Kdy hrozí úplný zákaz vycházení? | VímVíc.cz

Úplný zákaz vycházení: Kdy hrozí?

Pokud by lidé nedodržovali nařízená opatření, šéf Ústřední krizového štábu by sáhl po krajním řešení - úplný zákaz vycházení. Situace ihned využili různé zdroje k šíření minupulativních dezinformací. I přes to však vláda úplný zákaz vycházení neplánuje.

Úplný zákaz vycházení: Kdy hrozí?

Hrozí úplný zákaz vycházení?

Šéf Ústředního krizového štábu České republiky Roman Prymula se vyjádřil k chování českých občanů v karanténě. Počet nakažených novým typem koronaviru v Česku roste. Proto Prymula sdělil rozhodnutí, ke kterému by musel přistoupit v případě, že by v České republice občané nedodržovali přísná opatření, domácí karanténu. Úplný zákaz vycházení.

V reakci na šéfa krizového štábu ČR nahrála mladá žena zvukovou zprávu, ve které informuje také o úplném zákazu vycházení. Avšak žena informuje o absolutní zákazu jako už o uzavřené a jasné záležitosti. Nahrávka se odvolává na zprávy, které ji sdělila kamarádky matka. Ta údajně pracuje na ministerstvu, čímž sdělení přidává na pravdivosti.

Nahrávkou se ihned začala zabývat Policie České republiky, která záměrné šíření nepravdivých informací vyhodnotila jako trestný čin. V nouzovém stavu je takový čin postižitelný vyšší trestní sazbou, a to až 8 let. Policie označila nahrávku s obsahem, který nese známky šíření poplašné zprávy.

Úplný zákaz vycházení: Kdy hrozí?

Oficiální vyjádření o zákazu vycházení

Možnost, že by v České republice mohl být zaveden úplný zákaz vycházení sdělil Roman Prymula v rozhovoru pro deník Právo. Avšak, podle šéfa krizového štábu by přišel na řadu až v krajním případě, že by lidé obcházeli omezeného volného pohybu lidí, a to i s výjimkami.

Pokud totiž čeští občané nebudou dodržovat nastavená opatření a křivka nákazy se nepodaří zploštit do čtrnáctí dnů, je možné, že Ústřední krizový štáb začne jednat o možnosti vyhlášení úplného zákazu vycházení.

Jak by úplná zákaz vycházení v praxi vypadal?

Roman Prymula v rozhovoru uvádí, že není zatím zcela jisté, jak by úplný zákaz vycházení byl realizován. Česká republika by se pravděpodobně inspirovala ze zkušeností Bavorska, které se ke stejnému opatření už rozhodlo.

Země by byla na celých čtrnáctí dnů zcela umrtvena. Prymula předpokládá, že by se jednalo o omezení pohybu s výjimkou pro kritickou infrastrukturu - například elektrárny. I přes to ale doufá, že k takovému opatření nedojde.

Nahrávka o zákazu vycházení v Česku

Žena nahrála zvukovou nahrávku, ve které uvádí o úplném zákazu pohybu v Česku. Takové rozhodnutí by podle ní mělo začít platit na pondělí 23. března 2020 nebo po dosažení 1 000 nakažených koronavirem.

Žena mluví o informaci, kterou ji sdělila kamarádčina matka, jenž pracuje na ministerstvu. Její pracovní pozice zvyšuje vážnost a důvěryhodnost nahrávky.

Vláda ani Ústřední krizový štáb však o žádném úplném zákazu neuvažuje. Policie se obsahem nahrávky zabývá už od pátečního večera, kdy nahrávka vznikla. Obsah nahrávky označila policie za šíření poplašné zprávy. A tak ženě hrozí trestní sazba až na 8 let. Šíření poplašné zprávy po dobu nouzového stavu republiky je trestný čin postižitelný vyšší trestní sazbou.

Reakce na nahrávku

K šíření nepravdivých informací se vyjádřili přední představitelé České republiky. Premiér republiky, Andrej Babiš řekl, že obsah nahrávky je holý nesmysl a nic takového se neřešilo. Ke svému vyjádření dodal, že prosí, aby nikdo lidi neděsil, protože k tomu není důvod. „Nebuďte zlí. Děkuju moc,“ dodal.

Na nahrávku reagoval i předseda ČSSD, Jan Hamáček, který varoval před šířením poplašné zprávy a vyzval občany, aby nahrávce nevěřili. Informoval o šetření případu policií. Konstatoval, že mladé ženě hrozí, že z vězení vyjde až ve středním věku.

Vedení státu i předseda Ústředního krizového štábu naopak očekávají, že pouhé omezení pohybu bude dostačující pro snížení počtu nakažených novým typem koronaviru. Pokud ale budou opatření ignorována, Česká republika nebude mít šanci na zlepšení.

Tresty za porušování karantény

Police ČR udělila tresty za nenošení roušek na veřejnosti. V Česku policie dala pokuty v hodnotě až ve výši 10 000 Kč. Ti, kteří neuposlechli nařízení vlády ČR, byli pokutováni, protože se pohybovali na veřejnosti bez krytého obličeje.

Nouzové ubytování pro bezdomovce

Hlavní město Praha se uchýlilo k možnému řešení, jak předejít k šíření nákaze novým typem viru COVID-19 mezi bezdomovci. Plánuje poskytnout nouzové ubytování v prostorách bývalých karlínských kasárnách. K realizaci ale potřebuje pomoc od státu.

První nákaza

První případy nákazy koronavirem Česká republika evidovala 1. března 2020. Od té doby stát začal zavádět mimořádná opatření. V republice byl vyhlášený i nouzový stav. To znamená, že jsou uzavřené školy, restaurace a některé obchody. Kromě některých výjimek, nikdo nesmí za hranice.

Byly zrušené i sportovní a kulturní akce. Lidé mohou vycházet ven pouze se zahalenou pusou a nosem.

Tipy, jak se zabavit v domácí karanténě

Nevíte, co budete celou dobu karantény doma dělat? Připravili jsme pro vás pár tipů, které můžete vyzkoušet, abyste se nenudili.

  1. Přečtěte si knížku
  2. Zkuste online prohlídku
  3. Zacvičte si jógu
  4. Upečte si něco zdravého nebo dobrého
  5. Zahrajte si společenskou hru
  6. Pracujte z domova
článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Úspěch v kariéře