Online hry: Jaké rozvíjí schopnosti a jací jsou hráči zaměstnanci? | VímVíc.cz

Online hry: Jaké rozvíjí schopnosti a jací jsou hráči zaměstnanci?

24. 09. 2019

Hrajete Vy nebo někdo z Vašeho okolí nějakou online hru? Určitě jste alespoň jednou v životě vyzkoušeli nějakou PC hru, online hru nebo hru přes mobil. Lidé se dělí do dvou skupin: na ty, co PC hry hrají a na Ty, kteří PC hry nehrají. Většinou tomu tak doopravdy je. Pokud hrajete nějakou hru, alespoň jednou denně ji zapnete. Pokud jste někdy online PC hru vyzkoušeli a nenadchlo Vás to, těžko budete pravidelným hráčem.

Počítač - u počítače - online hry - počítačové hry.

V našem článku se zaměříme na hraní PC her obecně, nejen těch online. Je ale pravdou, že právě na online hrách vzniká nejčastěji závislost a nejvíce ovlivňují život hráče. Jací lidé hrají obvykle hry? Jaké hry nejčastěji hrajeme? Jak tyto hry ovlivňují naše životy? A má náš herní koníček nějaký vliv na naši pracovní morálku, na naše zaměstnání? Na všechny tyto otázky najdete v našem článku odpověď.

Počítač - u počítače - online hry - počítačové hry.

Žijeme v době, kdy se internetovému světu můžeme jen těžko vyhnout. Distancovat se od internetu ještě dokáží generace 50 let a výše, ale do padesáti let je online asi každý. Pokud nejste permanentně online, určitě vlastníte chytrý mobilní telefon, ve kterém se nějaké hry určitě nachází. Každé ráno cestou do práce vidíme obrovské množství lidí, kteří sedí a celou dobu se dívají do svého mobilního telefonu. Někteří lidé posílají zprávy, čtou e-maily, čtou zprávy, prohlíží si fotky, ale obrovské množství z nich zběsile kliká a jsou naprosto odříznutí od reality. Co dělají? Hrají hry. Tady vidíte, že se zdaleka nemusí jednat jen a pouze o online PC hry.

Jaké druhy her rozlišujeme?

  • hry hrané za pomoci internetu: 1 hráč
  • hry hrané za pomoci internetu: 2 a více hráčů
  • hry v počítači: 1 hráč
  • hry v počítači: 2 a více hráčů, aj.

Jak jsme již řekli, druhů her existuje obrovské množství, všechny ale spojuje stejná vlastnost: útěk do virtuální reality. Pak už záleží na druhu, stylu a žánru hry, jak daleký ten útěk do virtuální reality je. Existují hry, které můžete hrát jen pár minut denně, pak ale existují hry, u kterých sedíte hodiny a je doopravdy těžké se od nich odtrhnout.

Nejrozšířenější formou her jsou online PC hry, u kterých musíte být připojení k internetu. Jsou hry, které hrajete jen Vy samotní proti hernímu automatu, ty obvykle nezabírají mnoho času a slouží jako rozptýlení. Poté jsou online sdílené hry, které hrajete s více lidmi. Často si tam vymýšlíte alternativní životy, s herními kolegy si plánujete taktiku, cíle, rozšiřujete města, budujete armády, hledáte poklady a velmi často si s nimi i domlouváte čas, kdy se u pokračování hry sejdete.

V tento moment se už tito herní kolegové stávají vašimi virtuálními přáteli. Hrou vyplňujete svůj volný čas a s těmito "přáteli" se scházíte na úkor těch opravdových. Často si čas organizujete s ohledem na Váš herní svět. Hra se stává Vaším koníčkem, Vaším odpočinkem a Vaší závislostí. Je potřeba dávat pozor, abyste více svého času netrávili ve virtuální světě, než v tom opravdovém.

Pracovní hry

Víte, co si představit pod pojmem pracovní hry?

Zaměstnanec přichází na pracoviště, zapíná svůj počítač, usedá k němu a rychle utíká nakrmit svůj dobytek. Nedává Vám tato věta smysl? Bude to asi tím, že tento zaměstnanec přišel do svého zaměstnání, zapnul si svůj služební počítač a jako první se přihlásil na sociální síť, aby se postaral o dobytek na své virtuální farmě. Zákoník práce by Vám řekl, že porušujete pracovní řád, protože používáte pracovní počítač k soukromým účelům a také protože v pracovní době nevykonáváte svou práci, ale věnujete se své osobní zábavě, osobnímu pobavení.

Jsou firmy, které by Vám za toto počínání mohly dát výpověď. Většinou Vás na tento fakt Váš zaměstnavatel upozorní ještě před nástupem, aby poté nedošlo k nedorozumění. Pokud toto upozornění obdržíte, rozhodně si nezahrávejte a nehrajte, zaměstnavatel Vám dal jasně najevo, že toto chování nebude tolerováno. Pokud jste žádné takové upozornění nedostali, neznamená to, že byste měli automaticky začít během své pracovní doby hrát online hry.

Myslíme si, že počítačové hry na pracoviště nepatří. Odpočinout si, zrelaxovat se můžete i jinými způsoby. Pokud hrajete hry, hrajte je ve svém volném čase a ne na pracovišti a ještě v pracovní době.

Jedna skupina lidí by s námi teď souhlasila a druhá skupina, většinou těch, co hrají, by nám oponovala, že prokládat práci hraním je zdravé, motivační a ještě zlepšuje a zrychluje jejich pracovní výkon. Teoreticky to tak může být, prakticky ale počítačové hry do pracovní doby nepatří.

Muž u počítače - počítač - online - online hry - počítačové hry.
Mohou pro nás být počítačové hry přínosem? Jakým?

Předpokládejme, že hrajete doma ve svém volném čase. V tomto případě je vědecky dokázáno, že počítačové hry rozvíjejí tyto schopnosti:

  • fantazii
  • schopnost plánovat, rozhodovat se a jednat
  • kreativitu
  • paměť
  • pozornost
  • logiku, aj.
V čem jsou počítačové hry naopak nebezpečné, nevhodné?

Všeho s mírou. Tato věta platí úplně na vše, proto je i u počítačových her potřeba regulovat čas, který u nich trávíme. Pokud hrajete 1 hodinu denně a máte to jako způsob relaxace, odpočinku, nemůžeme vůbec nic namítnout. Pokud ale u počítačových her trávíte několik hodin denně, chodíte pozdě spát, spěcháte domů z práce jen proto, abyste zase mohli sedět u PC, odmítáte své přátele a známé, je to nezdravé.

Nemůžete si čas organizovat podle počítačové hry, nemůžete ani také všechen svůj volný čas věnovat počítačovým hrát. Závislost na počítačových hrách není zdravá. Zatímco Vy jste ve svém virtuálním světě, venku se odehrává opravdový život.

Jací zaměstnanci jsou ti, kteří hrají počítačové hry?

Jak vnímají hráče zaměstnavatelé?

Jak už jsme řekli, většina zaměstnavatelů si nepřeje, abychom v pracovní době hráli jakékoliv počítačové hry. Jak ale trávíme náš volný čas, může zaměstnavatel jen těžko ovlivnit. Jací jsou ale tito hráči zaměstnanci? Samotné hraní počítačových her nemůže ovlivnit naši pracovní výkonnost. V případě, že ale například hrajeme každý den pozdě do noci a nemáme dostatečně dlouhý spánek, může dojít k tomu, že v práci budeme unavení, méně výkonní a naše reflexy budou zpomalené. Toho si pak může začít všímat i náš zaměstnavatel a může být s naší prací nespokojený. To je okamžik, kdy hraní počítačových her negativně ovlivňuje naši pracovní schopnost a morálku.

Pokud pracujete v odvětví, které má počítačové hry na starost, všechno je úplně jinak. V tomto případě trávíte většinu pracovní doby ve společnosti počítačových her. Po pracovní době pravděpodobně zatoužíte po nějaké jiné aktivitě nebo jste možná takový herní nadšenec, že i doma zkoušíte nejmodernější trendy z herního světa.

Počítačové hry by pro nás měly být odpočinkem, úlevou a odreagováním se. Měli bychom být ale schopní organizovat si čas tak, aby hraní her nebylo naší jedinou volnočasovou aktivitou. Žijte a bavte se, ne, hrajte si a přežívejte!
článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Práva a povinnosti zaměstnanců Úspěch v kariéře Zábava a volný čas