Zahraniční firmy zkracují zaměstnancům pracovní týden | VímVíc.cz

Zahraniční firmy zkracují zaměstnancům pracovní týden

23. 10. 2018

Zdá se vám to jako sen? V novozélandské firmě zkusili tento experiment po dobu 2 měsíců. Zaměstnanci chodili do práce pouze 4 dny v týdnu, ale firma jim platila standardně za 5 dní. Výsledek? Větší efektivita a méně stresu mezi zaměstnanci. Rozhodně úspěch!

Zahraniční firmy zkracují zaměstnancům pracovní týden

Revoluční experiment

Společnost Perpetual Guardian zkusila experiment na svých 240 zaměstnancích, kteří po dobu 2 měsíců chodili do práce pouze na 4 dny v týdnu. Zaplatila jim však standardně, jako kdyby do zaměstnání docházeli klasicky celých 5 dní v týdnu. Výsledek hlásí absolutní úspěch.

Společnost, která podniká v oblasti svěřeneckých fondů a územního plánování rozhodně neprohloupila. Výsledky, které po celou dobu monitorovali akademici, mluví jasně – nastolit rovnováhu mezi pracovním a osobním životem zvládlo 78 % zaměstnanců, tedy o 24 % více než před začátkem experimentu. Měření také ukázalo o 7 % méně stresu, a naopak více motivace, vyšší chuť do práce i zvýšenou produktivitu.

Kratší pracovní doba je více efektivní pro zaměstnance i firmy. Vede ke spokojenější atmosféře na pracovišti.

Inovace ze stran zaměstnanců

S nápadem na snížení počtu pracovních dní přišel sám majitel firmy Andrew Barnes. V podstatě vyšel svým zaměstnancům vstříc a chtěl jim tak poskytnout dostatek času na jejich osobní život. Síla myšlenky je v tom, že pokud jsme spokojeni v osobním životě, výrazně se to pak odrazí v tom pracovním a naopak. Když nejsme spokojeni, chodíme i do práce s nechutí a bez motivace. A to je něco, čemu chtěl Barnes zabránit. Snažil se tak vlastně zapracovat do firmy metodu work-life-balance, která je v zahraničí často praktikována.

Data, která vědci dali dohromady, ukazují, že zaměstnancům vzrostla produktivita práce a s tím i jejich spokojenost v osobním životě. Zajímavé je, že firma umožnila zaměstnancům, aby se sami podíleli na plánování tohoto experimentu. A to se samozřejmě na výsledcích firmy pozitivně promítlo. Zaměstnanci totiž navrhli řadu inovací, jež jim umožnily produktivnější a účinnější práci – od automatizace manuálních procesů až po omezení nebo úplně zrušení doby, kterou na internetu tráví za soukromými účely.

Pravdou je, že během standardní osmihodinové pracovní doby pracujeme v průměru jen 6 hodin efektivně. Hodně času strávíme buď povídáním s kolegy, na cigaretových pauzách nebo brouzdáním po webu. Snažíme se často pracovní dobu zaplnit všemožnými způsoby. Bojujeme tím proti našemu mozku, který je stejně schopen podávat efektivní výkony pouze v určitém časovém pásmu, které je stanoveno na dobu od 10 do 16 hodin. Brzké ranní porady v 8 hodin nebo večerní schůzky po 18 hodině už tedy často nemusí být produktivní.

Pracovní den je ideální začít v 10 hodin dopoledne. Lidské tělo je nastaveno určitým způsobem, který nemá smysl měnit a bojovat proti zajetému biorytmu.

Kratší pracovní doba snižuje nezaměstnanost

Krátká pracovní doba je v moderní společnosti spíše výjimkou, i když Evropané pracují v průměru méně hodin, než v ostatních vyspělých zemích světa. Opakem je Japonsko, Jižní Korea, USA či Kanada. Pro příklad uvedeme, že například ve Francii je zákonem stanovená pracovní týdenní doba 35 hodin, v Dánsku 37 a v Belgii 38. U nás v ČR jsme tradičně na 8 hodinách denně, stejně jako ve většině zemí Evropské unie.

Za zmínku rozhodně stojí skutečnost, co udělá snížení odpracovaných hodin s nezaměstnaností. Podle statistik z členských zemích EU, ve kterých během posledního desetiletí došlo ke snížení odpracovaných hodin, se snížil i počet nezaměstnaných o rovných 8 procent.

Ve Švédsku přechází na šestihodinový pracovní den. Dočkáme se této novinky i u nás?

Nic se nemá přehánět

Například v USA běžně lidé v práci stráví téměř 9 hodin denně. V Asii jsou běžné i pracovní soboty. Lidé, kteří však pracují více než 55 hodin týdně mají o 33 procent vyšší riziko výskytu mrtvice než ti, co pracují v rozmezí 35 až 40 hodin týdně.

Ideální je začít pracovat v 10 hodin. Dřívější počátek směny znamená, že lidé jsou stresováni nedostatkem spánku. Nemůžeme přece měnit cirkadiánní rytmy člověka, které se vyvíjely stovky let. Ve Švédsku to lidem dochází, a proto jako jedna z mála zemí zavádí pracovní dobu na 6 hodin denně. Navíc během šestihodinové pracovní doby si nemůžete dovolit jen tak bezcílně vysedávat. Více vás to motivuje k efektivní práci a víte, že se dříve uvidíte s rodinou nebo se budete věnovat svým vlastním aktivitám.

Experiment výše zmíněné firmy se zřejmě brzy převede do denní reality. Má totiž podporu nejen od zaměstnanců a šéfa firmy, ale také od novozélandského ministra pro pracovní vztahy.

Co bude dál?

Andrew Barnes hodlá získané poznatky předat správní radě a začít diskutovat o tom, jak tento nový model zabudovat do chodu firmy z dlouhodobého hlediska. On sám velice věří v pracovní dobu rozloženou pouze do 4 dní v týdnu a je přesvědčen, že uvedené nastavení může společnost změnit k lepšímu.

Více času s rodinou, partnerem a blízkým okolím se ukazuje jako jednoznačně pozitivní aspekt. Je vysoce pravděpodobné, že vám ubyde psychických problémů, pokud budete mít více času sami na sebe. Mysl se pak pročistí a vás zaplaví vlna nových nápadů – můžete být více inovativní ve firmě a práce vám půjde lépe od ruky. Ministr pro pracovní vztahy na Novém Zélandu navíc tento návrh rozhodně podpoří, protože podle něj je skvělé, když se firma snaží přizpůsobit svým zaměstnancům.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Ze života Ze života firem a kanceláří Personalistika a HR