláří