Keto dieta: Jídelníček postavený na zkušenostech | VímVíc.cz

Keto dieta: Jídelníček postavený na zkušenostech

23. 09. 2019

Nesmíme zapomínat na naše zdraví. O zdraví se můžeme starat zdravou stravou a pravidelným pohybem. Toto jsou základní elementy pro zdravý život a zdravé tělo. Díky stravě, pitnému režimu, pravidelnému pohybu a spánku získáváme dostatek energie pro naši každodenní práci, školu a další aktivity. Jedním z nových a zdravých způsobů stravování je keto dieta.

Keto dieta, dieta, zdravá strava, zdravé jídlo.

Keto dieta

V našem článku prozkoumáme další z nových stravovacích návyků: keto dieta jídelníček. Keto dieta, neboli nízkosacharidová dieta patří mezi ty méně známé a rozšířené stravovací režimy, ale začíná se o ní stále více mluvit. Podíváme se na povolené keto dieta potraviny, na ukázkový keto dieta jídelníček KetoFit a upozorníme i na další zajímavé Keto diety.

Tip: Velmi vyhledávanou je i Cambridge dieta, která také přináší své výsledky.

V poslední době se velké množství jídelníčků a stravovacích režimů přiklání k nižšímu příjmu sacharidů a naopak k vyššímu příjmu tuků. I keto dieta, které se jinak říká low carb dieta, se opírá o toto přesvědčení, že bychom měli konzumovat mnohem méně sacharidů a naopak jíst více přírodně se vyskytujících tuků.

Ketóza

Pokud přejdeme na tento druh stravování, kdy omezíte přísun sacharidů, tělo se postupně dostane do tzv. ketózy. Ketóza je stav, kdy tělo už nemůže brát energii z cukrů, kterých má nedostatek, ale začíná brát energii z tukových zásob, z tuků. Začne tak tuky spalovat, a to i viscerální tuk. Je lékařsky doložené, že při nedostatku krevního cukru začínají játra produkovat z mastných kyselin tzv. ketony. Ty vznikají spalováním tuků, nikoli spalováním sacharidů. Jedná se o malé částečky mastných kyselin, které vznikají právě štěpením tuku. Ketony poté našemu tělu dodávají dostatek energie získávané z tuků a tělo se začíná postupně očišťovat od škodlivin.

Souhlasíme s tím, že toto je cesta. Žijeme v době, kdy konzumujeme doopravdy nadměrné množství potravin obsahujících rafinovaný, opracovaný a umělý cukr, který našemu tělu jen škodí. Věděli jste, že průměrný Čech zkonzumuje za rok až 40 g cukru?

Co v těle cukr způsobuje?
  • nadměrnou konzumací cukru vzniká závislost na cukru
  • cukr výrazně ovlivňuje kognitivní funkce
  • cukr zvyšuje pocit hladu
  • cukr zhoršuje stav Vaší pleti
  • nadbytek cukru se ukládá jako tuk do našich tukových buněk
  • cukr zhoršuje stres a zvládání stresových situací

Jaké jsou povolené potraviny?

Při keto dietě je doporučována vysoká konzumace bílkovin a proteinů, které získáváme z masa, luštěnin a vajec. Mezi nízkosacharidové potraviny bohaté na bílkoviny patří také ryby a mořské plody, pozor však na mikroplasty a obsah rtuti. V kuchyni můžeme používat přírodní tuky a oleje jako např. olivový olej, máslo, ghee, kokosový olej a sádlo. Je potřeba mít pravidelný přísun velkého množství zeleniny, vybírejte si tu nízkosacharidovou. Můžete také konzumovat ovoce, opět ale volte to ovoce s menším obsahem cukrů, ideálně bobulovité ovoce (jahody, maliny, borůvky, ostružiny, aj.).

Low carb dieta umožňuje také konzumaci mléčných výrobků s vysokým obsahem tuku. Také si můžeme pochutnávat na ořeších a mandlích. Připravit si můžete třeba hovězí steak, králíka na česneku nebo jiné libové maso.

Tento seznam povolených nízkosacharidových potravin při ketodietě Vám může například pomoct v sestavení jídelníčku.

Měli byste si ovšem dát pozor na to, kolik a čeho při keto dietě konzumujete. Váš denní příjem sacharidů by neměl přesáhnout více než 50 gramů. Hlavními prvky správného fungování keto diety jsou kvalitní bílkoviny (libové maso jako kuřecí, krůtí či pečený králík na česneku) a minimum sacharidů. S těmi je třeba nakládat opatrně a opravdu si hlídat, jaké množství sacharidů zkonzumujete. Jestliže byste se neudrželi a počet sacharidů přesáhli, může se stav ketózy narušit a proces hubnutí se zastaví.

Se stravou může pomoci třeba Prodietix, který nabízí speciální proteinové diety. Prodietix zkušenosti a cenné rady jsou předány klientům, kteří touží po zdravém těle. Prodietix zkušenosti jsou ve formě dietních programů, ale také potravin vhodných pro proteinové diety.

Jaké jsou zakázané potraviny?

Pokud se rozhodnete stravovat podle režimu keto diety, měli byste se vyhnout následujícím potravinám: pečivu, těstovinám, rýži a dalším obilovinám. Nejezte ovoce s vysokým obsahem sacharidů jako jsou: jablka, pomeranče, banány, hrozny, ananas, aj.

Při keto dietě nedoporučujeme pití alkoholu, narušilo by to celý proces ketózy. Pijte pouze čistou vodu a bylinné čaje. Nesmíte pít žádné džusy, šťávy a energetické nápoje, které jsou plné cukrů.

Zakázané jsou také všechny nízkotučné výrobky, protože jak jsme řekli, keto dieta si zakládá na vysokém příjmu tuků.

Keto, keto dieta, zdravý životní styl, zdravá strava.

Sacharidová chřipka

Slyšeli jste už termín sacharidová/nízkosacharidová chřipka? Pokud jste do této doby konzumovali velké množství sacharidů a najednou ze dne na den tento pravidelný přísun zamezíte, počítejte s tím, že se tělo bude bránit. U někoho se tato sacharidová chřipka/nízkosacharidová chřipka/keto chřipka/cukrová chřipka může objevit po několika dnech, u někoho po několik týdnech a jsou lidé, které tato komplikace nepotká.

Jak se tato chřipka projevuje?

Počítejte s tím, že tento stav cukrové chřipky může být poměrně agresivní a nepříjemný. Nezalekněte se a pokračujte dále. Je logické, že se tělo brání. Psali jsme, že při nadměrné konzumaci cukru na něj vzniká závislost, tělo tedy reaguje jako na jakoukoliv jinou závislost. Nemějte ale strach, nízkosacharidová chřipka nebude trvat věčně, obvykle trvá maximálně 1 týden.

Jak se sacharidová chřipka projevuje?
  • únava
  • slabost
  • nedostatek energie
  • podrážděnost
  • bolest hlavy
  • nervozita
  • nevolnost
  • křeče v lýtkách
  • bušení srdce
  • žízeň, aj.

Toto jsou nejčastější projevy sacharidové chřipky. Vaše tělo se zbavuje závislosti na cukru a takto se brání Vašemu novému stylu stravování. Setrvejte. Tělo se postupně od cukru vyčistí a poté se Vám vrátí energie, budete mít mnohem lepší spánek, zlepší se Vám pleť, vlasy, nehty. Věřte, Vaše tělo se Vám odvděčí. Rozhodně keto stravování doporučujeme. Můžete to pojmout jako celkovou očistu Vašeho těla.

Jakou keto dietu zvolit?

Keto dieta má několik fází. Počet těchto fází určuje čas, který byste měli keto dietu dodržovat. Tento tip diety můžete držet minimálně týden a déle. Ideální doba se odvíjí od vaší tělesné hmotnosti a také od vašich představ o ideální postavě, které byste chtěli docílit. Ještě před tím, než se do diety pustíte, měli byste si stanovit vlastní cíle. S výběrem správného dietního programu vám také může pomoct tak zvaná BMI kalkulačka, neboli kalkulačka indexu tělesné hmotnosti (Body Mass Index). Stačí do příslušných kolonek zadat věk, hmotnost a výšku. Index tělesné hmotnosti je výsledkem poměru mezi hmotností a výškou, která je umocněna na druhou. Podle výsledku se můžete rozhodnout kolika týdenní dietní program budete absolvovat.

Tip: Ať už si vyberete jakýkoliv typ diety, v nabídce Dáme jídlo vždy najdete výběr jídel přesně pro vás. Nezapomeňte na objednávku uplatnit Dáme jídlo slevový kód a ušetřit tak své peníze.

Průběh keto diety

Keto dieta má tři fáze. Délka fází se vždy odvíjí od všeho rozhodnutí, kolik kil byste rádi shodili. Někdy se stačí první fázi věnovat jen po dobu jednoho týdne, při přání větší redukce váhy se může doba protáhnou i na tři týdny. Tento princip funguje u každé z částí diety. V první fázi ve vašem těle dojde k nastartování ketózy. Druhá fáze obsahuje tři jídla, ale za to můžete do svého jídelníčku zařadit i potraviny bohaté na bílkoviny. Poslední fáze se nazývá stabilizační fází. Ta na rozdíl od předchozích dvou nemá přesně určenou délku. Hlavním úkolem závěrečné fáze je předejít tak zvanému jo-jo efektu. Pokud by k němu došlo, vaše váha by se opětovně rapidně navýšila poté, co se vám ji pracně podařilo zredukovat. Bohužel nabrání na kilech při jo-jo efektu bývá často větší než bylo původní množství. Proto je nutné pečlivě dodržovat množství zkonzumovaných potravin, zejména sacharidů, s čímž mohou pomoci také kalorické tabulky.

Na co bychom si ale měli dát pozor?

Internet je v současnosti plný tzv. proteinových diet, ketodiet, bílkovinových diet, chia shaků a dalších lákadel, které Vám slibují zhubnutí a další zázraky, pokud budete tyto nápoje a směsi pít nebo jíst. Nevěřte tomu a nenahrazujte těmito výrobky kvalitní stravu a potraviny. Můžete tyto nápoje použít například jako rychlý přísun energie, když nemáte čas připravit si kvalitní jídlo. Můžete tyto drinky použít před cvičením jako zdroj energie, ale nenahrazujte těmito keto lákadly opravdové jídlo, které je pro Vaše tělo neskutečně důležité a s jejich konzumací je samozřejmě dobré, ohlídat si kalorické tabulky.

Tyto podvodné ketodiety se prezentují jako zdravá a účinná dieta na hubnutí, ale podstatou keto stravování je kvalitní, zdravá a vyvážená strava.

Výsledky keto diety

Pečlivé dodržovaní kvalitní keto diety vám může výsledky téměř zaručit. Jak rychle se změna dostaví je samozřejmě individuálně. Většinou si však lidé keto dietu na základě vlastních zkušeností pochvalují, především pro její účinnost a rychlý projev výsledků. Možná proto ověřené programy této diety doporučují výživoví poradci i dietologové. Někdy můžete dokonce zhubnout i deset kilo během pouhých tří týdnů. Společně se zdravějším tělem se dostavují i vedlejší benefity keto diety. Mezi ně například patří zlepšení pleti, odeznění zdravotních potíží spojených s nadváhou (bolest kloubů, problémy s tlakem, atd.), nebo nárůst sebevědomí způsobený lepším přijetím a smířením s vlastním tělem.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Start kariéry Úspěch v kariéře