Business casual je trendy | VímVíc.cz

Business casual je trendy aneb Jak se obléct na pohovor

20. 02. 2019

Trendem současnosti je styl oblékání business casual. Tento profesionální, přesto komfortní dress code jde ruku v ruce s navozením uvolněné, příjemné a přátelské atmosféry v mnohých společnostech. Jaká existují pravidla business casual pro ženy a čím se musí řídit muži? Na co by si měl dát každý pozor?

Business casual je trendy!

Co si jen obléknout?

Váš první kontakt se zaměstnavatelem v podobě zaslání strukturovaného CV má vliv na to, jestli se někdy vůbec setkáte naživo. Vytvoření životopisu dle jeho vzoru, případně zaslání motivačního dopisu, vám může zajistit pozvání na pohovor. Jestliže se vám toto přání splnilo a vy přemýšlíte, v jakém oblečení byste na pracovní pohovor měli přijít, my jsme tu od toho, abychom vám poradili.

Pozvání na pracovní pohovor doprovází také starost, jak byste na něj měli přijít oblečení.

Udělejte dojem

Nemusí jít ale nutně jen o pozvánku na pracovní pohovor. Můžete prostě jen bojovat s tím, co byste si každý den měli oblékat do práce. Nebo jste přijali pozvání na obchodní večeři či jinou událost a nevíte, co na sebe? Ať tak nebo tak, mnoho společností má pro tyto účely stanovený dress code.

Pro řadu velkých korporátních firem, ale i pár tradičních menších podniků, byl ještě donedávna běžnou praxí velmi formální dress code business professional. Vývoj společenských zvyků s důrazem na uvolněnou příjemnou a přátelskou atmosféru ve společnostech ale způsobil, že zaměstnavatelé hojně mění přístup k této věci. Pojďme si představit uvolněnější, praktičtější, zábavnější, zároveň ale seriózní a elegantní dress code business casual.

Mnoho firem ustupuje od tradičního dress code business professional a novým trendem napříč společnostmi se dnes stává dress code business casual.

Co je business casual?

Dress code business casual je ideální pro firmy a společenské události, které nemají tak přísná pravidla. Většina podniků láká potenciální zaměstnance na uvolněnou atmosféru napříč celou firemní hierarchií. Rozhodně si nenamlouvejme, že je lehké se trochu odpoutat a působit zrelaxovaně, když musíte dennodenně nosit černé formální šaty a oblek s formálním sakem a kravatou.

Před tím, než otevřete váš šatník, je potřeba myslet na to, že každý podnik má trochu jiná pravidla. V některých odvětvích a zejména na některých pozicích stále převažuje formální dress code, který má plno striktních pravidel. I mezi těmi nejvíce zatvrzelými ale můžeme pozorovat změnu. Přesto, že jsme uvedli, že profesionální styl oblékání business casual nemá tak přísná pravidla, přece jen ale nějaká má. Jaký je business casual pro ženy a co platí pro muže? V čem lze experimentovat a na co si dát naopak pozor?

Business casual pro ženy i business casual pro muže nemá tak přísná pravidla, jako je tomu u více formálního dress code business professional.

Business casual ženy

Styl oblékání business casual má tu výhodu, že umožňuje ženám na pracovišti cítit se pohodlně, ale zároveň nosit oblečení dle jejich vlastního výběru. Dost často mají jednotlivé kousky oblečení dokonce ve skříni, i když o tom samy neví. Důležité je tyto kousky pouze správně kombinovat.

Ženy si mohou obléci úzkou sukni s délkou ke kolenům, zvolit mohou ale také kalhoty. Jako top je ideální halenka a sako nebo dokonce svetřík. Při výběru outfitu a doplňků se nejdříve zamyslete a položte si otázku, zda sukně či výstřih nejsou zbytečně vyzývavé, jestli make-up, šperky i parfém odpovídá dané události a hlavně, zda se v oblečení cítíte dobře.

Sukně s délkou ke kolenům, halenka a sako je ideální kombinací pro ženský dress code business casual.

Business casual muži

I muži se v business casual budou cítit více uvolněně. Bílá košile je základ, u plátěných kalhot nebo kalhot od obleku ale mohou zvolit odstín hnědé, tmavě modré, šedé nebo černé. Navrch hoďte už jen volnočasové neformální sako a přidejte elegantní polobotky: od mokasín, přes oxfordky, až po derbies.

Potýkáte se každé ráno s nesnázemi při vázání kravaty? Máme pro vás dobrou zprávu! Nemusíte se bát přijít do práce bez ní. Dobré ale je mít v případě dress code business casual smysl pro kombinování barev. Dejte si pozor, aby pásek barevně ladil s botami a ponožky s kalhotami. Pokládáte si otázku, zda se hodí pánské sako k džínám? To závisí na firemní kultuře a pravidlech dress codu společnosti, raději se mu ale zpravidla vyhněte.

Pánské sako k džínám je sice šik, ale pokud si nejste stoprocentně jisti tím, zda nebudete vyčnívat, raději džíny nechte v šatníku.

Smart casual aneb Pánské sako k džínám

Jsou ale okamžiky, kdy nad džínami můžete přemýšlet. A to například v případě, kdy na pozvánce k vánočnímu večírku najdete poznámku, že se pro danou příležitost hodí styl oblékání smart casual. Rozhodně si ho nepleťte s dress code business casual a s radostí nahoďte džíny. I tento případ se ale neobejde bez pravidel.

Ženy i muži bez výjimky by ale měli volit jednoduché tmavomodré džíny. Něžné pohlaví je může doplnit lodičkami, pánové zase hnědými koženými polobotkami. I s džíny ale zůstaňte u neutrálních barev. Odstíny hnědé, tmavě modré, šedé nebo černé nic nezkazíte.

Styl oblékání smart casual dovoluje také pánské sako k džínám. Džíny si mohou obléci i ženy, v obou případech ale zvolte klasické jednoduché tmavomodré.

Pohrajte si se střihy a materiály

Pro smart casual také platí, že ženy i muži mohou nahradit sako kardiganem, tedy svetrem bez límce a s hlubším výstřihem ve tvaru písmene “V”. Po celém dni nošení můžete nepohodlné klasické lodičky, a případně pánské polobotky, vyměnit za mokasíny nebo dokonce kožené tenisky. Nenechte se ale unést volností při výběru střihu a materiálů a pamatujte: všeho s mírou!

Nebojte se experimentovat se střihy a materiály. I když je ale smart casual velmi uvolněný, pamatujte, že není dobré nic přehánět.

Business casual nenajdete všude

Stále existují místa, na kterých při jejich návštěvě můžete na dress code business casual zapomenout. V některých případech by tento prohřešek mohl vést zaměstnavatele k přemýšlení o výpovědi z pracovního poměru.

Musíte rozeznávat rozdíl mezi uvolněnou atmosférou v menších IT společnostech, například s tradičním bankovním sektorem. Ano, právě při jednání s bankéři nechte kombinaci pánského saka k džínám doma. Muži by si měli obléknout šedý nebo modrý oblek a kravatu tentokrát nesmí zapomenout doma. Ženy se i nadále řídí tím, že stačí jen lehký make-up, decentní množství šperků a ne příliš aromatický parfém. Obléknout by si měly jednobarevný kostýmek s kalhoty či sukní (pozor si přitom dejte na délku), samozřejmostí je pak košile či halenka.

Teď už jen odemknout váš šatník a pohrát si s těmi správně barevnými kombinacemi!

Nechte si poradit

Pokud váháte, co si do práce nebo na jinou událost obléct, otevřete diskuzní fórum. Je téměř jisté, že na podobné téma už někdo v minulosti vedl diskuzi, která vám může usnadnit rozhodování. Diskuzní fórum také umožňuje vznést dotaz. Díky tomu můžete popsat uživatelům událost, kam se chystáte a nechat si s výběrem oblečení poradit. Nechcete-li využívat diskuzní fórum, zkuste odborné časopisy nebo weby.

Tip: Potřebujete do svého šatníku pár business casual kousků doplnit? Zalando vám zaručí spokojený a výhodný nákup. Zalando sleva platí na zboží světových značek.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Start kariéry Úspěch v kariéře