Jak omezit stres v práci? | VímVíc.cz

Jak omezit stres v práci?

16. 08. 2017

Mnoho z nás má to štěstí, že miluje svou práci. Znamená to ale nutně, že v práci nezažíváme žádný stres? Bohužel tomu tak není vždy. Jak stres v práci zmenšit na minimum, abychom podávali ty nejlepší výkony?

Jak omezit stres v práci?

Smějte se

Signál, který vysíláte do okolí se vám poté vrátí. Smějte se tedy se svými kolegy, co nejvíce to jde. V práci přece nejste jenom kvůli tomu, abyste si odseděli hodiny, ale také tam prožíváte velkou část vašeho života. Dbejte na to, aby se si čas strávený v práci více užili. Můžete také mrknout na náš kurz Méně stresu a více energie pomocí správného dýchání.

Smích a dobrá nálada? Vyzkoušení "antistresoví pomocníci".

Jděte na procházku

Jak snížit stres v práci? Jděte z práce pryč. A ne, není to vtip. Jen prostě v čase kolem oběda vyražte na oběd ven a přidejte k obědu také krátkou procházku. Vaše mysl se osvěží, získáte novou energii a podněty, které cestou potkáte, vám poté můžou pomoci být v práci více kreativní. Nestojí tedy rychlá procházka za to?

Hledáte nakopnutí vaší kreativity? Choďte častěji na procházky.

Odpočiňte si pasivní aktivitou

Odpočinek si každý představuje jinak. Někteří odpočívají u běhu či jiného sportu, dívají se na Marvel filmy a seriály, někdo si odpočine u kvalitní knihy, chodí do divadla či poslouchá hudbu. Zrelaxovat se a nechat odpočinout tělo se dá i pasivní aktivitou. Tím může být zrovna odpočinek na gauči s knihou, vaření, pečení (buchty, pizza, pečený králík na česneku či kachna), venčení psa atd. Nikdo nejsme superhrdinové z Marvel filmů, kteří jsou nesmrtelní a všemocní.

Ukliďte si

Jestli zažíváte častý stres v práci, zkuste zapřemýšlet nad tím. Čím by to mohlo být. Jasně, možná dostáváte hodně úkolů a nevíte, který začít řešit dřív. Jak ale vypadá například vaše pracovní plocha? Není to tak trochu jeden velký chaos? Ukliďte si vaše pracovní místo. Možná vás totiž víc, než množství pracovních úkolů, stresuje zaneřáděná pracovní plocha.

Zazpívejte si

Tenhle tip nemáme vyzkoušený, ale prý funguje. Pravděpodobně bude také bohatě stačit i poslech nějakého funky playlistu, který vás zase nakopne.

Možná by vás kolegové za váš zpět nepochválili. Hudbu do sluchátek si ale můžete pustit vždy.

Dbejte na pořádný spánek

Pokud vás vaše úkoly budí i ve spánku, vězte, že to není správně. Píše vám váš nadřízený ve dne v noci? Můžete jej ohodnotit ve velkém hodnocení zaměstnavatelů. Snažte se denně spát opravdu dostatečné množství hodin. Ideálně se doporučuje 8 hodin, ale každý potřebuje k odpočinku jinak dlouhou dobu. Nepracujte do noci a snažte se jí spát brzo. Díky tomu budete moci i brzo vstát a navíc bez toho, aniž byste se cítili stále unavení a nevyspalí.

Jděte na masáž

K omezení stresu v práci vám může pomoci i masáž. Spoustu lidí má ztuhlá záda od neustálého (a často i nesprávného) sezení u počítače. Zajděte si tedy na pořádnou masáž zad a uvidíte, že vám blahodárné ruce fyzioterapeuta pomohou. A pokud nechcete chodit k nikomu cizímu, co takhle se naučit partnerskou masáž?

Cvičte

Ať už budete chodit několikrát týdně běhat do parku, posilovat ve fitku nebo se prostě jen několikrát denně protáhnete v práci a poté i doma, dělejte něco. Možná to pro vás není žádnou novinkou, ale opakujeme to neustále jednoduše proto, že to prostě funguje. Chcete se dlouhodobě zbavit stresu? Co takhle zkusit kurz jógy pro začátečníky? Anebo do své každodenní rutiny přidat nějakou delší procházku nebo kratší proběhnutí? Výhodou cvičení není jen prokrvení organismu a dobrá nálada, ale také spalování tuků a hubnutí. Při vydatných pokrmech jako je pečený králík na česneku s osmi a pivem nebo knedlo-zelo-vepřo je o to více důležité hýbat se.

Jakákoli fyzická aktivita je na stres a úzkosti prostě jednoznačně nejlepším pomocníkem.

Žvýkejte žvýkačku

Možná bude znít trochu kuriózně, ale vědci zjistili, že žvýkání žvýkačky skutečně funguje jako přirozené snížení stresu a úzkosti. Navíc žvýkání dokonce pomáhá vylepšit mentální výkon a snižuje krevní tlak. To jste asi nečekali, že? Tak hurá pro balení žvýkaček.

Tip: Na stres blahodárně působí zdravé stravování. Nakupte si výrobky například na e-shopu KetoDiet a začněte žít zdravěji. Na zboží navíc můžete získat zajímavé slevy, stačí uplatnit KetoDiet slevové kupóny.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Úspěch v kariéře