Koronavirus - Jak ovlivňuje náš pracovní den? | VímVíc.cz

Koronavirus: Jak ovlivní běžný pracovní den?

Vyprodané roušky, prázdné regály v obchodech nebo nové vnitřní předpisy pro bezpečnost práce ve firmě. Za tím vším stojí obavy z možného onemocnění respirační chorobou koronavirus. Novou nemocí trpí už více než 82 171 lidí a číslo stále roste. Koronavirus se objevil už na šesti světových kontinentech a vyžádal si už téměř 3 000 obětí.

Koronavirus: Jak ovlivní běžný pracovní den?

Co to je koronavirus?

Označení koronavirus se běžně používá pro virusy, které patří do skupiny čeledi virů, které způsobí onemocnění u lidí, ale i zvířat s různým stupněm závažnosti. Způsobit může běžné obtíže, jako je například nachlazení, kašel nebo dýchací obtíže, které jsou doprovázeny teplotou. Také může způsobit i smrtící choroby, jako je dýchací onemocnění, zvané jako těžké akutní respirační syndrom - SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome) nebo infekci MERS (Middle East Respiratory Syndrome).

Nový typ koronaviru se objevil na začátku prosince 2019 v čínské provincii Chu-pej, v němž se nachází jedenáctimilionové město Wu-chan, které se stalo centrem nákazy nové nemoci. Koronavirus se přenáší z člověka na člověka prostřednictvím kapénkové infekce, která se přenáší vzduchem. Inkubační doba onemocnění je týden až 14 dní. Nejčastěji zasahuje sliznice horních a dolních dýchacích cest. Po týdnu se objeví nemoc neustupujících horeček, které mohou být doprovázeny bolestmi kloubů, svalů a silnými projevy kašle.

V jakých zemí je koronavirus potvrzen?

Koronavirus se rozšířil už do šesti světových kontinentů. Počty nakažených koronavirem rostou už i v Evropě, Blízkém východě a samozřejmě i v Asii. Nově nákazu oznámilo i Dánsko a Estonsko. V Česku ale zatím nebyl potvrzen žádný případ na onemocnění koronavirem. I přes to, že v českých nemocnicích bylo testům podrobeno více než 130 lidí, u nikoho nebyl virus potvrzen. Aktuální mapu počtu nakažených koronavirem najdete zde.

Tip: Cestujete v době koronaviru? Sjednejte si kvalitní cestovní pojištění, které kryje výlohy spojené s covid - 19.

Koronavirus: Jak ovlivní běžný pracovní den?

Jak koronavirus ovlivní váš běžný pracovní den?

Kromě přibývajících zpráv o šíření koronaviru, se vás nový typ onemocnění může dotknout v práci nebo ve škole. Celá řada firem už zavedla nové vnitřní předpisy pro bezpečnost práce vzhledem k možnosti nákazy koronavirem. Zástupci i zaměstnanci ve firmách se obávají rostoucí šance nákazy novým typem virusu COVID-19.

Nejčastěji jde o případy, kdy se někteří zaměstnanci vrátili ze zemí, ve kterých byl koronavirus potvrzen. Zaměstnavatelé tak raději vracejí své zaměstnance z práce domů, některé zase prosí hygieniky o radu. V případě, že se jeden ze zaměstnanců vrátí z místa, kde byli někteří nakaženi, jeho kolegové se obávají nákazy natolik, že naléhají na zaměstnavatele, aby dotyčného propustil domů. V některých případech to není tak velký problém. V některých zaměstnáních můžete pracovat i z domova.

Jak se chránit před koronavirem?

Ministerstvo zdravotnictví doporučuje pro ochranu před nákazou:

  1. Dodržovat zásady respirační hygieny - často si mýt ruce vodou a mýdlem
  2. Pokud to jde, vyhýbat se kontaktu s osobou, která projevu nějaké příznak onemocnění dýchacích cest
  3. Používat dezinfekční prostředky
  4. Nezdržovat se na místech, kde je hodně lidí

V případě jakéhokoliv problému nebo dotazu, můžete kontaktovat infolinku Státního zdravotního ústavu, tel.: 724 810 106 (Po - Pá, 9-21 hodin). V případě, že máte podezření na nákazu koronavirem, hygienici doporučují zůstat raději doma a telefonicky kontaktovat doktora.

Na co mají právo podezřelý z nákazy a na jakou ochranu mají jeho kolegové?

Jestliže máte podezření na nákazu u sebe nebo u svých kolegů, v některých případech máte nárok na náhradu mzdy nebo na nemocenskou. Postupným rozšířením koronaviru do evropských zemích zároveň roste i panika v České republice. Byť u nás nebyl potvrzen ještě žádný z podezřelých, můžete mít zvýšené obavy o vlastní zdraví nebo o zdraví ostatních.

Mnoho lidí zná a využívá sick day jinak řečené indispoziční volno. Toto indispoziční volno nabízejí zaměstnavatelé svým zaměstnancům jako benefity.

Pokud byste jako zaměstnanec byl hospitalizován s příznaky na virové onemocnění COVID-19, budete v zaměstnání automaticky omluven. V případě, že budete uznán jako dočasně neschopný práce, tak by vznikl nárok na náhradu mzdy (po dobu prvních 14 dnů) a na nemocenskou. Potencionální pacient by mohl být uznán neschopným a léčit se v domácím prostředí nebo dotyčnému může být nařízena karanténa. V případě karantény by pacient byl také automaticky omluven ze zaměstnání, a také by mu vznikl nárok na náhradu mzdy a nemocenské. Kvůli podezření na nákazu koronavirem je ve Středočeském kraji v domácí karanténě zhruba sto lidí.

Práce z domova

I přes to, že zaměstnanec nevykazuje žádné příznaky nákazy, zaměstnavatel se může obávat možného šíření. Ze strachu, aby zaměstnanec nenakazil ostatní, může nemoc paralyzovat celý chod firmy. Strach z nemoci sebou přináší také narušení pracovní morálky a výkonnosti. Zejména u kancelářských profesí se často nabízí práce z domova. Takzvaný home office je výhodným řešením pro obě strany. Práci z domova může zaměstnanec vykonávat i v případě karantény. V případě, že by zaměstnanec měl nařízenou karanténu a pracoval by z domova, tzv. home-office, neměl by nárok na náhradu mzdy ani nemocenské. Zaměstnanec by byl odměněn běžnou mzdou, platem nebo odměnou, která by plynula z dohody o práci konané mimo pracovní poměr.

Zaměstnavatel je povinen poskytovat svým zaměstnancům bezpečné a zdravé pracovní prostředí, které nikoho nijak neohrožuje. Problémy mohou nastat ve chvíli, kdy zaměstnanec nepřijde do práce jen kvůli tomu, že se právě vrátil z Číny. V takovém případě, že nebude vykazovat žádné příznaky, tak může dojít k okamžitému zrušení pracovního poměru. Případným řešením může být dohoda o placeném volnu po inkubační dobu - 14 dní.

Nemůžete pracovat z domova? Máte nárok na 80 % vaší mzdy

Zákoník práce uvádí, že pokud zaměstnanec nemůže pracovat, kvůli přechodné závadě stroje, dodávce surovin nebo jinými provozními příčinami, jde o postoj, a nebyl-li převeden na jinou práci, přísluší mu náhrada mzdy nebo platu až ve výši 80 % jeho výdělku. Obecně platí, že pokud zaměstnanec nemůže vykonávat svoji práci pro chybu, které se dopustil zaměstnavatel, přísluší mu až 100% náhrada mzdy.

Strach z koronaviru v ČR

Strach z postupného šíření koronaviru i do evropských zemí silně ovlivňuje i obyvatele České republiky, kde žádný případ potvrzen doposud nebyl. Lidé vykoupili roušky i respirátory, z regálů v obchodech mizí i více trvanlivých potravin. Lidé si začínají nakupovat více zásob, pro případ, že by v Česku došlo k možné epidemii.

Prodejní řetězce velkých supermarketů, které provádějí výpočet procent, o která dochází k nárůstu prodeje, hlásí zvýšení v řádu desítek procent. Kaufland se vyjádřil, že je možný krátkodobý nedostatek některých z potravin. Ředitel komunikace řekl, že zvyšují objednávky do obchodů a závozy zboží. Proto několik hypermarketů i e-shopů s potravinami zvyšují zásobování.

Nadměrný zájem o roušky

Zájem o roušky vzrostl až enormně. V lékárnách pociťují zvýšený zájem samozřejmě o roušky a respirátory, ale také o antibakteriální gely. Největší zájem o roušky proběhl po první vlně informování o novém virovém onemocnění. Situace o zásobování lékáren se mění každou hodinou. Některé z lékáren již vyhlásily, že nyní jsou respirační masky i roušky vyprodané. Lékárenské sítě zaznamenaly až sedmdesátkrát vyšší zájem o roušky než obvykle.

Ochrání vás rouška před nakažením?

Popularita ústních roušek nebyla v jejich historii nikdy větší než právě dnes. Češi skoupili roušky z lékáren, sháněli je i v nevšedních obchodem, dokonce i u sousedů. Ústní roušky se začaly prodávat dokonce i na internetových bazarech. Jestli vás ale rouška ochrání před nákazou však není až tak jisté.

Roušky by měli nosit hlavně ti nakažení. Běžná papírová rouška chrání především jestliže si ji nasadí ten, kdo je nakažený. Pro zdravého člověka až tak účinná není. Obyčejná papírová rouška se stane po pár minutách po nasazení, neúčinnou. Jestliže si nasadíte obyčejnou roušku, tak po chvíli dýchání zvlhne, a tak se zvýší její propustnost. To znamená, že by se musela pravidelně a často vyměňovat, k čemuž už tak často nedochází.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Úspěch v kariéře Cestování a dovolená