Vitamin D jako nejužitečnější v boji proti koronaviru | VímVíc.cz

Vitamin D jako nejužitečnější v boji proti koronaviru

01. 06. 2021

Proti Covidu-19 nebyl zatím nalezen žádný účinný lék a denně se vedou spekulace o tom, jak se před tímto infekčním onemocněním chránit, jak posílit naší imunitu a co dělat obecně pro to, abychom byli zdraví a koronavirus a další podobné nemoci se nám vyhýbaly. Objevila se teorie, že proti koronaviru můžeme bojovat pravidelným přísunem vitaminu D. Jak můžeme vitamin D získat, kde je obsažený? Jaké další pozitivní účinky má vitamin D? Může být vitamin D proti koronaviru užitečný? O vitaminu D, o koronaviru a jejich souvislostech se dočtete níže.

Slunce - vitamin d, sluneční záření, vitamin d proti koronaviru

Vitamin D

O moci a síle vitaminu D toho už bylo napsáno mnoho a o jeho pozitivním vlivu na lidský organismus nikdo nepochybuje. Tento vitamin, vitamin D2 a D3, pozitivně ovlivňuje metabolismus vápníku a fosforu. Co tento fakt znamená pro náš organismus? Vitamin D pozitivně ovlivňuje hladinu vápníku a fosforu v krvi. Vápník a fosfor jsou důležité pro stavbu kostí a díky vitaminu D jsou naše kosti silné a nepoškozené.

Dále je dokázáno, že vitamin D pozitivně ovlivňuje náš imunitní systém. Tato část nás zajímá s ohledem na koronavirus, protože dlouhodobější nedostatek vitaminu D je provázán s vyšší náchylností k respiračním infekcím a chřipkovým onemocněním. Covid-19 se řadí k respiračním infekcím a chřipkovým onemocněním, proto se dá dedukovat, že s nedostatkem vitaminu D jsme náchylnější k možnosti nákazy Covidem-19.

Odkud můžeme vitamin D čerpat?

Nejznámějším zdrojem vitaminu D je sluneční záření. Pokud jsme vystaveni slunečnímu záření, v naší kůži se tvoří vitamin D. Pobytem na Slunci dosahujeme 80 % denní potřeby vitaminu D. Z toho vyplývá, že například během zimního počasí můžeme trpět nedostatkem vitaminu D.

Říká se, že nejkvalitnější sluneční záření vzniká v jarních a letních měsících a to odpoledne mezi 16. a 18. hodinou. V tento čas je lidské tělo schopné přijmout nejvíce vitaminu D.

Slunce - vitamin d, sluneční záření, vitamin d proti koronaviru

Toto tvrzení dokazuje to, že nyní, kdy bude slunečních dní přibývat, bude také ubývat nakažených koronavirem. V tomto ohledu nezáleží na tom, zda se jedná o Covid-19 nebo jiné chřipkové, respirační onemocnění. I obyčejná chřipka je se vyskytuje častěji v zimních měsících, než-li v těch letních.

Rádi byste podpořili nepravděpodobnost nákazy koronavirem, ale nejste tak často vystaveni slunečnímu záření? Je možné, že máte z koronaviru strach nebo patříte do nejvíce ohrožené skupiny obyvatel a nemůžete nyní tak často vycházet z domu a slunit se na Slunci. V tomto případě přemýšlíte nad tím, kde jinde byste mohli vitamin D načerpat.

Zdroje vitaminu D:

  • sluneční záření
  • potraviny

Kromě slunečního záření existují potraviny, které také obsahují vitamin D. V potravinách se nenachází tak vysoké procento vitaminu D jako ve slunečním záření. Je nutné také myslet na na kvalitu potravin, protože klecová slepice nebude snášet tak kvalitní a s vysokým obsahem vitaminu D vajíčka jako slepice chovaná ve volném výběhu na trávě a s pravidelným pobytem na Slunci.

Potraviny obsahující vitamin D:

  • ryby, v rybím tuku
  • vnitřnosti, v játrech
  • vejce, ve žloutcích
  • mléčné výrobky

Mnoho lidí také užívá potravinové doplňky, lékárenské výrobky, tzv. vitamíny obsahující vitamin D. Můžeme jmenovat například Vigantol nebo Baby D kapky, které jsou volně dostupné. Určitě tyto doplňky doporučujeme, důležité ale je dodržovat doporučené denní dávkování.

Nejkvalitnějším zdrojem vitaminu D je sluneční záření. Existují ale také kvalitní potraviny, které obsahují vitamin D. Pokud nejste často vystavování slunečnímu záření, doporučujeme užívat potravinový/lékárenský doplněk stravy, např. ve formě kapek. V každém případě je pro nás pravidelný přísun vitaminu D naprosto nezbytný.

Vitamin D účinný v boji proti koronaviru?

Koronavir Covid-19 je vysoce infekční onemocnění dýchacích cest, které se šíří pomocí kapének kýcháním, kašláním a tělesným kontaktem. Covid-19 se projevuje jako vážnější forma chřipky a dalších chřipkových onemocnění. V případě, že má nakažený výrazně oslabenou imunitu, může se Covid-19 projevit jako vážný zápal plic, akutním zánětem srdeční svaloviny, selháním orgánů a smrtí. Na Covid-19 neeexistuje žádný lék.

Očekává se, že nyní, kdy bude teplejší počasí, vyšší teploty a budeme vystaveni každodennímu slunečnímu záření, výskyt Covidu-19 bude nižší a vir se dá pomalu na ústup. Neváhejte a travte svůj čas na čerstvém vzduchu a vystavujte se slunečnímu záření. Posilníte si imunitu a prospějete tím svému organismu.

Prevence Covidu-19

Jako u ostatních infekčních a virových onemocnění je důležité dodržovat hygienická opatření, např. mytí rukou, vyhýbání se lidem s respiračními problémy, neshromažďovat se s větším počtem lidí, dále je důležité maximálně podpořit svůj imunitní systém. V tomto ohledu se po nás nechce nic nového, co bychom dávno neznali. Je potřeba maximálně dbát a chránit své zdraví.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Rodina Návody