Práce, kde se budete cítit - jak ji poznáte? | VímVíc.cz

Práce, kde se budete cítit dobře - jak ji poznáte?

14. 03. 2018

Hledáte si novou práci, ale nejste si jistí, zda je to to pravé ořechové? Personalista pozná, zda je uchazeč ideální či ne, ale jak poznáte vy, zda je to ta vysněná práce, kde bude vše tak, jak má být? My pro vás máme článek naplněný radami, díky kterým se o svém budoucím zaměstnání dozvíte mnohem víc informací.

Práce, kde se budete cítit - jak ji poznáte?

Mějte oči na stopkách

pracovní pohovor sledovat své okolí
Zkuste se uvolnit a kromě sebe sledujte při návštěvě firmy i své okolí.
pracovní prostředí neformální styl
  • Kdo bude můj přímý nadřízený?
  • Jaký je můj budoucí tým? Jaká v něm panuje atmosféra?
  • Jaké je pracovní prostředí? Menší kanceláře s menším týmem nebo velký open space?
  • Proč z této pozice dotyčný odchází?

Náplň práce se všemi podrobnostmi

Ačkoliv v inzerátu se náplň práce stručně shrne, na pohovoru byste se k ní určitě měli vrátit. Pokud o ní personalista nezačne mluvit sám, tak ve chvíli kdy přijde řada na vaše otázky, určitě se na podrobnou náplň práce zeptejte. Vyjasněte si konkrétní úkoly, míru zodpovědnosti nebo třeba časovou vytíženost, zda na vás bude kladen velký tlak ohledně rychlosti, nebo se úkoly dají plnit v poklidu a postupně.

Nebojte se rozebrat na pohovoru pracovní místo do detailů a ptát se na vše co vás napadne.

Ideální variantou je, pokud u samotného pohovoru je i váš budoucí nadřízený. Pokud by tam nebyl v prvním kole, jistě se s ním setkáte v kole druhém. V tu chvíli nastává čas, zeptat se i jeho na podrobnější popis pracovní pozice. Svůj zájem o pozici můžete projevit i dalšími doplňujícími otázkami jako například „Jaký byl v poslední době největší problém na této pozici?“.

I firemní kultura je důležitá.

Každá společnost má svou specifickou firemní kulturu, která o ní hodně vypovídá. Nikde to nebude do puntíku stejné, tudíž i tohle je věc, která by vás měla zajímat. Pokud víte, že nějaký váš známý v této firmě, kam se hlásíte, někdy pracoval či stále pracuje, určitě se ho neváhejte zeptat, jaké to tam je. Jestliže ale nikoho takového nemáte, neváhejte se zeptat přímo personalisty. Ti zpravidla rádi vyprávějí o firemních večírcích a uvolněné atmosféře.

V neposlední řadě vás určitě zajímají otázky platu a benefitů.

Pokud se k tomu personalista nevyjádří sám, určitě se nebojte zeptat. Při rozhodování, zda je tato práce pro vás ta pravá, mohou i tyto věci hrát velkou roli. Nezapomínejte, že plat je většinou uváděn v hrubém, pokud personalista neřekne jinak. Nemusíte se ale stresovat, zkrátka proveďte výpočet čisté mzdy a během minutky víte, jaký bude váš reálný plat.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Úspěch v kariéře Ze života zaměstnanců