Jak změnit heslo na Wifi? | VímVíc.cz

Jak změnit heslo na Wifi?

24. 08. 2019

Znáte to, když k vám domů přijde návštěva a mladší osazenstvo vám hned hledá Wifi router, aby se mohli připojit? Hesla jsou většinou mix číslic a písmen, které si zkrátka nelze zapamatovat a každý se modlí, aby se mu povedlo heslo vyplnit hned na poprvé a nemusel ho zadávat znovu. Proto si spousta lidí heslo změní, aby byl proces jednodušší. Jak tedy na to?

Jak změnit heslo na Wifi

Jak změnit heslo na Wifi routeru?

Změnit heslo pro domácí Wifi je celkem jednoduché. Možností, jak toho docílit, máte více. Za prvé se nejdřív musíte přihlásit do sítě pomocí přednastaveného hesla. To zpravidla najdete napsané přímo na routeru. Připojit se k routeru můžete též pomocí kabelu s Ethernetem, kde se přes administrativní rozhraní dostanete do administrace routeru. Přes administraci se už lehce dostanete do kolonky Heslo a poté změnit.

Další možností je přes mobilní aplikaci operátora, který vám internet zprostředkovává. Zde se jen připojíte a v kolonce Nastavení najdete Zabezpečení nebo přímo kolonku Heslo, kde už jej snadno změníte. Stejně tak můžete učinit pomocí počítače, kde se přihlásíte do svého profilu a postup je stejný jako v případě mobilní aplikace. Pokud by vám nešlo nové heslo nastavit, můžete v krajním případě použít reset routeru, kdy budete muset nastavit vše od začátku, včetně hesla.

Změna hesla Wifi - jak poznám, že je dost silné?

Původní hesla nejsou mixem číslic a písmen jen tak. Heslo by mělo skutečně zajistit, aby se na vaši síť nedostal nikdo, komu to vysloveně nepovolíte. Proto byste měli nové heslo zvážit a řádně promyslet. Operátoři sami nařizují, aby v hesle byly zakomponovány číslice a velká i malá písmena. Sami tak apelují na své zákazníky, aby výběr hesla nepodcenili. Proto již nestačí jen hesla tipy datum narození, nebo jméno mazlíčka. Doporučuje se, aby heslo mělo alespoň 10 znaků a vytvořit jej tak, aby bylo neuhádnutelné nebo se podívejte na náš článek: Jak zjistit heslo na WiFi..

Změna hesla na Wifi hotspotu

Wifi hotspot můžete vytvořit ze svého telefonu nebo počítače. Můžete tak umožnit lidem připojit se na vaše zařízení, skrze které se následně dostanou na internet. Na vašem telefonu najdete hotspot v nastavení, kde si můžete váš přístroj pojmenovat a najdete zde i heslo k "vaší wifi". Toto heslo musí zadat každý, kdo se na vaše zařízení chce připojit. Stejně to funguje i na vašem notebooku.

Změna hesla - mobilní LTE hotspot

Nejedná se o klasický router, princip je ale přesto stejný. Operátoři v posledních letech nabízejí tyto "krabičky", které můžete převážet z místa na místo a zaplatíte si určitý objem dat, který můžete skrze hotspot vyčerpat. Hodí se to zejména pro lidi, kteří pravidelně cestují a potřebují zůstat připojení. Změna hesla v tomto případě tedy funguje dost podobně jako u klasického routeru. Heslo bude napsané na krabičce samotné a pokud jej chcete změnit, musíte se buď přes web nebo mobilní telefon přihlásit do administrační aplikace.

Zde už proběhne vše, jako v předchozím případě. Pokud by vám z nějakého důvodu nešlo nastavit nové heslo, můžete použít reset hotspotu, kdy bude třeba nastavit celý přístroj znovu, včetně hesla.

Zapamatovaná zařízení a změna hesla

Ať už na telefonech, tabletech nebo počítačích, snad všichni si ukládáme hesla, abychom je nemuseli při každém zapnutí přístroje znovu vyplňovat. Co se tedy stane, pokud změníme heslo na Wifi? Každé z těchto zařízení, by vás mělo upozornit, že došlo ke změně. Automaticky by se vás také měl "přístroj zeptat", zda má heslo aktualizovat. Pokud se tedy jedná o vaši soukromou domácí Wifi, určitě si heslo aktualizujte na všech přístrojích a můžete si vesele surfovat dál.

WiFi je stále nepostradatelná, avšak stále více jedinců již nehledá WiFi připojení, ale vystačí si se svými datovými připojeními v mobilu. Nyní se na trhu objevují první komplexní neomezené datové tarify.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Zábava a volný čas Návody