Nejoblíbenější a nejlepší horory | VímVíc.cz

Nejoblíbenější a nejlepší horory

25. 07. 2023

Horory mají vyvolávat strach, děs, leknutí a další silné negativní emoce. Mezi nejlepší horory se často řadí filmy podle skutečné události horory. Nejstrašidelnější horory jsou oblíbené mezi lidmi, kteří mají rádi strach a překonávají sami sebe. Následující článek představí, jaké jsou nejlepší horory na světě.

Nevíte, co dělat doma? Setřeste ze sebe strach, zbavte se předsudků a udělejte si strašidelný večer nejen s nejstrašidelnějšími horory podle skutečné události. Sledovat je možné i online filmy zdarma. Nejděsivější horory, představené níže, by měl vidět každý filmový nadšenec a fanoušek nejlepších hororů podle skutečné události.

Nejlepší horory

Nejlepší horory: Horor jako filmový žánr

Horor je umělecký žánr, ve kterém je hlavním úkolem vyvolat v divákovi, v posluchači nebo ve čtenáři strach, vyděsit ho, vylekat a vyvolat další emoce jako jsou noční můry, nechutenství a jiné nepříjemnosti. Jedná se o negativní emoce, kterými jsou typické nejlepší horory, top horory v podcastech a nejlepší knihy plné děsu. Název žánru „horor“ pochází z latinského horror a znamená doslova hrůzu a zděšení.

K rozvoji nejlepších hororů napomohly horor filmy, které dokáží navodit silné emoce snadněji a lépe než nejlepší knihy. Tvorba top hororů, nejtemnějších a nezapomenutelných, se zapsala do dějin. Některé osobnosti zanechali své stopy v hororech, nejlepší režisér Alfred Hitchcock a v literatuře Edgar Allan Poe dali základ nejlepším hororům na světě.

Pro některé lidi je hororem pracovní pohovor, vytváření strukturovaného životopisu a celý proces hledání nové práce. Přitom strukturovaný životopis je v celém procesu hledání nového zaměstnání to nejlehčí.

Top horory jsou často filmy, seriály, podcasty, knihy, ale i obrazy nebo sochy. Tento článek se zaměřuje na top horory jako na filmový žánr, tedy na horor filmy. Co může vyvolat silné negativní emoce? Hororové filmy vyobrazují například duchy, zombies, démony, upíry, vlkodlaky, vrahy, psychopaty atd. Obavy z upírů nebo vlkodlaků se můžeme snadno zbavit, ale co když top horor zobrazuje něco, co se mohlo stát i v našem sousedství a má reálný základ?

Nejlepší horory bychom mohli rozdělit do kategorií: detektivní filmy, psycho horory, science fiction, fantasy nejděsivější horory a filmy podle skutečné události, tedy horory podle skutečné události. Za nejlepší horory na světě jsou považovány i thrillery, které se úzce pojí s horory.

Filmy podle skutečné události: Thrillery a top horory

Filmy podle skutečné události jsou často i thrillery. Jaký je rozdíl top hororem a thrillerem? Jednoduchá definice říká, že filmový horor vyvolává u diváka pocity strachu a děsu, zatímco thriller vzbuzuje silné napětí. Název žánru „thriller“ pochází z anglického slova thrill, které znamená otřást a rozechvět. U thrilleru se diváci obávají spíše o osud hlavního hrdiny, než že by měli strach sami o sebe.

Další definice tvrdí, že nejlepší horory pracují s fiktivními nebo nadpřirozenými zdroji strachu, ale thriller nabízí divákům reálné zdroje napětí, například příběhy o vrazích a s kriminálními tématy. Pocity silného napětí pociťuje i divák psychologických hororů nebo jiných horor filmů nejlepších dob. Proto můžeme některé nejstrašidelnější horory podle skutečné události řadit jak do kategorie thrillerů, tak do hororových filmů. Pokud nevíte, co dělat doma, filmový horor, thriller, ale i tzv. true crime podcast může být dobrou výplní volného času.

Filmy podle skutečné události horory, a filmy obecně, patří mezi oblíbený způsob, jak začít konverzaci s novými přáteli. Někomu jsou bližší nejděsivější horory, někdo má raději animované filmy, filmy podle skutečné události či zmíněné true crime podcasty. Pokud je mezi lidmi společný filmový vkus, bude jednodušší trávit společný čas. I proto některé společnosti řadí společné sledování filmů mezi teambuilding aktivity.

Nové horory: True crime podcast a podcastové horory online

Filmové horory nejsou pro každého. Většina diváků má však ráda seriálové a filmové krimální příběhy a příběhy s napětím. I filmy podle skutečné události nebývají vždy horor filmem, ale spíše příběhem z krimálního podsvětí. Nejen čeští diváci mají odjakživa rádi napětí v televizi a na filmových plátnech. Přísun nových krimálních seriálů, kde se objevuje nejčastěji vražda, loupež, znásilnění nebo přepadení nás zvláštním způsobem přitahuje a vždy tomu tak bylo.

S příchodem podcastů se rozvinul žánr nových hororů: true crime podcasty, se kterými se v poslední době téměř vysypal pytel. Výborné true crime podcasty jsou české a slovenské, není nutné hledat v zahraniční tvorbě. True crime podcasty popisují rekonstrukce krimálních činů a často zde vypovídají policisté, kteří na případech pracovali. Většina těchto podcastů je namluvena profesionálními dabéry a herci a zvukový a hudební doprovod je neméně kvalitní. Příkladem jsou podcasty Českého rozhlasu Kriminálka a Historie českého zločinu, podcast od Novinky.cz Zloději životů, slovenské podcasty Vražedné psyché či Kriminálne spisy.

Novým hororem ve světě podcastů jsou právě horory online. Jedná se o podcasty zabývající se strašidelnými tématy zahrnující téma psycho horor, duchařský horor, brutální horor, horor s duchy a také horor podle skutečné události. V těchco podcastových hororech online autoři mnohdy nechají na posluchači, zda příběhu uvěří jako hororu podle skutečné události nebo jen brutálnímu hororu, který je zcela smyšlený. Příkladem podcastových nových hororů online je slovenské Nezhasínaj! nebo Krvavý Dobšinský.

Nejstrašidelnější horory podle skutečné události

V článku na téma filmy podle skutečné události není uvedena jedna kategorie: nejlepší horory podle skutečné události. Jedná se o specifický filmový žánr, který ne každý vyhledává. Je poněkud znepokojující, že scény z nejstrašidelnějších hororů, se odehrály také v reálném životě.

Na druhou stranu to může být zajímavé téma na konverzaci, pokud si v top hororech libuje i náš nejlepší přítel. Pro některé osoby se může jednat o příjemný nástroj na odreagování se přitom, jak se učit do školy (ať už s pomocí webu primat.cz nebo bez něj). Sledování brutálních hororů, četba duchařských hororů nebo poslech nových hororů online dokáže člověka přivést na jiné myšlenky, že i zapomene na učivo.

Nejstrašidelnější horory podle skutečné události ukazují často psychopatické vrahy (psycho horory a brutální horory), degenerované mutanty (duchařské horory), nešťastné děti, psychiatrické léčebny (psychologický horor) nebo dospělé, které postihla tragická událost. Svědectví o těchto událostech jsou obvykle uchována v knižní podobě, v novinových zprávách, v kronikách, v seznamech zločinů nebo se příběhy vypráví z generace na generaci.

Filmy podle skutečné událostí nemusí být výhradně horor filmy, ale také nejlepší animované filmy. Za zmínku stojí autobiografický film Persepolis scénáristky a ilustrátorky teheránského původu Marjane Satrapiové, který získal zvláštní cenu poroty na festivalu v Cannes.

Nejlepší horory podle skutečné události si může užít i nováček v žánru horor filmů. Jak bylo řečeno, nejlepší horory na světě se prolínají s filmovým žánrem thriller, ve kterém jde především o silné napětí. Následuje 7 nejlepších hororů a jeden bonusový, které stojí za zhlédnutí. Pozor, odstavce obsahují spoilery:

  1. 3:15 zemřeš
  2. Annabelle
  3. Čelisti
  4. Hory mají oči
  5. Texaský masakr motorovou pilou
  6. Vymítač ďábla
  7. Záhada Blair Witch

1. 3:15 zemřeš

  • 2005
  • USA, 90 minut
  • Režie: Andrew Douglas
  • Hrají: Melissa George, Ryan Reynolds, Jesse James, Jimmy Bennett, Philip Baker Hall, Rachel Nichols, Chloë Grace Moretz a další

Horor popisuje neštěstí, které se odehrálo v roce 1974 v Amityville. Jedná se o remake filmu z roku 1979 s názvem Horor v Amityville. Horor je velmi dobře obsazený a všichni představitelé podali velmi věrohodné výkony. Například pro mladičkou Chloë Grace Moretz to byla jedna z prvních velkých rolí, jež nastartovala její kariéru (hrála například ve filmech Addamsova rodina a Addamsova rodina 2). Ostatně bez skvělých hereckých výkonů by horory podle skutečné události nebyly tak děsivé.

Horor 3:15 zemřeš reaguje na události, které se v městečku Amityville doopravdy odehrály. V domku bydlela rodina, která byla 13. listopadu 1974 vyvražděna. Za vraždu byl odsouzen jeden ze členů rodiny s psychickými problémy, Ronald DeFeo mladší. Ronald dlouho zapíral a odmítal, že by vraždy spáchal on. Nakonec se k vraždám přiznal, ale tvrdil, že ho k nim navedly hlasy. Byl obžalovaný ze šestinásobné vraždy a dostal 6× 25 let odnětí svobody.

Svědci potvrdili, že tu noc viděli u potoka ženu, která něco háže do potoka. Policisté později nalezli v potoce vražednou zbraň. Povídalo se, že vraždy mohla spáchat dcera Dawn (18 let), která s rodinou nevycházela nejlépe, byla zvláštní a rodiny se stranila. Možná zabila všechny členy rodiny ona a poté spáchala sebevraždu, Robert DeFeo toho všeho mohl být svědkem.

Do domu se o rok později nastěhovala rodina Lutzovových se třemi dětmi. Ti v domě vydrželi pouhých 28 dní, protože se v domě děly paranormální jevy: dveře se samy otevíraly a zavíraly, předměty se samovolně pohybovaly, v noci byly v domě slyšet hlasy a kroky. Pes byl v domě nešťastný a odmítal vkročit do prvního patra. Podle svědectví rodiny Lutzovových bylo takových událostí více a znemožňovaly jim bydlet v tomto prokletém domě.

Události v Amityville patří k nejzkoumanějším paranormálním případům v historii Ameriy. Dokonce známí odborníci na nadpřirozené jevy potvrdili, že dům je obývaný mnoha zlými silami. To pochopitelně přilákalo různé badatele a reportéry. Proto bylo domu v Amityville pozměněno číslo a vyměněna okna, aby se obyvatelé vyhnuli nechtěným návštěvníkům. Snímek 3:15 zemřeš získal cenu Golden Trailer v kategorii Nejlepší horor.

2. Annabelle

  • 2014
  • USA, 95 minut
  • Režie: John R. Leonetti
  • Hrají: Annabelle Wallis, Ward Horton, Alfre Woodard, Eric Ladin, Tony Amendola, Brian Howe, Michelle Romano a další

Horor Annabelle patří k současnějším filmům a už má na kontě 3 díly (2014, 2017 a 2019). Tento článek se soustředí na 1. díl, který vstoupil do kin roku 2014. Snímek Annabelle se odehrává v roce 1970 a předchází ději filmu V zajetí démonů, kde se také objevila panenka Annabelle. Skutečná panenka Annabelle je umístěná a zamčená v muzeu okultních předmětů v Connecticutu. Dvakrát za měsíc jí požehná místní kněz.

Hlavní postavu hororu podle skutečné události hraje trefně zvolená Annabelle Wallis. John Form našel pro svou nastávající manželku Miu dokonalý dárek: vzácnou starou panenku ve svatebních šatech. Jedné noci vtrhnou do jejich domu vyznavači satanského kultu a mladý pár napadnou. Prolitá krev a hrůza nejsou to jediné, co za sebou zanechali. Vyznavači satana vyvolali tak zlovolnou bytost, že nic z toho, co udělali mladému páru, se nedá srovnat se zlem, jakým je posedlá panenka Annabelle.

V závěrečné scéně filmu je v dáli vidět skutečnou panenku Annabelle ležící na skříni. Všechny filmy spojené s panenkou Annabelle se inspirují manželi Warrenovými, kteří se zajímali o paranormální aktivity a sbírali objekty, které se staly nebo se mohly stát původci paranormálních jevů. Jedním z nich byla i panenka Annabelle. Původně panenku dostala studentka Donna od své matky k narozeninám.

Donna bydlela se svými kamarády, kam si panenku také odvezla. Od té doby se v bytě děly zvláštní, strašidelné události. Panenka se sama pohybovala po bytě. Jednou na ní našli i stopy krve a rozhodli se kontaktovat médium. Díky tomu zjistili, že v bytě, kde bydlí, zemřela před pár lety malá holčička Annabelle.

Její duše ještě nenalezla klid a jako schránku si vybrala právě panenku, která nese jméno po zemřelé holčičce. Studenti se nejdříve rozhodli, že si panenku ponechají. Nakonec se ale události stupňovaly, došlo i k napadením a panenka skončila v muzeu okultních předmětů manželů Warrenových.

3. Čelisti

  • 1975
  • USA, 118 minut
  • Režie: Steven Spielberg
  • Hrají: Roy Scheider, Robert Shaw, Richard Dreyfuss, Lorraine Gary, Murray Hamilton, Carl Gottlieb, Jeffrey Kramer, Susan Backlinie, Steven Spielberg a další

Tento horor Stevena Spielberga nesmí chybět ve výčtu nejlepších hororů podle skutečné události, i když možná nepatří mezi nejstrašidelnější horory. Nic není tak skutečného jako žralok útočící na člověka v otevřeném moři. Film Čelisti nereaguje na žádnou konkrétní událost, ale útoky žraloků na lidi se reálně dějí. Proto můžeme tento film považovat za horor podle skutečné události.

Čelisti se odehrávají v malém městečku, kde začne žralok útočit na lidi. Přestože je starosta města na tyto útoky upozorněn, nechce uzavřít pláže. Město je totiž zcela závislé na turistické sezóně. Až po několika útocích a smrti šestiletého chlapce se na veřejnost začnou dostávat zprávy o útočícím žralokovi.

Když dojde k napadení další oběti před zraky stovek lidí, starosta najme profesionálního lovce Quinta a vydají se společně na moře. Na první díl Čelistí navazují 3 volná pokračování, ty ale svou kvalitou nedosahují na kvalitu prvního dílu.

Pro film byl sestrojen mechanický model žraloka, který byl otestován v bazénu. Jakmile byl model žraloka převezen na oceán, mechanika se zanesla slanou vodou. Snímek Čelisti je spolu s Hvězdnými válkami první film, které vydělal přes 100 milionů dolarů na právech pro videa. Film vyvolal doslova mánii v lovu žraloků.

Sledování filmů se řadí mezi teambuilding aktivity, na kterých se promítají nejlepší horory podle skutečné události. Některé pracovní týmy pořádají pravidelné „movie nights“. Není třeba sledovat výhradně horory podle skutečné události. Pracovnímu kolektivu možná padnou do noty nejlepší animované filmy. Fanoušci nejlepších hororů se mohou dozvědět, ve kterém kině mají nejlepší popcorn, jak se učit do školy s pomocí webové stránky primat.cz nebo kde jsou online filmy zdarma.

4. Hory mají oči

  • 2006
  • USA, 107 minut
  • Režie: Alexandre Aja
  • Hrají: Aaron Stanford, Kathleen Quinlan, Vinessa Shaw, Emilie de Ravin, Dan Byrd, Tom Bower, Billy Drago, Robert Joy, Ted Levine a další

Horor Hory mají oči je úspěšným remakem stejnojmenné kultovní klasiky z roku 1977. Mladý nadějný režisér Alexandre Aja se inspiroval mistrem hororu Wesem Cravenem (režisérem hororu Hory mají oči z roku 1977), který byl sám u projektu jako producent. Příběh filmu Hory mají oči se přenesl do 21. století a získal novou tvář; novější a mnohem brutálnější, která může vyděsit mladší generaci diváků.

Jak se může obyčejná rodinná dovolená proměnit v nejděsivější horor na vlastní kůži? Hlavní postava je policejní detektiv Big Bob, který vezme svou rodinu na výlet do Kalifornie, aby oslavil výročí svatby s manželkou a utužil rodinné vztahy. Každý člen rodiny má svůj typický charakter a může se jednat i o psychologický horor, psychologický film podle skutečné události.

Otec Bob se rozhodne jet zkratkou, což se ukáže jako nejhorší rozhodnutí v životě rodiny. Nečekaně se porouchá auto a rodina se ocitne v rozlehlé opuštěné poušti připomínající měsíční krajinu. Později rodina zjistí, že na poušti nejsou tak sami, jak se na první pohled zdálo.

Na kopcích okolo pusté pouště jsou „lidé“, kteří jsou zmutovaní a vyhládlí. Jedná se o potomky horníků, kteří v poušti žili v době jaderných testů a byli vystaveni radioaktivitě. Následkem je hlad po krvi a až nelidské chování. Rodina Big Boba se ocitá v boji o vlastní život, musí se spojit, aby přežili.

Brutální horor Hory mají oči se inspiroval Alexandrem „Sawneym" Beanem. Muž žijící v 15. století v Edinburghu měl 8 synů, 6 dcer a s některými svými dcerami dále 18 vnuků a 14 vnuček. Postava Sawneyho je legendou a dodnes není potvrzena pravdivost tvrzení. Celá „rodina“ Alexandra Beana tvořila téměř 50 členů, kteří byli pokrevně příbuzní.

Zajímavostí z natáčení je, že herci představující rodinu Big Boba do poslední chvíle neviděli vzhled mutantů. Jejich zděšení při prvním setkání bylo proto reálné. Pro film byla vytvořena replika čerpací stanice. Byla tak autentická, že se u ní zastavovali lidé načerpat pohonné hmoty.

Nejstrašidelnější horory

5. Texaský masakr motorovou pilou

  • 1974
  • USA, 83 minut
  • Režie: Tobe Hooper
  • Hrají: Marilyn Burns, Allen Danziger, Paul A. Partain, William Vail, Teri McMinn, Edwin Neal, Jim Siedow, Gunnar Hansen, John Dugan a další

Další brutální horor Texaský masakr motorovou pilou má více dílů a dokonce i remake z roku 2003. Původní zpracování z roku 1974 ale nejlépe zpracovává tématiku násilného vraždění. Ve filmu Texaský masakr motorovou pilou se nedá očekávat hlubší zápletka. Děj filmu se odehrává v Texase v roce 1973. Pár studentů si udělá výlet, cestou vezmou stopujícího mladíka, který se podřezává, a proto ho vysadí.

Dva ze studentů se vydají na procházku a narazí na dům, který uvnitř skrývá hrozivé věci. Texaský masakr motorovou pilou patří mezi kultovní hororové filmy a slouží jako předloha k dalším filmům natočeným s podobnou tématikou. I po čtyřiceti letech jej fanoušci hodnotí jako mrazivou podívanou, která nepotřebuje explicitní scény k tomu, aby vyvolala pocity hrůzy.

Navíc s rozpočtem 140.000 dolarů a výdělkem přibližně 31 milionů dolarů se řadí k nejúspěšnějším nezávislým filmům všech dob. Pokud někdo přemýšlí nad tím, jak začít konverzaci, neměl by vybírat hlášky z tohoto filmu. Stejně jako mnoho dalších hororových filmů, i tento se inspiroval Edem Geinem, vrahem, který vraždil v 50. letech ve Wisconsinu.

Tento vrah byl dopaden, byla u něj nalezená žena bez hlavy zavěšená u stropu a všude po bytě byly další části lidských těl různě použité, sešité a zpracované. Kultovní je například popelník z lidské lebky. Vraždění pomocí motorové pily je fiktivní. Režiséra Toba Hoopera inspirovaly vánoční nákupy a výkladní skříň právě s tímto nářadím. Přesto se Ed Gein řadí mezi nejstrašlivější vrahy na světě, inspiroval také Alfreda Hitchcocka při tvorbě horor filmu Psycho.

Soundtrack k brutálnímu hororu obsahuje i zvuky zvířat na jatkách, takže pocity u sledování hororu online jsou ještě více nepříjemné. Film se natáčel neobvykle v chronologickém pořadí. Představitel Leatherface nosil při natáčení vysoké boty, aby byl vyšší než ostatní.

6. Vymítač ďábla

  • 1973
  • USA, 122 minut
  • Režie: William Friedkin
  • Hrají: Ellen Burstyn, Linda Blair, Jason Miller, Max von Sydow, Lee J. Cobb, Kitty Winn, William O'Malley, Jack MacGowran, Barton Heyman a další

I tento duchařský horor se dočkal několika zpracování, parodií a remaků. Vymítač ďábla pojednává o dívce Regan, která se postupně mění v cosi děsivého. Její matka, slavná herečka, je zaneprázdněná a nemá na svou dceru čas. Proto si ani nevšimne změn u dcery. Regan začíná mluvit sprostě a mění se jí obličej.

Matka jde s dcerou k lékaři, ale ti jsou i po mnoha vyšetřeních bezradní. Stav Regan je stále horší a začíná napadat své okolí. Mění se jí hlas a na ostatní mluví démonickým hlasem. Jeden lékař navrhne obrátit se na církevního exorcistu, vymítače ďábla. Matka Regan to považuje za nesmysl až do té doby, než Regan zabije přítele své matky.

Tento duchařský horor způsobil senzaci v historii hororových filmů a rozvoj žánru. Jedná se o jeden z nejoblíbenějších filmů režiséra Stanleyho Kubricka. Představitelka hlavní role Regan byla půl roku po natáčení filmu v ochraně bodyguardů kvůli vyhrožujícím věřícím. Některé časopisy vyhlásily Vymítače ďábla za nejstrašidelnější horor.

7. Záhada Blair Witch

  • 1999
  • USA, 81 minut
  • Režie: Daniel Myrick, Eduardo Sánchez
  • Hrají: Heather Donahue, Joshua Leonard, Michael C. Williams, Bob Griffin

V roce 1994 se v Marylandu ztratí trojice filmařů točící dokument. O rok později je nalezen jejich filmový materiál s názvem Pověst o čarodějnici z Blair. Heather se nezdá zápletka nijak zajímavá a chce dokument doplnit o záběry ze hřbitova, aby se stal správným filmovým hororem s duchy. Protože se nevyzná v mapě, tři mladí filmaři se ztratí uprostřed lesa.

V opuštěném lese se začnou dít podivné věci a beze stopy zmizí jeden ze tří filmařů. To není vše, co les chystá pro mladé ztracené. Posledních pár minut filmu je tak napínavých, že by se atmosféra dala doslova krájet. Přestože se jedná o víceméně amatérský film, někteří filmoví nadšenci jej považují za nejlepší horor s duchy.

Film Záhada Blair Witch má několik zajímavostí. Ve filmu to působí, že se děj odehrává hluboko v lese, ve skutečnosti byla civilizace nedaleko a v některých záběrech je dokonce vidět příjezdová cesta. Tři hlavní postavy neměli přesně daný scénář, ale pouze instrukce, kam mají dojít a kam se má děj ubírat.

Legenda o čarodějnici z Blair Witch není skutečná, jedná se o fikci. Někteří lidé dodnes věří tomu, že záběry jsou autentické a jedná se o psychologický film podle skutečné události. Herci po celou dobu natáčení věřili ve skutečnou legendu, i proto je děs v jejich očích skutečný. Jedná se o psychologický horor. Noční scény, kdy jsou herci vystrašeni, byly autentické, protože režisér třásl se stanem bez toho, aniž by to herci dopředu věděli.

Je Psycho nejstrašidelnější horor?

  • 1960
  • USA, 109 minut
  • Režie: Alfred Hitchcock
  • Hrají: Anthony Perkins, Vera Miles, John Gavin, Janet Leigh, Martin Balsam, John McIntire, Simon Oakland, Frank Albertson, Patricia Hitchcock a další

Psycho je klasický hororový thriller, který se řadí mezi nejlepší horory na světě. Mistr režisér Alfred Hitchcock vytvořil své nejlepší dílo, ale také horor nejlepší doby, jenž inspiroval budoucnost žánru hororový film. Nejvíce proslulá je scéna ze sprchy, která se díky promyšlenému střihu zapsala do dějin kinematografie. Film Psycho je černobílý a má výtečný hudební doprovod od Bernarda Herrmanna.

Z dnešního pohledu může, více než 60 let, starý film působit úsměvně. Z pohledu té doby se jednalo o nejstrašidelnější horor. Top horor Psycho vznikl podle knihy Roberta Blocha a byl inspirován skutečným vrahem Edem Geinem. Ed Gein byl schizofrenik, který vraždil ve Wisconsinu v 50. letech 19. století. Ze života vraha Geina čerpali tvůrci filmů Texaský masakr motorovou pilou či Mlčení jehňátek.

Děj začíná celkem nenápadně, kdy úřednice z realitní kanceláře Marion Crane ukradne svému šéfovi 40.000 dolarů. Marion odjede z města za svým milencem Samem a ubytuje se v zapadlém motelu. Majitel motelu je Norman Bates skrývající tajemství. Na scénu přijde i soukromý detektiv Arbogast a sestra Marion, Lila. Thrillerové napětí, dnes dobová hudba a černobílý film vezme diváky do minulosti.

Filmový dům i motel jsou pouze kulisy ve velikosti skutečných budov. Obě dvě budovy byly navrženy speciálně pro film Psycho a pravá strana domu nebyla dokončená; proto není ve filmu nikdy vidět. Další zajímavostí je, že se jedná o první americký film, ve kterém je vidět spláchnutí záchodu. Zvuk nože ze slavné sprchové scény je skutečně zvuk nože, ovšem bodajícího do melounu. Krev ve sprše byla čokoládový sirup, protože filmová krev musela být tmavší kvůli černobílému snímku.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Zábava a volný čas Návody