Příprava kávy: Mlýnek na kávu je oblíbeným rituálem! | VímVíc.cz

Příprava kávy: Mlýnek na kávu je oblíbeným rituálem!

24. 10. 2019

Věděli jste, že stále více českých domácností a rodin přemýšlí nad přípravou kávy a stává se to pro ně určitým rituálem. Už to není jen o tom, že Jihlavanku zalijeme vařící vodou, příprava kávy se i pro Čechy stala oblíbeným rituálem.

Káva - příprava kávy, jak na nejlepší kávu

Češi a káva

Turek, turecká káva a kde se vzala? Český turek má s kvalitní a opravdovou kávou pramálo společného, ale nebyli to Češi, kteří vymysleli tento způsob konzumace kávy. Káva se na území České republiky začala objevovat až na přelomu 16. a 17. století a doopravdy jsme se inspirovali u Arabů a Turků. Káva s lógrem neboli turek se připravuje způsobem, že namletou zrnkovou kávu zalijeme vroucí vodou. Ostatní země této přípravě neholdují, není chutná a navíc je dokázáno, že při delším louhování se z kávy uvolňují hořké třísloviny, které výrazně škodí žaludku.

V Turecku se pro přípravu kávy využívá tzv. mokka konvička neboli džezva. V Turecku se káva dochucuje cukrem, skořicí, vanilkou a kardamomem. Jak na přípravu?. Mokka konvičky jsou velice oblíbené a využívané i v České republice.

Kávu za pomoci mokka konvičky připravíme tzv. přepařováním, kdy jemně namletou kávu (v Turecku i spolu s kořením) vložíme do speciálního kovového sítka umístěného nad vodou v mokka konvičce. Takto sestrojenou mokka konvičku přivedeme k varu a až se káva propaří, ihned ji sundáme z ohně a kávu nalijeme do připravených hrníčků. V Turecku se káva pije pouze takto, bez mléka. Jiné státy, převážně ty evropské přidávají ještě mléko. Hodně lidí, kteří dodržují pravidla zdravého životního stylu, kávu nesladí.

Káva - příprava kávy, jak na nejlepší kávu

Způsoby přípravy kávy

Mnoho z nás si bez kvalitní a chutné kávy nedokáže představit svou snídani a nebo zvládání každodenního stresu v práci nebo při hledání nové práce. Káva je pro nás životabudičem, kdy nám může pomoct při nedostatku energie.

Jakými způsoby se ale dá káva připravit?

  • český turek
  • překapávaná káva
  • káva z mokka konvičky
  • french press
  • pákové kávovary, aj.

Toto jsou nejčastější způsoby, jakými se dá káva připravit: český turek, překapávaná káva, káva z mokka konvičky, french press a pákové kávovary. Všemi těmito způsoby se dá připravit kvalitní káva. Nezáleží na tom, jakým způsobem si kávu připravíte, ale záleží na tom, jakou kávu použijete. Aby káva byla co nejlahodnější, nejchutnější a nejaromatičtější, potřebujete čerstvě namletou kávu. Kávu si tedy domů nekupujte namletou, kupte si kvalitní zrnkovou kávu a doma si ji namelte.

Pokud máte vysokou spotřebu kávy, 2 a více denně na osobu v rodině, rozhodně doporučujeme investovat do kvalitního kávovaru do plnoautomatického kávovaru, který oceníte Vy, Vaše rodina i Vaši přátelé.

V případě plnoautomatického kávovaru nemusíte řešit mletí kávy, protože tyto typy kávovarů Vám kávu namelou. Pokud si kávu připravujete v mokka konvičce nebo french pressu, chuti kávy to nijak neuškodí, doporučujeme koupi mlýnku na kávu, kávomlýnku. Kávu je třeba umlít těsně před přípravou kávy, kupujte si zrnkovou kávu podle chuti a mletí nechte na doma.

Káva  - zrnka kávy, jak na přípravu kávy

Mlýnky na kávu

Proč nechat mletí kávy až na doma?

Káva, zrnka kávy mají jednu zajímavou vlastnost, Po namletí může káva již během několika minut zoxidovat, protože zrnka kávy dokáží okamžitě absorbovat vzduch a vlhkost. Tím se chuť a aroma kávy znehodnocuje. Nekupujte tedy namletou kávu, ani si ji nenechte umlít v kavárně, supermarketu nebo obchodě s kávou, melte si kávu doma.

Druhy mlýnků na kávu

  • ruční mlýnky
  • elektrické mlýnky

V případě, že si kávu děláte denně, doporučujeme koupi elektrického mlýnku, pokud si kávu děláte pouze svátečně, postačí Vám ruční mlýnek. Ruční mlýnek oceníte i v případě cestování, kdy chcete mít vždy jistotu, že si kávu budete moct připravit.

Jste-li kávomilové, neměl by kávomlýnek ve Vaší výbavě chybět. Omluvilo by Vás jen vlastnictví plnoautomatického kávovaru, který zrnkovou kávu sám mele. I v tomto případě ale ruční mlýnek oceníte např. při cestování. Pamatujte, káva má být vždy čerstvě namletá, aby si zachovala svou chuť, vůni a aroma!

Témata:

Ze života firem a kanceláří Ze života zaměstnanců