Jak se zbavit stresu? 7 základních pravidel | VímVíc.cz

Jak se zbavit stresu? 7 základních pravidel

30. 11. 2017

Žijeme v uspěchané době. Pořád něco musíme nebo bychom měli. Nejen, že nám nezbývá dost času na to, co chceme, ale ještě se topíme v neustávající záplavě stresu. Když se nám z ní nepodaří vyplavat na klidný břeh, semele nás. Jak se zbavit stresu?

Jak se zbavit stresu? 7 základních pravidel

1. Jak zvládat stres? Uvědomění, že dobré je dost dobré

Tenhle polštář by mohl být víc nalevo a v tomhle dokumentu by nemusely dva zbytečné řádky přesahovat na novou stránku. Poznáváte se? Něco není tak dokonalé, jak by mohlo být, tak se to snažíte napravit? Nechte to být. Stresovat se kvůli něčemu, co je vlastně dobré a hotové je přeci nesmysl. Že by vám barva propisky mohla ladit s diářem? Ale nemusí, tak si kupte jakoukoli jinou. Proč plýtvat časem na něco tak nepodstatného? Stejně si z toho ve výsledku děláte vrásky jen vy.

„Musíte se naučit nechat věci být. Uvolnit se. Stejně jste je nikdy neměli skutečně pod kontrolou.“ – Steve Maraboli

2. Jak se zbavit stresu? Vypněte

Svět se o sebe chvíli sám postará. Vypněte telefon, počítač i televizi a prostě buďte. Nemusíte pořád vědět, jestli v předvolebních preferencích vede Trump nebo Clintonová. Někteří počítají televizi i internet jako relaxaci, ale zeptejte se sami sebe, zda to tak skutečně cítíte. Necítíte se potom úplně stejně vyždímaní jako předtím? Zkuste to pro jednou vyměnit za dobrou knihu, sklenku vína s partnerem, cvičení, tanec, procházku se psem, mazlení s kočkou, malování, hru na hudební nástroj, příjemnou hudbu nebo společenské hry s přáteli. Od stresu mohou pomoci i různé doplňky stravy a superpotraviny. Příkladem je třeba čaga sibiřská, což je houba. Čaga sibiřská posiluje imunitu, chrání buňky před volnými radikály a mnoho dalšího.

3. Cestujte tak málo, jak můžete

A tím se myslí dojíždění do práce, za zubařem, k doktorovi nebo třeba za zájmovou aktivitou. Zkuste je volit tak, abyste to měli co nejblíže domovu. Nejen že ušetříte čas, ale i nervy s dopravou – ať už městskou nebo osobní. Na silnici vás rozčílí ostatní řidiči, v autobusech kyselé obličeje ostatních cestujících. A pokud nemáte ve zvyku poslouchat během cesty hudbu, můžete si být téměř jistí, že budete nuceni poslouchat nějaký trapný rozhovor. No stojí vám to pokaždé za to?

Pokud přece jen cestovat musíte, podívejte se na některé jazykové online kurzy. Může se vám hodit například kurz, jak se úspěšně naučit anglicky.

4. Zbavte se pocitu viny

Vždy si dokážeme najít něco, za co se litujeme nebo proč máme pocit viny – neumíme to, co někdo jiný, nemáme tak dobré postavení, nemáme zrovna partnera nebo naše dítě nemá tak dobré známky jako to sousedovo. Neustále vidíme, čeho úžasného bychom mohli dosáhnout, až zapomínáme vidět, čeho jsem dosáhli. Nebo, a to je důležitější, že na tom zas tak moc nezáleží. Nemusíme dosáhnout všeho a umět všechno. Jsme lidi, máme své chyby a své limity a stojí nám za sto ze sebe servat kůži pro něco, co ve výsledku nemá takovou hodnotu, jakou myslíme? Dejem si pohov. V našem životě nemusí být vše perfektně vyvážené jako v nějaké brožurce.

Nikdy nezapomínejme na to, čeho všeho už jsme za svůj život dosáhli.

5. Vyspěte se

Žádné, že na to je čas v hrobě. Tam se dopracujete podstatně dříve, pokud se nenaučíte si odpočinout. Dokončovat projekt do brzkých ranních hodin nebo se nechat unést epizodou seriálu vám za únavu nestojí. Zítra je taky den. Vždy uvažujte, v kolik musíte vstávat, a choďte si lehnout tak, abyste aspoň těch osm hodin naspali.

6. Zvykněte si na neuspořádanost

Zvlášť, pokud nebydlíte sami. Tři hrnečky na pracovním stole ještě nikoho nezabily a nádobí v dřezu na umytí klidně tři hodiny počká. Ano, měli bychom udržovat svůj domov v čistotě, ale ne z cenu toho, že nás budou nervovat špatně uspořádané boty v předsíni.

Bojujte se stresem neagresivně. Občas stačí jen nechat věci jak jsou a smířit se s tím.

7. Příliš mnoho stresu? Říkejte ne

Máte účet na tolika sociálních sítích, že si musíte psát hesla na zvláštní papír? Přátelé vás pořád tahají na tolik akcí, a vy byste nejraději zůstali doma? Láká vás někdo pořád na nějaké dobrovolné aktivity? Nebojte se na to říkat ne. To není sobectví. Nemusíte se vymlouvat na lékaře nebo náhlou nemoc, prostě přiznejte, že na nic nemáte náladu. Ostatní prostě půjdou bez vás. Budete jim navíc cennější, pokud občas zůstanete doma.

Možná jste ve stresu kvůli nevhodné práci. Zkuste se podívat na aktuální nabídky práce.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Start kariéry Úspěch v kariéře