Jak na paleo dietu s Michalem Turnou | VímVíc.cz

Jak na paleo dietu s Michalem Turnou

08. 10. 2017

Další z témat, které nabízíme na naší platformě, se také věnuje životnímu stylu a stravování. Lektor Michal Turna, který před několika lety přešel plně na paleo dietu, vytvořil intenzivní kurz pro všechny, kdo by se chtěli podle ní také řídit.

Jak na paleo dietu s Michalem Turnou

Kurz pokryje historii stravování, které potraviny jsou tělu prospěšné a které naopak už ne, naučíte se taky o jednotlivých složkách potravy (tuky, sacharidy a bílkoviny) a proč je tělo potřebuje. A hlavně, jak správně jíst podle zásad paleo stravy.

1. V posledních letech se alternativní způsoby stravování stávají velmi populárními. Jedním ze směrů je paleo dieta – můžeš nám principy této diety přiblížit?

V první řadě je důležité pochopit slovíčko “dieta” v názvu. Pochází z anglického “diet”, což jsou v podstatě „stravovací návyky“ a nejedná se tedy o dietu, jak ji všichni známe, ale prostě každodenní a dlouhodobé návyky na poli stravy. Jinak se principy paleo navrací až dva miliony let zpět a inspirují se jídelníčkem našich předků (lovci-sběrači), kteří se živili přirozenou stravou, která dělala z těla výkonný stroj fungující na plné obrátky. To o našich současných tělech v globálním měřítku říci nemůžeme – sužuje nás mnoho chorob a jsme stále slabější.

2. Není dva miliony let příliš vzdálená doba? Navíc napodobování jídelníčku našich předků je dnes téměř nereálné…

Z hlediska vývoje to dlouhá doba není a tělo se příliš nezměnilo. Navíc období paleolitu skončilo zhruba 10 tisíc let před naším letopočtem, kdy se odehrálo v našem jídelníčku opravdu mnoho změn. Ve výsledku je důležité inspirovat se principy stravování našich předků a zbytečně si nelámat hlavu s tím, co bylo dostupné dříve a jak pestrou paletu potravin máme dnes.

Základem jsou kvalitní potraviny obsahující ty nejlepší tuky a bílkoviny.

Sacharidy měli naši předci spíše za odměnu, což je dnes úplně naopak a lidé na cukry doslova “fungují”, využívají je jako hlavní zdroj energie, což v minulosti nebylo zvykem.

3. To zní jako velký zásah do jídelníčku většiny dnešní populace. Co tedy člověk běžně najde na svém talíři?

Změna je to obrovská, i pro mě byla. Myslím si však, že změna je nutná a může nám velmi pomoci, protože dnešní běžná strava nám toho z výživového hlediska příliš dobrého nedá. Zato z emočního hlediska, to je jiná – všechny ty cukry a chemie. Neradi to slyšíme, ale jídlo je pro nás drogou.

Na talíři toho najdeme opravdu hodně, protože paleta potravin je stále velmi široká a navíc se člověk naučí být kreativní a zkoušet nové kombinace. Máme mnoho druhů masa, ryb, prakticky jakoukoliv zeleninu, ovoce, spousty nejrůznějších semínek, ořechů, tuků a olejů a nebo také moje milovaná vejce. Člověk může možná první týden tápat, ale když sám bude chtít, tak najde snad tisíce receptů, které jsou chutné a často i tak moc zajímavé, že třeba inspirujete někoho z přátel či rodiny.

Absolutním protikladem k paleo stravě je mléčná dieta. Název napovídá, že se jedná o dietu založenou na konzumaci mléčných výrobků. Mléčná dieta však není životní styl, ale několikadenní redukční dieta.

4. Jak tedy vypadá tvůj jídelníček?

K snídani jsou velice populární vajíčka se slaninou, což je asi největší strašák zastánců běžné zdravé stravy. K obědu miluji hovězí steak s grilovanou zeleninou na másle a k večeři si nejraději dělám zeleninové saláty s masem, vejcem a nebo také rybou.

Receptů je dostupných opravdu mnoho a těžko se vybírá, já miluji snad všechno jídlo, v tom mám obrovskou výhodu. Největší podíl na pestrosti má naše hlava a způsob jak o jídle přemýšlíme. Třeba salát není jen nakrájená paprika s okurkou, může to být skvělé a trendy jídlo. Navíc paleo přistupuje ke stravě spíše jako k palivu, než jako plnivu, jak to známe z běžné stravy. To je ten rozdíl, lidé se pak naučí vybírat to nejlepší.

5. Co na takové změny říkají doktoři či společnost?

Doktoři a společnost? Jak kde. V našich končinách je Paleo stále poměrně novou záležitostí a doktoři o “novinkách” neradi slyší. Málo z nich je totiž ochotno získávat nějaké nové informace a učit se novým věcem.

Ze zkušeností mých klientů nebo i přátel vím, že jejich doktoři razí stále tu samou teorii, která jim byla předána při studiu třeba před deseti nebo i dvaceti lety, ale od té doby se i na poli medicíny mnohé změnilo a odhalilo se mnoho chyb ve studiích, které desítky let udávaly trend. Jenže pokud nejsou doktoři ochotni akceptovat a zařazovat do své praxe nové poznatky po menších kouscích, tak se jim ani trochu nedivím, že jím takové teorie jako celek nedávají absolutně smysl a nechtějí o nich slyšet.

Společnost se stále nechce srovnat s tím, že jim jsou odebrány koláčky, dortíky, limonády, bonbóny a další laskominy, na které jsme odmala naučení. To pouto mezi lidmi a cukrem je až neuvěřitelné. Ti, kteří ale paleo zkusí, tak na něm většinou zůstanou a vychvalují si ho. Většinou to s sebou totiž přinese řadu benefitů – úbytek váhy, snížení krevního tlaku, zlepšení stavu pleti a nebo třeba nárůst energie.

Za hranicemi je paleo vnímáno o něco lépe a hlavně na západě už existují paleo restaurace, obchody a nebo právě lékaři přistupující na principy pravěké stravy.

6. Ani zlepšené výsledky svých pacientů doktory nepřesvědčí?

Bohužel. Často jsou výsledky opravdu ohromující a lidé, kteří nemohli shodit 10 let a denně jedli několik prášků, tak nyní zhubnou a dostanou se na hodnoty, kdy už prášky nejsou třeba, ale doktorům to nestačí. Najednou je podle nich hubnutí moc rychlé a tlak až moc dobrý – jsou velmi skeptičtí a zkrátka to funguje moc dobře na to, aby něco podobného přijali

7. Kde člověk nakoupí tak, aby dokázal dodržovat pravidla Paleo?

Nakupovat se dá v podstatě kdekoliv, spíš je důležité respektovat pravidla v tom, do kterých oddělení v obchodě nechodit :) Samozřejmě se dbá na kvalitu potravin a doporučuji si vyhlédnout zajímavé zdroje masa či zeleniny od menších chovatelů či pěstitelů. Mnohdy je kvalita vyšší a ceny nižší. To zní fajn, že?

8. Proč myslíš, že by lidé měli Paleo dietu zkusit?

Důvodů je hned několik, ale jeden je nejdůležitější – zdraví. Většina paleo strávníků se těší zlepšení zdravotního stavu, ačkoliv si předtím žádné potíže nepřipouští. Nadváha, vysoký tlak, zahleněnost, oteklé končetiny, akné, ekzémy – to jsou obtíže, které se týkají velkého množství populace a právě Paleo tyto neduhy hravě léčí a výsledky jsou opravdu rychle vidět.

Děkujeme za rozhovor!

Tip: S novým kuchyňským vybavením se bude jídelníček dodržovat jedna báseň. Pořiďte si ho na e-shopu Tescoma. A nezapomeňte uplatnit slevové kupóny Tescoma, díky kterým ušetříte své peníze.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Start kariéry