Průměrná mzda v ČR má stále rostoucí tendenci | VímVíc.cz

Průměrná mzda v ČR má stále rostoucí tendenci

28. 06. 2018

Mnoho zaměstnanců na konci minulého roku a během roku 2018 zaznamenala na svém kontě měsíční přírůstek v podobě zvýšené mzdy. Průměrná mzda v ČR se poprvé dotýká hranice 32 tisíc korun. Čím to je způsobené? A mají platy ještě kam růst?

Průměrná mzda není jediné, co se těší v ČR rostoucí tendenci

Je to obecně známá informace. Česká ekonomika je ve velmi dobrém stavu a roste, zaměstnavatelé na trhu práce se nikdy nemuseli tak ohánět, aby získali zaměstnance a je potřeba je shánět také v zahraničí. Stát přidává státním zaměstnancům a slibuje první poslední, do toho zvyšuje také minimální mzdu. Ale vezměme to popořadě.

Zpravodajství a média na počátku tohoto roku ohlásila několik zpráv. Česká ekonomika roste, dokonce překonává růstem průměrný růst zemí v Evropské unii i v eurozóně. Hrubý domácí produkt také nabývá vyšších hodnot, a to i přes nízké mzdy. Tedy alespoň, co se poměru mezi HDP na obyvatele a velikostí platů pracovníků týče. Ten je totiž v zemích EU popisován jako jeden z nejhorších. HDP roste především díky poptávce domácích spotřebitelů, protože Češi si nákupy v období růstu mezd užívají a spotřeba má tak rostoucí charakter.

Utrácí také značně více lidí, neboť nezaměstnanost je na rekordním minimu. Nezaměstnanost je trnem v oku mnoha firmám. Její míra se totiž snižuje každý měsíc, jen pro porovnání v dubnu činila 3,5 % přičemž na úřadu práce bylo evidováno 242 tisíc uchazečů o zaměstnání a volných pracovních míst bylo 267 tisíc. To už byl znán nevídaný fakt, kdy na úřadě práce bylo nabízeno více pracovních míst, než kolik je na tom samém místě evidovaných nezaměstnaných. V květnu už ale míra nezaměstnanosti činila dle Úřadu práce ČR 3 %, volných míst bylo 283 tisíc a počet uchazečů činil téměř 230 tisíc. Nůžky se tedy značně rozevírají. Ve veřejném sektoru musely mzdy také růst, jinak hrozilo, že by mnoho zaměstnanců přešlo k nestátním zaměstnavatelům.

Česká ekonomika a HDP roste, míra nezaměstnanosti klesá. Stát zvyšuje mzdy zaměstnancům, zaměstnavatelé neví, kde mají hledat lidi.

Minimální, zaručená a průměrná mzda v ČR v roce 2018

Minimální mzda vzrostla jako kompromis mezi odbory (ty požadovaly růst o 1 500 korun) a zaměstnavateli (ti chtěli, aby narostla maximálně o 800 korun) o 1 200 korun, tedy od prvního ledna 2018 činí 12 200 korun. Jestliže roste minimální mzda, roste také zaručená mzda. Práce zaměstnanců je určována složitostí, odpovědností a namáhavostí v osmi skupinách a každá má stanovenou nejnižší možnou úroveň zaručené mzdy. Zaměstnavatelé si tak musí hlídat, zda svým lidem vyplácejí mzdu, která je alespoň na úrovni jejich zaručené mzdy v dané skupině.

Pro výpočet čisté mzdy je dobré využít mzdovou kalkulačku. S její pomocí je výpočet čisté mzdy vypočítaný během jedné minuty.

Ani průměrná mzda se nevyhnula rekordům. Již na konci roku 2017 poprvé překonala hranici 30 tisíc korun. Reálná mzda v té době rostla nejrychleji za více než poslední desetiletí. Průměrná mzda totiž poprvé v historii přesáhla 30 tisíc korun, dokonce se ale blížila při své výši 31 646 korun k 32 tisícům. Proč průměrná mzda roste takovým tempem? Na to se názory liší. Někdo tvrdí, že za to může stát, který zvyšuje každoročně minimální mzdu i přesto, že se neřídí ekonomickými parametry, jako například produktivitou práce, či přidanou hodnotou. Nebo si také přisadil tím, že státním zaměstnancům, tedy např. lidem ve zdravotnictví či kultuře a učitelům zvedl platy. Jiní zmiňují za hlavní důvod nízkou míru nezaměstnanosti, která způsobuje nutnost zvýšení mezd, nebo sílu odborů, které dokázaly v některých oborech vyjednat lepší podmínky.

Průměrná mzda rostla ve 4. čtvrtletí roku 2017 dle Českého statistického úřadu o 8 % na zmíněných 31 646 korun. Medián (tj. hodnota dělící vzestupně seřazené výsledky na dvě stejné poloviny) se zvýšil o 8,9 % na 27 320 korun. Pokud se chceme porovnávat se svými sousedy, tak např. Slováci berou méně, v průměru v přepočtu na koruny 24 230. Němci, kteří jsou ale také produktivnější, pobírají zhruba o jednu třetinu vyšší mzdu.

Průměrná mzda ve 4. čtvrtletí roku 2017 rostla o osm procent na 31 646 korun. Společně s ní rostla také minimální a zaručená mzda.

Mají platy kam růst?

Odborníci se shodují, že platy ještě v minimálně prvních dvou čtvrtletích tohoto roku porostou. Česká republika se totiž pere s nejnižší mírou nezaměstnanosti v celé Evropské unii, a to vedle dalších faktorů bude tlačit na další růst mezd. Na čem se ale odborníci již shodnout neumí je, jakým tempem mzdy porostou. Někteří tvrdí, že tempo bude rychlejší než doposud, jiní se domnívají, že ekonomika narazila na své maximum a mzdy porostou pomaleji než v předchozích obdobích. Počet zaměstnanců ze zahraničí, které mohou zaměstnavatelé přijmout, je omezený a produktivita práce se ze dne na den rapidně nezvýší. Existují ale i obory či konkrétní pozice, ve kterých mzdy neporostou nebo porostou podprůměrně.

Výpočet průměru se nepoužívá pouze u průměrné mzdy. V běžném životě se používá často výpočet průměru známek nebo výše průměrného úroku u půjček.

Jak si říct o zvýšení platu?

Vše výše zmíněné tak trochu nahrává tomu, že je skvělá doba pro to odhodlat se a říct si o zvýšení platu. V první řadě je potřeba především překonat strach a stud a najít správnou chvíli, kdy o to kompetentní osobu požádat. Pokud je šéf rozčílený, smutný, v časovém presu a nemá na vás čas, je logické tento rozhovor odložit. Pokud vás ale při zpětné vazbě týkající se například dokončeného projektu pochválí, uzná splnění vašich úkolů nad jeho očekávání a je s vámi dlouhodobě spokojen, pak je správná chvíle, kdy si říct o zvýšení platu. Také se rozmyslete, zda o vyšší mzdu není na místě žádat v okamžiku, kdy jste dokončili jakékoliv vzdělání, které je úzce spojeno s vaší pracovní pozicí, kdy vám skončila zkušební doba, či když se firmě díky vám dobře daří (například dle ukazatelů jako je počet klientů či velikost zisku).

Pokud již dojde na samotnou žádost, rozhodně mějte připraveny nejen vhodné argumenty, ale také konkrétní představu o mzdovém navýšení. Vhodnými argumenty není myšleno vyhrožování v podobě výpovědi či citové vydírání. Kromě toho vám může pomoci „zkouška nanečisto“ před zrcadlem, kdy sami vidíte, jak vypadáte a také uslyšíte, zda je váš hlas stabilní, klidný a milý. Vámi požadovaná částka nesmí být přemrštěná a musí se pohybovat dle aktuálního tržního ohodnocení.

Pokud bude žádost zamítnuta, rozhodně si to neberte osobně. Buď je jen špatná chvíle, nebo nemusí být firma zrovna v dobré finanční situaci. Spíše než být uražený, je dobré se šéfa zeptat, co můžete udělat lépe a jak jít naproti schválení zvýšení platu. Pokud ale vaší žádosti nebude vyhověno a vy přeci jen přemýšlíte o změně práce, podívejte se na aktuální nabídku volných pracovních míst.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Platy a platové třídy Personalistika a HR