Jak zjistit heslo na Wifi router? | VímVíc.cz

Jak zjistit heslo na Wifi router?

15. 08. 2019

Znáte to. Přijedete někam do hotelu, jste v restauraci nebo kdekoliv mimo domov a první věc co zjišťujete: Jaké je heslo na Wifi? Ať už tak děláte z pracovních důvodů, nebo protože si potřebujete něco rychle najít, přinášíme vám tipy, jak co nejrychleji heslo zjistit a být online.

Jak zjistit heslo - wifi znak

Málokdo ještě ponechává své Wifi volně přístupné. Setkáte se s tím například na letištích nebo v obchodních centrech. Většinou ale tyto volně přístupné sítě nejsou bezpečné a jsou omezeny i časově. Za delší užívání si často provozovatelé účtují poplatky. Jak se tedy dostat na zaheslované ale bezpečné sítě?

Jak zjistit heslo?

Začneme od toho nejjednoduššího a to je, když se potřebujete připojit k internetu na nějakých veřejných místech. V restauracích, kavárnách nebo jiných podobných podnicích bývá často heslo napsáno v jídelních lístcích nebo na jiném viditelném místě, zpravidla ve výšce očí v okolí baru. Pokud nic nenajdete, není nic jednoduššího, než se zeptat obsluhy. Stejně tak pokud jdete na schůzku do nějaké firmy, naleznete heslo buď v okolí recepce nebo se můžete rovnou zeptat.

Aplikace na zjištění hesla

Pokud ovšem nepochodíte a například číšník vám řekne, že se nejedná o volně přístupnou wifi, můžete vyzkoušet krok číslo dvě. U takových Wifi je dost možné, že již někde v internetovém časoprostoru bude přístupové heslo zaznamenáno. To můžete ověřit v některé z databází Wifi sítí. Můžete si stáhnout aplikace jako Wifi Map, nebo zkusit klasicky zadat do Google "volně přístupné Wifi databáze". Pokud jste v zahraničí, zkuste to anglicky "free wifi database".

Prolomení hesla

Zde už se dostáváme do "profesionálnějších vod". Samozřejmě tímto nikoho nechceme nebádat k tomu, aby se nelegálně dostával na zařízení jiných lidí. Primárně jde v tomto bodě o to, aby se člověk přesvědčil, jestli je schopen se "nabourat" na svou vlastní síť a zjistit tak její bezpečnost. Dost často vám může zprostředkovatel internetových služeb tvrdit, že se na vaši síť nikdo nemůže dostat. To ale bohužel není úplně pravda.

Pokud máte zabezpečení své sítě nastavené na WPA nebo WEP, úplnou bezpečnost vám nikdo garantovat nemůže. Tento zabezpečovací systém už umí prolomit hacker začátečník. Uveďte tedy vaši síť do nastavení WPA2. Pokud by toto nestačilo, můžete použít průmyslovou úroveň RADIUS.

Heslo na wifi - telefony

Uložené heslo na Wifi sítě

Ať už na telefonu nebo na notebooku si můžete uložit hesla nejen k Wifi sítím. Přesto po vás občas může přístroj chtít potvrzení hesla a nové zadání. Co tedy s tím, když si jej nepamatujete, ale víte, že ho máte uložené?

Pokud máte počítač od společnosti Apple, stačí vám aplikace Klíčenka, kde máte uložená všechna hesla. Ve Windows se vám vždy v pravém horním rohu ukáže, zda heslo chcete uložit. Pokud zvolíte ano, automaticky se vám na této stránce heslo předvyplní. Doporučujeme dělat jen na ověřených sítích!

Jak zobrazit heslo, když jste přihlášení?

V telefonu vám tento trik neprojde. Nejnovější modely si momentálně pamatují hesla na otisk, ale přesné znění hesla vám nezobrazí. Jak to ale udělat na počítači? U Mac počítačů použijete opět aplikaci Klíčenku. U klasických Windows je postup následující. Přes ovládací panel Síťové připojení se dostanete k tlačítku Zabezpečení. Zde už stačí jen kliknout na zobrazení vedle kolonky hesla a mělo by se vám ukázat.

Zapomenuté heslo k Wifi

Nebudete ani první a rozhodně ani ne poslední, komu se to stalo. Pokud jste si heslo na Wifi nezměnili, měli byste ho mít napsané na vašem routeru. Pokud ano a jste si jisti, že ho nemáte napsané nikde bokem, bude nejlepší si heslo změnit.

Přes kabel se můžete připojit rovnou k routeru, kde se dostanete do administrace routeru a můžete si změnit heslo. Pokud vám tento způsob nepůjde, můžete zkusit reset routeru. Tady ovšem žádný konkrétní návod dát nemůžeme, protože u každého dodavatele a routeru se reset dělá jinak. Vždy si můžete zavolat na zákaznickou linku firmy, od které čerpáte internet. Tam by vás měli krok po kroku navést a vy si tak můžete za chvilku zase brázdit vlny internetu.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata: