Platové třídy 2018 | VímVíc.cz

Platové třídy 2018

29. 06. 2017

Zajímá vás, jak budou pravděpodobně vypadat platové třídy v roce 2018? Do které platové třídy bude zařazeno vaše povolání a jak to bude s penězi?

Předpověď do budoucna

Letos skutečně zjistíme, jak to bude s výší průměrné mzdy v jednotlivých platových třídách do budoucna. V tuto chvíli se samozřejmě konečná podoba platových tříd pro rok 2018 stále ještě řeší, můžeme si ale udělat hrubý přehled toho, co by jaká strana chtěla do budoucna prosadit.

Zaručená mzda v tuto chvíli

Zaručená mzda je minimální plat, který musí dostávat kvalifikovaný zaměstnanec v určitém povolání. Pro rok 2017 je to 11 000 Kč za měsíc ve třídě první, a v šestnácté, nejvyšší platové třídě, je to 22 000 Kč. Mezitím se nacházejí třídy 2 - 15.

Zaručená mzda se liší v závislosti na druhu povolání a na typu platové třídy.

Platové třídy státních zaměstnanců 2017

Platové třídy podléhají předpisům a přesně určují, jaký plat přibližně bude v zaměstnání daný jedinec dostávat. Například 12. platová třída slouží jako doporučený přehled o platech pro ty zaměstnance, kteří mají ukončené bakalářské nebo magisterské vysokoškolské studium. 10. platová třída ukazuje průměrný plat jedinců s bakalářským nebo vyšším odborným vzděláním, 9. platová třída je zásadní pro zaměstnance s vyšším odborným vzděláním a 8. platová třída slouží jako ukazatel platu pro jedince s ukončenou maturitní zkouškou. Přečtěte si, jaké jsou jednotlivé platové třídy státních zaměstnanců 2017.

Platové třídy 2018

V roce 2018 se čeká další navyšování platů v jednotlivých platových třídách. Například Lidovci by chtěli navýšení platu o 400 až 600 Kč, ČSSD by chtěli k platu přidat 500 - 1000 Kč a Komunisté chtějí přidat 1 000 Kč. Odboráři bojují za zvednutí mzdy z 11 000 až na 12 500 Kč. Ovšem co se týče například ANO, Andrej Babiš navyšovat zaručenou mzdu v roce 2018 nechce.

Odbory žádají velké přidávání, Andrej Babiš za ANO nechce přidávat vůbec.

Platy učitelů v ČR

Učitelský plat je věčné téma. Nástupní plat učitele je velmi různý, ale například průměrný plat učitele v mateřské škole v roce 2017 je 23 116 Kč, na základní škole 27 690 Kč a na střední škole 28 649 Kč. Plat učitelů se ale samozřejmě liší podle daného kraje a typu školy. Z historického hlediska plat učitelů stále roste, ovšem většina lidí se domnívá, že ne dostatečně rychle. Pravdou je, že učitelé, jakožto nositelé vzdělanosti, dostávají v průměru takový plat, který patří v evropském průměru mezi ty nejnižší. A to je skutečně alarmující.

Učitelé doufají ve změnu a v zásadní navyšování jejich platů.

Platové třídy do budoucna

Do budoucna by měly stoupnout i platy pracovníků ve veřejném sektoru. Zvýšení platu v jednotlivých platových třídách by se tak měli dočkat učitelé, zdravotníci, úředníci nebo třeba policisté. Platové třídy ve státní správě by se tedy do budoucna měly také změnit, co se výše platu týče.

Platové tabulky

Platové tabulky slouží pro veřejnou službu a správu. Plat se liší v každé jednotlivé tabulce a celkem máme v současné době pět platových tabulek.

Platová tabulka pro zaměstnance obcí, úřadů

  • V této tabulce najdeme veškeré zaměstnance obcí, úřadů anebo kanceláří v civilním poměru.
  • Průměrný plat v této tabulce je 19 300 Kč.

Platová tabulka pro zdravotníky

  • V této tabulce najdeme nejen pracovníky lékařské služby, ale také pracovníky nelékařské služby a sociální pracovníky. Nenajdeme tu ovšem přímo lékaře.
  • Průměrný plat v této tabulce je 21 840 Kč.

Platová tabulka pro lékaře

  • Lékaři a zubní lékaři patří do tabulky třetí.
  • Průměrný plat v této platové tabulce je 46 170 Kč.

Platová tabulka pro učitelé

  • V této platové tabulce najdeme veškeré pedagogické pracovníky.
  • Průměrný plat v této tabulce je 25 850 Kč.

Platová tabulka pro manuální a kulturní pracovníky

  • Poslední platová tabulka v sobě skrývá nepedagogické pracovníky, školníky, ale také instalatéry, herce nebo režiséry.
  • Průměrný plat v této tabulce je 18 610 Kč.

Hledáte lépe ohodnocenou pracovní pozici? Podívejte se na aktuální nabídky práce a vyberte si tu, ve které se budete cítit nejlépe.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Platy a platové třídy