7 Tipů: Jak se správně a efektivně učit? | VímVíc.cz

7 Tipů: Jak se správně a efektivně učit?

03. 10. 2019
Jak se správně a efektivně učit, knihy

168. Tolik hodin má týden. Pokud jste student, pravděpodobně máte pocit, že by jich mělo být minimálně jednou tolik, aby byl výsledek váženého průměru známek uspokojující. Referáty, eseje, seminární práce, zkoušky. A kromě toho ještě chodíte do práce na zkrácený úvazek a snažíte se mít i osobní život. Kdo to má všechno stíhat?

Nebo třeba už student nejste, ale přesto se chcete rozvíjet. Učíte se jazyky či podklady, které vám dali v práci. Studenti nebo nestudenti, mnoho z nás nechává učení na poslední chvíli a dostává se kvůli tomu do stresu.

Nebylo by skvělé si prostě dokázat sednout k látce, kterou si musíte naskládat do hlavy a za pár hodin mít hotovo? To by tedy bylo! A jak na to? Jestli to opravdu chcete vědět, čtěte dál.

1. Jak se efektivně učit: Prostředí

Pozitivně působící prostředí zlepšuje naši efektivitu a ve finále také výsledek váženého průměru známek. Ano, ano, víme, že je to klišé. Slyšeli jste to už nejméně tisíckrát, ale ruku na srdce... Řídíte se podle toho? Prostředí, ve kterém se člověku dobře učí, je pro každého individuální. Proto pozorujte, kde vám to jak jde. Doma, v knihovně, v parku, nebo v kavárně? Co se týče učebního prostředí, fantazii se meze nekladou. Dokonce můžete prostředí střídat. Uvidíte, že to bude osvěžení.

Základem je mít hodně světla, vyvětráno a uklizený stůl nebo jiný prostor, na kterém budou pečlivě vyskládané studijní materiály. Pokud možno by měl být zbaven předmětů, které vás rozptylují. Přece se nechcete další drahocennou půlhodinu zaseknout při hraní online her. Dejte si telefon a počítač do letového režimu a hned to půjde snáz.

2. Jak se učit anglicky

Angličtina je, stejně jako další jazyky specifickou disciplínou. Výhoda jazyků je především to, že se dají učit mnohem zábavněji než například matematika nebo právo. Tady jsou skvělé tipy, jak se můžete zdokonalit v angličtině zábavnou formou:

  1. Koukejte se na filmy online v angličtině.
  2. Zkuste začít konverzaci s cizincem.
  3. Začněte přemýšlet v angličtině
  4. Poslouchejte anglické písničky a zamýšlejte se nad jejich významem
  5. Přečtěte si anglickou knížku (klidně nějakou pro začátečníky)

Co se týká učení nových slovíček, využijte například kartičky, které budou mít slovíčko napsané z každé strany jiným jazykem. Pokud se vám do toho nechce, vyzkoušejte aplikaci FlashCards. Další skvělou aplikací na jazyky je Duolingo, díky kterému se můžete učit třeba i v metru.

3. Jak se správně učit: Plánování

Plánování a pravidelné pauzy jsou gró všeho. Samotným blokům učení předchází rozvržení učiva do jednotlivých dnů. Pokud se učíte třeba na maturitu nebo na státnice, je toho obrovská spousta. Naučit se 90 stran A4 může znít strašidelně, ale zvládnout tři stránky denně po dobu měsíce, už je realističtější cíl. Hlavní tedy je stanovit si cíle, udělat si učební plán a podle něj se potom řídit. Čím dříve začnete, tím menší kus práce vám na každý den vyjde.

Musíte přesně vědět, čeho chcete dosáhnout a za jak dlouho. Napište si seznam úkolů a klidně ho opatřete i časovými úseky. Vědecké studie na toto téma se sice různí, ale z naší zkušenosti je ideální si po 40 minutách práce dát pauzu 5 - 10 minut. Když ji strávíte pohybem místo brouzdáním po sociálních sítích, bude to pro vaši efektivitu ještě přínosnější.

Jak se správně a efektivně učit, knihy

4. Používejte různé učební metody

Výzkumy ukazují, že různé metody učení stimulují různé části mozku. A není překvapením, že čím větší část tohoto našeho dokonalého orgánu využijeme, tím lépe učivo pochopíme. Abyste využili svou mozkovou kapacitu na maximum, zkuste tohle:

  • Čtěte si své poznámky (i nahlas).
  • Prohlížejte si učebnici nebo články o tématu.
  • Podívejte se na dokument nebo video.
  • Navštivte online školu primat.cz.
  • Vytvořte si myšlenkovou mapu.
  • Naučte někoho to, co právě studujete.
  • Poproste někoho, ať vás vyzkouší.

Online škola Primát usnadňuje studentům učení ke studiu. Web Primát nabízí sdílení studijních materiálů a jiné další příjemné výhody.

5. Opakujte – dostaňte informace do dlouhodobé paměti

Slyšeli jste někdy o Ebbinghausově křivce zapomínání? Že ne? Možná, že si to už jen nepamatujete. Protože jste si to nezopakovali. Ebbinghaus zjistil už v 19. století, že více než dvě třetiny toho, co se v jednom dni naučíme, do druhého dne zapomeneme. Za 6 dní přijdeme až o 75 % naučené látky. Jak tomu ale zabránit?

Namísto biflování jen pro účel zkoušky si informace periodicky opakujte. Z krátkodobé paměti se vám přesunou do dlouhodobé a můžete si je pamatovat už navždy. Podle vědců je ideální opakovat látku druhý den, po týdnu, po měsíci a potom po 6 měsících.

6. Staňte se králi mnemotechnických pomůcek

Mnemo – co? Není důležité, jak se to jmenuje, ale jestli to funguje. A věřte, že tahle učící metoda už je ověřená léty praxe. Jde o nástroj, který vám pomůže si zapamatovat slovo, jméno nebo třeba datum a následně si na ně vzpomenout. A to díky zdánlivě úplně nesouvisející pomůcce.

Typickým příkladem je věta, která usnadňuje zapamatovat si názvy strun na kytaře. Emil hodil granát do atomové elektrárny. E, H, G, D, A, E. Ale nemusíte čekat, až někdo vymyslí takovou pomůcku na učivo, které zrovna probíráte. Vytvořte si ji sami! Čím vtipnější, hloupější nebo sprostší, tím lépe se vám vryje do paměti.

Tak například si budete chtít zapamatovat, že roku 1775 vydala Marie Terezie poslední robotní patent, který zmírnil robotní povinnost. Jak to uděláte? Představte si Marii Terezii, jak vytáčí číslo 775 na telefonu, což ji teleportuje do budoucnosti, kde se setká s roboty. Snažte se si pomůcku představit v co nejsytějších barvách. Náš mozek si příběhy pamatuje mnohem lépe než fakta. Proto je velká pravděpodobnost, že když se vás někdo příště zeptá, co udělala Marie Terezie v roce 1775, vzpomenete si.

7. Odměňujte se za učení

Po každém úspěšném studijním bloku si dopřejte malou odměnu. Může to být něco úplně běžného jako například krátká procházka, něco dobrého na zub, poslech oblíbené písničky, chvíle hraní na nástroj nebo sprcha. Když se máte na co těšit, budete se učit rychleji. A samozřejmě že fungují i větší odměny jako třeba „Až udělám tuhle zkoušku, koupím si ty boty, které si tak přeji.“ nebo „Až odevzdám tuhle práci, půjdu na celý den do sauny odpočívat.“

Motivace je důležitá a ač by nás měla škola a práce hnát dopředu sama o sobě, trocha té sobecké vnitřní motivace nikdy neuškodí!

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Úspěch v kariéře