Propojení cestování a výdělku: Jak na to? | VímVíc.cz

Propojení cestování a výdělku: Jak na to?

28. 06. 2018

V dnešní době je celý svět propojený jako jedna globální vesnice. Nikdy nebylo snazší cestovat a zároveň si při tom na cestování vydělávat. Naučte se travelhacking – cestování jako umění.

Cestování a výdělek

Cestování bez úspor

Propojení cestování a výdělku může mít mnoho podob, ale běžně se lidé, kteří cestují a pracují, dělí do dvou skupin. Jednou z nich jsou převážně studenti, kteří shánějí hlavně přes léto brigádu a práci chtějí spojit s cestování, případně si výdělkem pokrýt náklady na cesty. Asi nejznámější formou tohoto typu je program Work and Travel. Druhá skupina by se dala označit jako digitální nomádi, tedy lidé, kteří mohou svou práci vykonávat formou home office a tím pádem odkudkoli na světě.

Nomádi často volí destinace jako je jihovýchodní Asie nebo Jižní Amerika, které v sobě spojují exotiku a nízké náklady na život. Je to také skupina lidí, která se velmi dobře orientuje v nejrůznějších formách travelhackingu, díky nimž při cestování ušetří. Dnes už nemusíte být letuška, abyste mohli cestovat a zároveň vydělávat peníze. Podívejte se na několik způsobů, jak si vydělat peníze při cestování, bez ohledu na to, jestli hledáte brigádu nebo změnu životního stylu.

Způsobů, jak si vydělat peníze a cestovat, je hned několik. Obvykle se jedná o digitální nomády nebo studenty na brigádě v zahraničí.

Výdělek přes internet

Pokud máte práci, ke které vám stačí jen notebook a internet, zaměstnavatel po vás nevyžaduje, abyste seděli v kanceláři, nebo jste na volné noze, můžete pracovat a cestovat dle libosti. Wi-Fi router dnes visí na každé druhé palmě. Takový způsob práce a života sice není úplně pro každého, ale digitálních nomádů rok od roku přibývá. Jsou to lidé, kteří se etablují především z profesí, jako je grafika, programování, IT, marketing, copywriting, žurnalistika, online prodej či vedení e-shopu, virtuální asistentka, fotograf, kameraman a mnoho dalších. Relativní novinkou jsou lidé, kteří pracují přes Skype. Sem patří třeba zmiňovaní virtuální asistenti, nejrůznější koučové, ale i lidé, co učí přes skype hru na hudební nástroj nebo jazyky. Rozsáhlý manuál, jak vydělat na internetu a zároveň cestovat, najdete například v knize Travel Bible.

Velmi častou formou propojení cestování a práce je výdělek na internetu. V takovém případě stačí jen notebook a dostatečně rychlé připojení.

Investice do kryptoměn

Kryptoměny, které byly ještě před pár lety doménou nerdů a geeků, zažívají velký vzestup. Jsou považovány nejen za legitimní způsob investování, ale také za velmi výnosnou (i když velmi rizikovou) možnost pasivního přivýdělku. Kdo by nechtěl, aby se jeho peníze samy zhodnocovaly, a umožnily mu bez starostí cestovat? Představte si, že už nikdy nebudete muset řešit cenu zájezdu, vybírat restauraci podle cestovatelského budgetu nebo řešit nárok na dovolenou. Investice do kryptoměn ale vyžaduje určitou dávku obchodního ducha a schopnost orientovat se na investičním trhu. V současné době je možné obchodovat s více než 4 000 alternativních coinů, z nichž nejznámější je Bitcoin, Ethereum nebo Litecoin.

Zajímavou, i když ne úplně zaručenou metodou, jak si vydělat peníze na cestách, je investice do kryptoměn. Jde o pasivní formu výdělku, která může být ale velmi riziková.

Tradiční i netradiční brigády

V případě, že vás zrovna neláká sedět celý den u počítače a hledat výdělek přes internet, máte na cestování jen omezený čas nebo vás láká aktivnější forma práce, ve světě se nabízí mnoho tradičních i netradičních prací.

Práce v hostelu, resortu nebo penzionu

Mnoho hostelů v dnešní době nabízí různé formy barterového obchodu, které využívají především mladí cestovatelé. Nejedná se sice o formu výdělku, ale o možnost zásadním způsobem na cestách ušetřit. Za to, že budete v hostelu pár hodin pomáhat s úklidem, vařením nebo na recepci, dostanete výměnou postel a někdy i jídlo zadarmo. V hotelových resortech a penzionech se pak častěji setkáte s placenou formou výpomoci, i když v rámci určitého úvazku nebo směnného provozu. Odměnou je pak pobyt u moře nebo na horách.

Tip: Hledáte na cestách levné ubytování? Využijte Booking.com slevový kód a ušetřete své peníze.

Práce na lodi

V případě, že se vám nedělá špatně už na šlapadle, můžete vyzkoušet dobrodružnější formu brigády, jako personál na zaoceánské či výletní lodi nebo na trajektu. Nabídka pozic je to poměrně široká od pokojské a úklidové služby, přes recepční, barmana nebo číšníka, po krupiéra v kasinu. Práce na lodi už vyžaduje určité jazykové schopnosti, které se liší podle konkrétní pracovní pozice.

Au-pair

Dělat chůvu v cizině je velmi oblíbený způsob, jak si o prázdninách nebo při studiu v zahraničí něco přivydělat, zlepšit si cizí jazyk a poznat kulturu dané země. Budete mít možnost jezdit s rodinou na výlety, díky čemuž nic neutratíte za dopravu ani průvodce. Pokud si dobře vyberete lokalitu, bude moci chodit s dětmi na procházky na pláž nebo po jedné ze světových metropolí. Práce au-pair poskytuje také dostatek volného času pro svoje vlastní aktivity.

Pouliční umění alias busking

Nechce se vám hlídat děti nebo uklízet v hotelu, ale máte na něco talent a nestydíte se vystoupit před lidmi? Pak můžete při cestování vyzkoušet tzv. busking. Nezáleží na tom, jestli hrajete na nějaký hudební nástroj, bubnujete do kýblů, jste performer nebo malíř. Stačí si stoupnout na ulici, položit před sebe kasičku a zašít se show. Na konci představení budete mít vyděláno minimálně na večeři a možná si vás všimne někdo významný. Existuje celá řada úspěšných lidí, kteří začínali jako pouliční umělci. Dejte si ale pozor, protože v některých městech musíte mít na provozování pouličního umění licenci nebo povolení.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Start kariéry Úspěch v kariéře Cestování a dovolená