10 způsobů jak efektivně pracovat z domova | VímVíc.cz

10 způsobů jak efektivně pracovat z domova

27. 12. 2017

Práce z domova je v dnešní době čím dál častější. Ať už si vezmete home office pouze na odpoledne anebo pracujete z domova většinu vašeho času. Jak si čas rozložit správně tak, abyste byli produktivní a neztráceli váš čas?

10 způsobů jak efektivně pracovat z domova

Práce z domova

Čím dál víc lidí dnes pracuje z domova. Ať už freelanceři anebo třeba zaměstnanci na mateřské. Přestože se může zdát, že home office může skrývat samé výhody, najdou se i mnohá úskalí, se kterými je třeba pracovat. Jedním z nich je to, že absence “office hours” může způsobit problém se soutředěností a produktivitou. Naštěstí pro vás máme několik tipů, jak být při práci z domova co nejproduktivnější.

Chcete pracovat z domova, ale nemáte potřebné schopnosti a znalosti? Naučte se nové věci tak, že se podíváte na online kurzy.

Ztráta pravidelných “office hours” vám může při nedisciplinovanosti i uškodit.

Nastavte si pracovní hodiny

Pokud si zvyknete na režim, který se podobá tomu v kanceláři, máte vyhráno. Základem by mělo být to, že budete pracovat ve stejné hodiny, jako byste pracovali, pokud byste byli v kanceláři. Tedy - dejte si budík na sedmou hodinu, nasnídejte se, a od osmi nebo od devíti se do toho pusťte. Nenechte se ničím rozptylovat a snažte se věnovat pouze danému úkolu. Nezapomeňte se také převléknout. Nikdo vás nenutí k tomu, abyste doma pracovali v obleku, ovšem sednout si k práci rovnou v pyžamu také není správné řešení.

Převlékněte se do příjemného oblečení a rozhodně nezůstávejte v pyžamu.

Poproste vaše přátele a rodinu, ať vám dají prostor

Když jste v kanceláři, tak vám rodina také nevolá a neptá se vás na věci, na které se může zeptat večer až přijdete z práce. Je velmi stresující stále opakovat dětem, že si s nimi teď nemůžete hrát. Snažte se doma uzpůsobit si něco jako “kancelář”, zavřete se tam po dobu vašich “office hours” a poproste ostatní, aby vaši nedostupnost po tento čas respektovali.

Vytvořte si pracovní prostor

Bod, který úzce souvisí s bodem předchozím. Pokud chcete pracovat z domova produktivně, nemůžete si sednout před televizi. Budete si muset vytvořit místo a podmínky pro to, aby vás nic nerozptylovalo. Údajně pomáhá postavit si květinu na stůl, protože pomáhá redukovat stres. Zkusit ale můžete cokoli. Hlavně mějte kolem sebe čisto a uklizeno.

Velmi důležité je vytvořit si podmínky pro to, aby se vám dobře pracovalo.

Nezapomínejte na dobré pracovní vztahy

Udržování dobrých vztahů s lidmi z práce je základ všeho. Ať už jsou to spolupracovníci, klienti nebo přímo váš zaměstnavatel. Pokud nejste svým vlastním šéfem, je velmi důležité mít s lidmi z práce dobré vztahy, i když v kanceláři příliš nejste. Snažte se také plánovat důležité projekty ve firmě osobně.

Důležité je mít dobré pracovní vztahy, ať už jste v kanceláři anebo nikoliv.

Druhá věc, které byste se měli věnovat, je coworking s lidmi, kteří se věnují tomu stejnému, jako vy. Nejen, že budete stále v obraze, ale také můžete čerpat mnoho nových zkušeností a znalostí.

Dělejte si denní to-do list

Seznam úkolů pro každý den vám velmi ulehčí práci. Nejen, že budete vědět, jaký úkol kdy musíte vyřešit, ale také díky tomu předejdete prokrastinaci. Jestliže máte s prokrastinací problém, budete muset upravit váš to-do list třeba tak, že si rozplánujete každou hodinu v daném dnu.

Předejděte prokrastinaci tak, že si rozplánujete každou hodinu.

Dejte si pauzu od obrazovky

Podle Science Daily strávíme přibližně 5 hodin u stolu a u počítače. Dejte si pauzu a vyčistěte si hlavu. Uvědomte si, že mimo počítač existuje život, který poměrně rychle utíká. Jenom nezapomeňte dát kolegům vědět, kdy budete pracovně mimo dosah.

Nezapomeňte na komunikaci s lidmi

Neomezujte se na komunikaci pouze přes e-mail nebo různé online platformy. Všechno jsou to velmi užitečné věci, ale reálný hovor nic nenahradí. Je také důležité pro váš mentální rozvoj provozovat čas od času konverzace tváří v tvář nebo alespoň hovor přes telefon nebo Skype. Také se hodí změnit prostředí a jít pracovat třeba na nějaký čas do kavárny nebo do knihovny. Často totiž může pomoci k vyšší produktivitě určitá “kontrola” (protože v knihovně si videa na YouTube pouštět nebudete) a také to, že kolem vás budou pracovat další lidi.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Úspěch v kariéře Ze života firem a kanceláří