Nejlepší antivirus ZDARMA | Srovnání | VímVíc.cz

Nejlepší antivirus ZDARMA | Srovnání

27. 08. 2019
Nejlepší antivirus zdarma srovnání, antivirový program

Uživatelé Windows potřebují silný antivirový program, aby zabránili útokům škodlivých softwarů, aby jejich počítače efektivně fungovaly a aby ochránili své online identity a osobní údaje. Nejlepší bezplatné antiviry umí chránit děti užívající počítač, spravovat mobilní zařízení a monitorovat bránu firewall, aktualizace softwaru atd. Někteří z nás však nechtějí nebo si nemohou dovolit za antivirus platit za a musí se spokojit s bezplatnou variantou programu.

Přesto chtějí sledovat filmy online beze strachu, že jim vyskakovací okno zaviruje počítač a čas od času si něco bezpečně stáhnout. Pokud do této skupiny lidí patříte, jste na správném místě. Vybrali jsme pro vás čtyři nejlepší bezplatné antivirové programy na základě jejich ochrany před malwarem, spravování systému, intuitivnosti používání a dalších užitečných funkcí.

Nejlepší antivirus zdarma - jak funguje?

Nejlepší antiviry fungují na principu databáze známých virů a škodlivých souborů, kterou (pokud jim to umožníte) automaticky aktualizují. Během kontroly program porovnává soubory na disku počítače se svojí databází. Ve chvíli, kdy si do počítače nevědomky stáhnete vir, to antivirový program rozpozná a okamžitě vás na to upozorní.

Stejně tak antivirový program pozoruje chování počítače, a když se váš přístroj začne chovat podezřele, antivirus vám to dá vědět. Vzhledem k tomu, že kyberzločinci jsou stále chytřejší, je nevyhnutelné pravidelně aktualizovat virovou databázi. To by se mělo u většiny kvalitních antivirů dít automaticky.

Bitdefender antivirus

Pokud chcete zvýšit zabezpečení vašeho počítače aniž byste museli sáhnou do peněženky, je antivirový software Bitdefender pro Windows 10 je v tomto ohledu téměř neporazitelný. Nabízí monitorování virů, malwaru, spywaru a ransomwaru v reálném čase. Bitdefender Antivirus Free Edition se snadno nastavuje a nijak vás neobtěžuje, dokud jej nepotřebujete.

Ochrana, kterou nabízí je téměř neprůstřelná. Bitdefender dlouhodobě získává nejlepší hodnocení za antivirovou ochranu a uživatelskou přístupnost od uznávané nezávislé testovací laboratoře AV-Test. Bezplatná antivirová verze pokryje jeden počítač se systémem Windows.

Bitdefender je tou nejlepší volbou antivirového programu pro někoho, kdo se nechce o antivirus po instalaci dále zajímat. Od chvíle, kdy ho nainstalujete, se postará sám o sebe a není potřeba žádných zásahů uživatele. Pokud potřebujete zabezpečit počítač prarodičům, nebo sami nemáte čas na údržbu antiviru, je to pro vás perfektní řešení.

Proč Bitdefender:

  • nejlepší ochrana proti škodlivým softwarům
  • velmi snadné ovládání
  • žádné zpomalení počítače

Antivirus Kaspersky

Kaspersky se s Bitdefenderem takřka dělí o první příčku. Stejně jako první zmiňovaný antivirus nabízí perfektní ochranu aniž by vám zpomaloval pocítač, ale navíc vám umožňuje naplánovat scan počítače a má možnost tzv. quick scanu (rychlého prověření) pro případ, že se vám něco nezdá.

Proč Kaspersky:

  • perfektní ochrana proti škodlivým softwarům
  • funkce quick scan
  • minimální zpomalení počítače
Nejlepší antivirus zdarma srovnání, antivirový program

Avast antivirus zdarma

Produkty Kaspersky a Bitdefender nabízejí pouze základní ochranu. Pokud chcete pokročilé funkce, jako správce hesel nebo bezpečnější webový prohlížeč, běžně se vyskytující v placených antivirových sadách, může pro vás být lepší možností Avast Free Antivirus. Nutno ale říci, že jeho ochrana proti malwaru není tak dobrá jako u prvních dvou zmíněných a má trochu znatelnější dopad na výkon.

Za co můžeme Avast pochválit, je zdokonalená ochrana proti phishingu (podvodná technika používaná na internetu k získávání citlivých údajů) založená na umělé inteligenci. A výhodou je také VPN, které napříč populárnímu názoru nevyužijí jen lidé aktivní na Cz Torrentu, ale kdokoliv, kdo se pohybuje na internetu.

Proč Avast:

  • velké množství nadstandardních funkcí
  • snadno přizpůsobitelný podle vašich potřeb
  • VPN, (bezpečné a šifrované připojení na méně zabezpečených sítích)

Antivirus zdarma od AVG

AVG sdílí slušnou, i když ne odzbrojující schopnost detekce škodlivých softwarů Avastu a má mnohem menší dopad na výkon systému. AVG AntiVirus Free má však mnohem méně nadstandardních funkcí než Avast Free Antivirus. Dobrou zprávou je, že i zde je široká škála možností uživatelského přizpůsobení programu. Narozdíl od Avastu, AVG má funkci skartovačky, která odstraní nežádoucí soubory jednou pro vždy.

Proč AVG:

  • možnost návratného odstranění souborů z počítače
  • snadno přizpůsobitelný podle vašich potřeb
  • malý dopad na výkon počítače

Jak antivirovému programu ulehčit práci?

Všichni dobře víme, že nemáme otevírat soubory, které nám jen tak náhodně přistály v e-mailu od člověka, o kterém jsme v životě neslyšeli a klikat na podezřelé odkazy. Ti znalejší z nás se také nepřipojují na veřejné nezaheslované Wi-fi sítě. Co dalšího můžeme udělat pro naše kyberbezpečí? Hlavní heslo zní:

Jeden antivir stačí. Ano, opravdu. Ne víc, jen jeden.

Pokud byste užívali více antivirových programů zároveň, paradoxně to neznamená větší ochranu, ale může to počítači uškodit. Vyberte si jen jeden a ten používejte. Od Windows 8 má Vista předinstalovaný rezidentní štít zajišťující ochranu v reálném čase. Po nainstalování nějakého jiného antiviru doporučujeme vypnout i tento štít. Více antivirů zároveň se zkrátka špatně snáší.

Pravidelně aktualizujte virovou databázi. Buď to dělejte ručně, nebo povolte v nastavení automatické aktualizace. Nikdy antivir nevypínejte a občas pro jistotu zapněte scan úložiště. Nejlepší je si k antiviru pořídit i firewall, který chrání váš počítač na internetu. Aby počítač správně fungoval a byl chráněn, je důležité dbát také na pravidelné aktualizace operačního systému.

Teď, když máte veškeré potřebné informace, už nezbývá než popřát štěstí s ochranou vašeho počítače. Doufáme, že jsme vám usnadnili rozhodování a vybrali jste si antivir, který bude co nejlépe vyhovovat vašim potřebám! A až budete mít zabezpečeno, co takhle zkusit třeba kurz programování v JavaScriptu zdarma?

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Úspěch v kariéře