Dopady koronaviru I Odklady splátek a půjček | VímVíc.cz

Následky COVID-19: Odklady splátek i pozastavení poskytování půjček

Česká vláda začala poskytovat finanční podporu pro OSVČ, stanovila pravidla pro vyplácení ošetřovného a v neposlední řadě pozastavení splátek. Všechny tyto kroky jsou reakcí na nouzový stav, do kterého se Česká republika dostala po epidemii COVID-19. Parlament České republiky schválil vládní návrh, který se týká odkladu splátek a pozastavení poskytování půjček. Přečtěte si, kdo má nárok na odklad splátky, jak o něj může požádat i to, jaké dopady to může mít pro českou ekonomiku.

Následky COVID-19: Odklady splátek i pozastavení poskytování půjček

Odklad splátek

České banky projevily svým klientům značnou vlnu solidarity a zareagovaly tak na současnou situaci šířící se nemoci COVID-19. Bankovní společnosti umožnily odklad splátek hypoték a úvěrů. Dokonce některé nebankovní půjčky ihned nabídly tuto možnost. Banky si prozatím stanovily vlastní pravidla pro odklad splátek. Bezprostředně poté, co zákon projde kompletním schvalovacím procesem, vejdou v platnost jednotná pravidla závazná pro všechny banky.

Kdo má nárok na odklad splátek?

Zákon o odkladu splátek je určen pro všechny klienty (fyzická osoba, firma a živnostník), kteří se dostali v důsledku koronavirové pandemie do finančních problémů a zaznamenali tak ekonomický propad. Důležité je, aby tuto informaci zaznamenal klient do žádosti o odklad splátek.

Požádat o odklad musí klient sám. Pokud přestane sám od sebe splácet, nemůže mu to být prominuto. Banky mají na svých webových stránkách formuláře k žádosti o odkladu splátek. Dále také upřednostňují zaslání formuláře online před osobní návštěvou pobočky.

Klient musí o odklad splátek požádat sám prostřednictvím formuláře.

Odklad nemusí mít všichni klienti. Zákon nechává rozhodnout každého jednotlivce podle jeho možností. Původně ministryně financí požadovala odklad splátek plošně pro všechny klienty. Pokud ale klient nebyl natolik zasažen pandemií koronaviru, může ve splácení pokračovat bez jakéhokoliv pozastavení.

Odklad splátek nemusí získat ten, kdo ...

Úlevu od splácení úvěrů a hypoték nemusí získat ten, kdo byl problémovým klientem již před ekonomickou krizí Covid-19. Banky sice žádosti již přijímají, byť legislativní proces zákona o odložení splátek nebyl zcela dokončen. Banky si mohou vybrat na základě historie splácení klienta, zda je spolehlivý k odkladu splátek.

Původním návrhem byly plošné odklady splátek. Banky s tímto návrhem nesouhlasily. Jejich hlavním argumentem je negativní zkušenost s neplatiči a nespolehlivými klienty.

Kterých splátek se odklad týká?

Klient může požádat o odklad splátek, mezi které patří:

Odložit lze pouze splátky sjednané před 26. březnem 2020

Na jak dlouho můžete splátku odložit?

Aktuálně může být splátka odložena na tři nebo šest měsíců. Některé banky umožnily odklad splátek ještě před platností zákona. V případě, že klientovi byl již bankou schválen odklad splátky o tři měsíce, může požádat o odložení splátky podle zákona na šest měsíců. Všechny takové případy budou banky řešit individuálně.

Stejná pravidla odkladu na tři nebo šest měsíců budou platit i pro takové banky, které začaly umožňovat odklad splátek podle vlastních pravidel.

Žádost bez důvodu

Zažádat o odklad může klient bez udání důvodu. K získání nároku na odklad postačí napsat čestné prohlášení, ve kterém klient žádá o odklad „z důvodu nepříznivého vlivu koronavirové epidemie na jeho současnou finanční situaci”.

Banka má právo na prověření finanční situace žadatele a jeho splátek úvěru. V případě, že banka zjistí jakékoliv pochybení, kterého se žadatel dopustil, může to být považováno za porušení úvěrové smlouvy. Dokonce může být lživé čestné prohlášení považováno za úvěrový podvod.

Žádost o odklad splátky musí banka i nebankovní společnost poskytovat svým klientům zcela zdarma a bez jakýkoliv poplatků, včetně těch skrytých. Stejná pravidla platí pro hypotéky, leasing i půjčky online.

Následky COVID-19: Odklady splátek i pozastavení poskytování půjček II.

Odklad jako záznam v registru?

Pokud klient požádá o odklad splátky, nemusí se obávat, že by byl odklad zapsán jako negativní zápis do registru. Ministryně financí také potvrdila, že se klienti nemusí obávat jakýchkoliv komplikací v budoucnosti při jiných žádostech o úvěry.

Úroky v době odkladu

Po celou dobu odkladu nebudou klienti platit žádné úroky. Nutné je počítat s tím, že ten daný odklad musí žadatel zaplatit v budoucnu. Dlužná částka se totiž pak bude úročit i nadále, a to ihned poté, co odklad splátky bude ukončen.

Jaký dopad bude mít odložení splátek?

Odborníci a ekonomové se v názoru na ekonomický dopad neshodují. I přesto se jich většina vyjádřila kladně o odkladu splátek, a to především vzhledem k aktuální situaci. Důležité podle nich je požadovat po dlužnících jejich splátky, a to bezprostředně po skončení krize. To podle nich povede ke stabilizaci ekonomiky a tím se vrátí ke standardnímu fungování.

Banka Žádost o odložení splátek
Česká spořitelna Žádost o odložení splátek
ČSOB ČSOB - Žádost o odklad splátek
Air Bank Air bank - Žádost o odklad splátek
Banka Creditas E-mailová adresa hypotecni@creditas.cz nebo kontaktovat banku přes webový formulář
Equa bank Žádost o odklad můžete zaslat prostřednictvím e-mailu.
Expobank Expobank - Žádost o odklad splátek
Fio banka Žádost pro Fio banku můžete prostřednictvím webového formuláře
Komerční banka KB - Žádost o odklad splátek
MONETA Money Bank Žádost o odklad splátek
Sberbank Žádost pro Fio banku můžete prostřednictvím webového formuláře
Raiffeisen bank Raiffeisen - Žádost o odklad splátek
UniCredit bank UniCredit - Žádost o odklad splátek

Bezúročné půjčky

Vláda připravila program také pro malé a střední podniky, které v důsledku opatření proti koronaviru jsou zasažené finanční ztrátou. O program mohou živnostníci žádat u bank právě pod názvem Covid II. Výhodný je především tím, že úroky zaplatí stát. Banka vám může půjčit od 10 tisíc až do 15 milionů korun. Stát bude zároveň tak ručit až do výše 80 %.

Nejlepší způsob, jak požádat o půjčku online je prostřednictvím online formulářů, anebo po telefonické domluvě přímo s vaším bankéřem. Banky upřednostňují půjčky online před osobní návštěvou pobočky, a to kvůli opatřením souvisejícím s možnou nákazou koronavirem. Veškerou administrativu lze sjednat po telefonu a nebo e-mailem. Klient musí přijít na pobočku a ve chvíli, kdy je půjčka schválena a on musí podepsat smlouvu.

Sjednejte si bezúročnou půjčku online nebo po telefonické domluvě.

Podmínky pro žádost o bezúročnou půjčku:

  • Malé nebo střední podniky do 250 zaměstnanců
  • Roční obrat do 50 milionů EUR
  • Bilanční suma roční rozvahy nepřesahuje 43 milionů EUR
  • Podnikání jen mimo Prahu
  • Záruka bude krýt 80 % úvěru až na tři roky
  • Půjčku můžete čerpat na:
    • mzdy
    • nájem
    • energie
    • dodavatelsko-odběratelské faktury
    • materiál, zásoby

Program Covid III

Pro malé a střední podnikatele je připravován i program Covid III, který nabízí například MONETA Money Bank. Informoval o něm ministr průmyslu a obchodu. Jeho přesnou podobu ale už médiím nepopsal. Údajně by měl stát pro bezúročné půjčky vyčlenit dalších deset miliard korun.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Investice a spoření