Česká pošta zdražuje – Kolik za služby zaplatíme? | VímVíc.cz

Česká pošta zdražuje – Kolik za služby zaplatíme?

23. 02. 2018

Jak je již v běžném životě zvykem, téměř denně se setkáváme s nárůstem cen zboží i služeb. Výjimkou není ani ceník České pošty, který se od února zvýšil v případě obyčejného, doporučeného a cenného psaní. Další změna nastává v případě Balíku Do ruky a Na poštu, zde jde ale o změnu celkového systému. Kolik musíme za jednotlivé služby připlatit a další informace na Vás čekají v tomto článku.

Česká pošta zdražuje – Kolik za služby zaplatíme?

Obyčejné psaní

První zdraženou položkou je obyčejné psaní. Jedná se o dopis, u kterého nemá odesílatel žádnou záruku toho, že ho příjemce obdrží. Nedostanete tedy číslo pro sledování zásilky a pokud se dopis ztratí, pošta za ztrátu nenese odpovědnost. Jedná se o nejběžnější způsob odesílání obyčejného dopisu, který není příliš důležitý.

Cena psaní závisí na tom, jakou má hmotnost a zda vlastníte zákaznickou kartu České pošty či ne. Následně ji ovlivňuje také počet kusů odesílaných dopisů. Od února za běžné psaní připlatíme 3 Kč. Pokud vlastníme zákaznickou kartu, z celkové ceny ušetříme 1 Kč. Pokud odesíláte více než 10 dopisů, zdražení činí pouze 1 Kč.

Změny ceníku obyčejného psaní

Dejte si pozor na gramáž psaní. Pokud posíláte dopis do 50 g, rozměry obálky můžou být maximálně 23,1 x 16,4 x 0,5 cm. Na druhé straně je minimální rozměr 14 x 9 cm.

Pokud jde o psaní nad 50 g, minimální rozměry zůstávají stejné, maximální se ale mění na 35,3 x 25 x 2 cm.

Obyčejný dopis zdražil o 1–3 Kč.

Doporučené psaní

U doporučeného psaní již obdržíte sledovací číslo zásilky, díky kterému se můžete z pohodlí domova online informovat o tom, kde se právě zásilka nachází. Pokud se ztratí, odpovědný je již doručovatel.

V tomto případě cena závisí znovu na hmotnosti zásilky, skutečnosti, zda vlastníte zákaznickou kartu a množství odeslaných kusů. Navýšení je o 6 Kč v případě, že kartu nemáte. Pokud jste její vlastníkem, týká se Vás zdražení o 5 Kč a pokud odesíláte alespoň 10 doporučených dopisů, připlatíte si pouze 2 Kč.

Změny ceníku doporučeného psaní

Stanovené rozměry pro doporučený dopis do 50 g zůstávají stejné, jako u obyčejného psaní. Pokud jde o rozměry psaní nad 50 g, maximální rozměry jsou 50 x 30 x 5 cm.

Za doporučený dopis zaplatíte o 2–6Kč více.

Cenné psaní

Změny ceníku cenného psaní

V případě cenného psaní musíte udat cenu hodnoty psaní. Od té se potom odvíjí výše příplatku, který v částce v tabulce není zahrnut:

  • do 5000 Kč udané ceny je příplatek 6 Kč (z původních 5 Kč)
  • do 30 000 Kč udané ceny je příplatek 14 Kč (z původních 12 Kč)
  • za každých započatých 10 000 Kč nad 30 000 Kč udané ceny je příplatek 14 Kč (z původních 12 Kč)

Při poslání cenného psaní musí být použit speciální bezpečnostní plastový obal. Jeho formáty jsou C5 (16,2 x 22,9 cm) nebo C4 (22,9 x 32,4 cm).

Cenné psaní zdražilo také o 2–6 Kč.

Balík Do ruky a Na poštu

V případě Balíku Do ruky došlo ke zrušení všech váhových kategorií, u Balíku Na poštu jsou zrušeny kategorie do 3 kg a do 4 kg. Nově také Česká Pošta poskytuje u Balíku Do ruky slevu v případě držená zákaznické karty, která dříve nefungovala.

Ceny Balíku Do ruky:

Změny ceníku Balíku Do ruky

Ceny Balíku Na poštu:

Změny ceníku balíku na poštu

Minimální rozměry obou balíků jsou 15 x 10,5 cm. Maximální délka nesmí přesáhnout 180 cm a součet rozměrů nesmí být více než 240 cm.

Balík Do ruky a Na poštu ruší váhové kategorie.

Kde poslat zásilku výhodněji?

Česká Pošta ceník sice o něco pozvedla, ve většině případech ale zůstává stále nejlevnějším způsobem, jak poslat zásilku. Někdy se Vám ale může vyplatit využití služeb PPL nebo GLS. Tyto dvě služby neberou ohled na váhu balíku, pokud tedy posíláte skladný, ale těžký předmět, mohli byste se u těchto dopravců dostat na lepší cenu. V ostatních případech je ale Česká Pošta s cenami stále na prvním místě.

PPL a GLS neberou ohled na váhu balíku, v ostatních případech je ale Česká Pošta stále nejlevnější.

Zajímají Vás i další změny, které se nás týkají v roce 2018? Pokud ano, přečtěte si o nich v našem článku.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Ze života Ze života firem a kanceláří