Jaký je plat letušky? Jaká je to práce? | VímVíc.cz

Jaký je plat letušky? Jaká je to práce?

16. 09. 2017

Stát se letuškou nebo stewardem je snem mnoha lidí. Jaké jsou požadavky proto, abyste se mohli začít za plat vznášet v oblacích a kolik si taková letuška vydělá? Úvodem lze prozradit, že to je velmi různé. Práce letušky také obnáší mnoho atraktivních benefitů – cestování do exotických destinací v podstatě zadarmo, výhodné benefity, prestiž, neobyčejné výhledy z okýnek. Tato profese ovšem nemusí být vždy tak růžová, jak z dálky vypadá. Co všechno stojí za snem pracovat ve výšce kolem deseti tisíc metrů nad zemí? Na to vám pomůže odpovědět náš článek.

Letuška práce a plat

Jaká je náplň práce letušky?

Všichni ti, kteří už někdy letěli, tak nějak zhruba ví, co přibližně by je při této profesi čekalo. Kromě angličtiny, která nemusí být pro mnoho leteckých společností úplně stoprocentní, a slušného chování, vlastně nepotřebujete nic moc speciálního. Požadavky jsou obdobné jako u obsluhy v lepším hotelu v Praze.

Pokud chcete pracovat u nízkonákladové letecké společnosti, vaše angličtina nemusí být dokonalá.

Jaké jsou požadavky a jaký plat mají letušky?

Letušky a stewardi samozřejmě musí umět anglicky, ovšem některé společnosti nemají tak vysoké nároky. Vždy ovšem pamatujte na to, že úroveň angličtiny, kterou musíte ovládat se liší právě společnost od společnosti. Velkou výhodou a u některých společností také nezbytností, je také znalost dalšího nebo i více cizích jazyků.

Letušky a stewardi jsou často studenti, kteří si zde v sezóně přivydělávají.

Jak se stát letuškou?

První kroky k vysněné profesi letušky jsou velice obdobné k těm, které podnikají zájemci o jakoukoliv jinou práci. Prvním krokem vpřed je sledování nabídek leteckých společností. Například společnosti ČSA, Wizzair, Smartwings, nebo Emirates vypisují výběrová řízení na letušky a stewardy poměrně pravidelně. Pokud se rozhodujete, zda se vydat na profesní dráhu letušky, samy dámy pracující v tomto oboru doporučují začít u komerčních společností, jako jsou právě Emirates, ČSA či Lufthansa. Tato práce vyžaduje, aby zájemce splňoval jistá kritéria, kterými také nemusí oplývat úplně všichni. Letuška by měla být ztělesněním přirozené elegance, měla by mít lehký smysl pro humor a mít vždy dobrou náladu, nebo ji alespoň umět přesvědčivě předstírat a usmívat se.

Například společnosti ČSA, Wizzair, Smartwings, nebo Emirates vypisují výběrová řízení na letušky a stewardy poměrně pravidelně.

Mezi další požadavky patří přirozené sebevědomí, profesionální vystupování, morální etika a také znalost světového dění. Povinností je dobrá znalost minimálně jednoho světového jazyka. Hovořit více jazyky je samozřejmě výhodou a je leteckými společnostmi vítána. Ale téměř všechny lepší letecké společnosti se shodují na tom, že angličtina by měla být naprosto plynulá. Ostatně elegance, laskavost, přehled o tom, co se děje ve světě a schopnost mluvit s lidmi v jejich rodném jazyce jsou schopnosti, které jsou i od pasažérů očekávány nejvíce.

Výhody práce letušky

Povolání letušky či stewarda je zajímavé, bez jakékoliv rutiny. Jinými slovy to může být ideální práce pro ty, kteří neholdují stereotypu. Každý den je něčím jiný. Většinou letušky lítají na různá místa ve světě, pracovní doba také není stejná, setkávají se s různými piloty, cestujícími a dochází k neopakovatelným situacím.

Profese letušky také vyžaduje pořádnou dřinu. Každý zájemce či zájemkyně musí projít oproti ostatním povoláním neobvyklým školením a výcvikem. Ten trvá osm týdnů. Ještě před tím ale musí projít náročným pracovním pohovorem, který obvykle trvá i několik hodin. Pokud jím uchazeč či uchazečka úspěšně projde a nevzdá ani dlouhý výcvik, bude připuštěn k závěrečnému testu. Na ten má snad budoucí letuška celkem tři pokusy. Musí dosáhnout alespoň 80 %, aby jim byl uznán. Pokud tuto hranici nezvládnou, mají ještě dva pokusy. Ovšem při druhém musí být jejich výsledek minimálně 90 % a při posledním už úplně bez chyby.

Přijímací řízení na pozici letušky

Velice oblíbená je společnost Emirates. Ať už kvůli luxusním podmínkám, letovým destinacím, nebo ikonickým uniformám s červeným kloboučkem. Rozloučit se s kariérou letušky může rovnou ten, komu například ještě nebylo jednadvacet. Letecké společnosti se také kladou poměrně vysoké nároky na vzhled. Mezi tabu patří tetování na viditelném místě, tedy na takovém, které se nebude nacházet pod letuščiným stejnokrojem. To patří do uniformní kázně veškerých leteckých společností. Pokud tetování bude mít osoba například na předloktí, není to takový problém, jelikož ho může zakrýt rukávem saka či košile.

Budoucí letušky nejdříve musí uspět v náročném přijímacím pohovoru, který trvá několik hodin. Každý zájemce či zájemkyně musí projít oproti ostatním povoláním neobvyklým školení a výcvikem.
Jaký je plat letušky? Jaká je to práce?

Co se týče výšky letušky, ani ta se neobejde bez požadavků. Dívka musí mít minimálně 160 centimetrů. Z pracovních důvodů musí letušky rukou dosáhnout minimálně do 212 centimetrů, když stojí na špičkách. U některých firem, například právě u Emirates, letuška nesmí mít ani brýle. Ty jsou povoleny pouze ve výjimečných případech, třeba při léčbě očního zánětu. Jinak musí letuška používat místo brýlí kontaktní čočky.

Práce v oblacích však není vždy růžová, jak si možná mnozí představují. Letušky musejí například po cestujících uklízet záchody, uposlechnout každého příkazu svého nadřízeného, nebo vědět, jak kreativně řešit problémové situace. Letuška musí pohotově vědět, jak pomoct s porodem, jak rozumět odlišným přízvukům, nebo jak odzbrojit teroristu. V popisu práce tedy dívky a muži nemají jen um vytlačit vozík s jídlem do nakloněné roviny, nebo nalévat kávu v nečekaných turbulencích. Zkrátka letuška musí zachovat chladnou hlavu, ať se děje, co chce. Mezi ty nejzákladnější dovednosti patří zapínání pásu cestujícím, znalost práce s nouzovými opatřeními letadla a schopnost se správně zachovat v případě nouzových přistání a jiných možných problémů.

Jaký je plat letušek a stewardů?

Plat letušek a stewardů se liší nejen v závislosti na tom, u jaké společnosti pracujete, avšak je to hlavním kritériem. Zavedené společnosti provozující dálkové a luxusní lety platí letuškám a dalšímu personálu letadla zhruba dvojnásobný plat oproti společnostem, které přišli do tohoto byznysu nově a snaží se zákazníku utáhnout na dumpingovou cenu. Levné letenky povětšinou značí nižší zkušenost personálu, který za svojí práci dostává nižší platové ohodnocení. Také se mění v rámci období léto a zima. Celkově se ale platy pohybují v rozmezí od 20 000 Kč do 50 000 Kč což je například mnohem zajímavější, než průměrný plat v České republice. Nástupní plat letušky se ale průměrně pohybuje kolem 26 000 korun. Některé letušky společnosti Emirates však mohou dosáhnout až na částku 60 000 korun měsíčně. U některých společností je základem takzvaný základní plat a poté plat za každou hodinu ve vzduchu. K tomu se také dále přidávají diety, které se liší podle toho, v jakých destinacích se letuška nebo steward pohybovali.

Chcete zvýšit svoji šanci na úspěch? Udělejte si Cabin Crew Attestation.

Emirates plat

Létat s Emirates je sen. Právě proto je o práci u Emirates obrovský zájem a pracovní nabídky a výběrová řízení se na jejich stránkách objevují velmi nepravidelně několikrát do roka. Ti nejzapálenější tedy stále kontrolují web a není se čemu divit.

Plat letušky nebo stewarda u Emirates může být například 55 000 Kč s tím, že mu letecká společnost ještě navíc platí veškeré výdaje spojené s ubytováním v Dubaji.

V mnoha případech dálkových letů zůstavají stewardi a letušky v exotických destinacích přes noc.

Benefity a nevýhody práce letušky

V Dubaji za letušky například firma Emirates zaplatí ubytování včetně všech účtů za energie. K platu dostanou úspěšní uchazeči i bonusy jako slevové karty pro nákupy v Dubaji, možnost využívat firemní posilovnu, letenku domů zdarma a třicet dní dovolené. Ve Spojených arabských emirátech se navíc neplatí daň z příjmu. Ovšem i to skrývá jistá rizika. Letušky si musí zvyknout na život v přísné muslimské zemi. Například musí dodržovat „dresscode“, nebo jejich návštěva musí z bytu odejít maximálně před 1 hodinou v noci.

Hodnocení Letiště Praha

Pokud se chcete pro začátek trochu rozkoukat na letišti, než začnete pracovat přímo v letadle, může pro vás být práce ve společnosti Letiště Praha tou správnou volbou. S tím vám pomůžou i hodnocení zaměstnanců, na která jsme se trochu zaměřili.

V této společnosti se uplatní jak studenti na brigádu, tak i zájemci o hlavní pracovní poměr a kariérní růst. Zaměstnanci si chválí především příjemný kolektiv, ale také platové podmínky a benefity. Mezi ty patří například 13. plat, stravování pro zaměstnance, jazykové kurzy nebo třeba masáže pro zaměstnance. Mají tedy opravdu z čeho vybírat.

Ohodnoťte také svého zaměstnavatele v našem hodnocení zaměstnavatelů a pomozte tak ostatním lidem při výběru z volných pracovních míst.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Platy a platové třídy Ze života zaměstnanců Cestování a dovolená