Rýmovník: Použití, pěstování i prodej bylinky | VímVíc.cz

Rýmovník: Použití, pěstování i prodej této výjimečné bylinky

16. 10. 2019

Rýmovník je bylinka z čeledi hluchavkovitých s latinským názvem Plectranthus argentatus. Možná že ji znáte pod jménem molice, řecký eukalyptus, kubánské oregáno, španělský tymián, moud, nebo ji třeba neznáte vůbec. Ale to by byla škoda. Ochudili byste se o přírodní pomoc proti nachlazení a komárům. A taky o koření, které může ozvláštnit vaše pokrmy. Pojďte se s námi podívat na to, jak se rýmovník pěstuje a používá!

Rýmovník na rýmu?

Rýmovník je trvalka z čeledi Lamiaceae, jejíž chuť a vůně připomíná oregano a mátu. Je to asi 50 cm velká sukulentní bylina, hodně rozvětvená a na jejích výrazně vonících listech jsou jemné vzpřímené chloupky.

Rýmovník použití, rýmovník pěstování, rýmovník prodej

Už jste si tenhle rok vyčerpali všechny sick days a potřebujete něco, co vás rychle postaví na nohy? Rýmovník obsahuje vonné silice, které působí proti rýmě nebo ucpanému nosu. Když budete v práci popíjet rýmovníkový čaj, s trochou štěstí se vám uleví i od bolesti v krku.

Rýmovník použití – zdraví

Rýmovník se odjakživa používá na léčení, podobně jako přírodní antibiotika, odtud také pochází jeho lidové jméno. Skvěle pomáhá na:

  • Kašel a bolest v krku – Listy rýmovníku se tradičně používají proti kašli hlavně v Indii a jihovýchodní Asii. Rýmovník je přírodním pomocníkem na vykašlávání. Nejjednodušší metodou je žvýkání listů. Také si z něj můžete udělat čaj. Nebo se listy dají rozmačkat v hmoždíři, rozmíchat s trochou vody a po lžičkách polykat.
  • Ucpaný nos – Nejsnadnějším použitím proti rýmě je prosté mnutí listů v ruce a čichání k nim. Pára z vařícího se rýmovníku se dá také inhalovat.
  • Popáleniny, hmyzí kousnutí a štípnutí, ekzémy a další kožní potíže – Obklady z rozdrcených listů rýmovníku jsou antibakteriální a pomáhají s hojením a proti svědění.
  • Lupy – Nálev z rýmovníku zase pomáhá na lupy a také se dá použít na přírodní praní prádla.

Na kašel a léčbu horních dýchacích cest je vhodný i jitrocel. Jitrocel pomáhá vykašlávání a užívá se například ve formě čaje. Přírodní antibiotikum jako česnek nebo kurkuma podpoří léčbu.

V rámci aromaterapie se rýmovník spojuje s blahodárnými účinky při léčení astmatu, nachlazení, špatného zažívání, nespavosti a bolesti, a to především hlavy, menstruačních a revmatických bolestí. Zajímavostí je, že v některých částech Indonésie se tato bylinka přidává do polévky, která by měla novopečeným matkám pomoci s kojením.

Rýmovník použití – vaření

Rýmovník nalezne využití i v kuchyni. Díky intenzivní chuti a vůni je rýmovník ideální na ochucování určitých druhů masa a ryb, protože dokáže zamaskovat jejich nepříliš vábnou vůni. Listy se dají použít čerstvé i sušené jako koření nebo do marinády. Díky tomu může například pomoci při onemocnění impetigo, během kterého je potřeba vyřadí okořeněná jídla. Samozřejmě by se měl rýmovník používat jen decentně, aby úplně nepřebil příchuť daného pokrmu. Používá se například:

  • Na ochucení masa a ryb v Africe, Jihovýchodní Asii, Karibiku
  • Na ryby a skopové kari v Jihovýchodní Asii
  • Jako koření do kyselé polévky ve Vietamu
  • Za syrova s chlebem a máslem, smažený v těstíčku, na ochucení piva a vína v Indii
  • Do salátů v Karibiku
  • Jako hlavní koření do kubánské polévky s černými fazolemi Frijoles Negros

Rýmovník sirup, čaj a mast

Sirup z rýmovníku vám posílí imunitu a pomůžete odehnat nachlazení. Vyrobíte ho z následujících ingrediencí:

  • 35 lístků rýmovníku
  • 1 citron
  • 1 pomeranč
  • 1 litr vody
  • 1 kg cukru

Pomeranč a citron oloupejte a nakrájejte na plátky. Přidejte k nim listy rýmovníku a vše zalijte vroucí vodou. Tuhle směs nechte den až dva louhovat. Scezený nálev poté dejte do hrnce, přidejte cukr a na mírném plameni svaříte na hustý sirup. Ještě horký ho naplňte do sklenic, zavíčkujte a uchovávejte na chladném místě.

To čaj z rýmovníku budete mít mnohem rychleji. Skvěle se tak hodí, když se probudíte a máte pocit, že na vás něco leze. Stačí vzít několik lístků rýmovníku, natrhat je na menší kousky a zajít vroucí vodou. Nechte je louhovat asi deset minut, poté slijte a můžete čaj ochutit medem. Ten je mimochodem také přírodně antibakteriální, takže na škrabání v krku je to ideální kombinace!

Rýmovník použití, rýmovník čaj, čaj z rýmovníku

Mast z rýmovníku můžete použít na promazávání hrudníku při potížích s průduškami a k masážím chodidel při nachlazení. Také pomůže vysušené kůži, a při lehkých popáleninách nebo kožních zraněních, která se díky ní nezanítí a budou se rychleji hojit. Budete na ni potřebovat:

  • 20 – 30 lístků rýmovníku
  • 200 g kokosového oleje
  • 1 pomeranč
  • 1 litr vody
  • 1 kg cukru

Nasekejte si čerstvě utržené listy rostliny na jemno. Mezitím rozehřejte kokosový olej v hrnci, kam poté lístky hoďte. Na mírném plameni prohřívejte směs za občasného míchání směs asi dvě hodiny. Pak vše přendejte do misky a umístěte do lednice, kde to necháte přes noc. Celý proces opakujte znovu následující den. Nakonec směs přeceďte do nádoby, ve které ji budete uchovávat a nechte vychladnout.

Rýmovník recepty

Jak už jsme zmínili, rýmovník můžete použít například do marinád nebo tam, kde byste normálně použili oregano. Pokud se vám urodilo více rýmovníku, než stačíte spotřebovat, máme pro vás parádní recept na kubánské rýmovníkové pesto. Budete potřebovat:

  • 4 stroužky česneku
  • 3 hrnky lístků rýmovníku
  • 1/2 hrnku piniových oříšků, mandlí, kešu nebo vlašských ořechů
  • 1/4 hrnku sušeného lahůdkového droždí
  • špetku soli
  • špetku pepře
  • 1/2 hrnku kvalitního extra panenského olivového oleje

Všechny tuhé ingredience to dejte do mixéru a mixujte 30 sekund, potom zvolna přilijte olivový olej. Když je pesto promixované, můžete ho dát do skleničky a do lednice. Poté ho použijte jako základ dresingů na saláty, do omáček nebo třeba na těstoviny. Je to lahůdka a skvělá alternativa ke klasickému bazalkovému pestu.

Pěstování rýmovníku

Ve východní Africe sice rýmovník roste jako keř, ale my v Česku se s ním musíme spokojit jakožto s pokojovou rostlinou. Klasický zahradní substrát by měl rýmovníku k prospívání bohatě stačit, ale pokud mu chcete poskytnou nadstandardní péči, můžete mu do květináče přisypat trochu písku nebo agroperlitu. V létě ho můžete dát ven, ale nízké teploty nesnáší dobře. Proto je celoroční pěstování v pokoji nejvýhodnější. Rýmovníku také nedělá dobře prudké sluneční záření. Dejte ho tedy na místo, kde je rozptýlené světlo.

Co se týče zálivky, není rýmovník příliš náročný. Pokud na něj občas zapomenete, nijak ho to neohrozí. Rýmovník zalévejte dešťovou nebo alespoň odstátou vodou. V létě mu můžete dopřát vody více než v zimě. Dbejte také na to, aby nebyl často vystaven průvanu a prudkým změnám teplot.

Snad nejdůležitější je při pěstování rýmovníku zaštipování. Rýmovník roste velmi rychle, ale pokud mu necháte prostor, vymstí se vám to. Bude mít jeden vysoký stonek, který bude příliš těžký a způsobí, že rýmovník zežloutne a nakonec se zlomí. Mnohem lepší je ho pravidelně zaštipovat. Díky tomu se bude hezky košatit a bude prospívat.

Rýmovník prodej

Rýmovník není zrovna něco, co byste našli na Slevomatu. I když přijdete do zahradnictví či květinářství, je velmi malá šance, že tam na rýmovník narazíte. Proto doporučujeme předem volat nebo se podívat na internetu.

Skvělým způsobem, jak k rýmovníku přijít, je poptat se u známých. Ušetříte tak peníze a ušetříte si běhání po obchodech. Pokud někdo z vašich přátel rýmovník pěstuje, není pro ně nic snazšího, než se s vámi o něj rozdělit. Stačí totiž vzít odstřihlé lodyhy, na konci je odlistit a nechat zakořenit ve vodě. Cca po 3 týdnech můžete lodyhy zasadit. Pokud nikoho, kdo by měl doma rýmovník, neznáte, podívejte se na online bazary a na zahradnická internetová fóra. Určitě se na vás časem štěstí v podobě chlupatého keříku usměje.

Tip: Používáte bylinky? Dejte šanci i přírodní kosmetice. Podívejte se na nabídku ověřené značky Yves Rocher. Výhodnější ceny vám zajistí Yves Rocher slevové kupóny.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Úspěch v kariéře