Jak si chytří lidé umí poradit s problémovými jedinci? (nejen na pracovišti) | VímVíc.cz

Jak si chytří lidé umí poradit s problémovými jedinci? (nejen na pracovišti)

16. 05. 2017

„Toxičtí“ lidé popírají jakoukoli logiku. Zatímco někteří žijí v blažené nevědomosti negativity, kterou kolem sebe šíří, druzí mohou být naopak spokojeni v nekonečném chaose. Jak se umí chytří lidé s těmito jedinci vypořádat?

Jak si chytří lidé umí poradit s problémovými jedinci? (nejen na pracovišti)

Již mnoho studií ukázalo, nakolik negativní vliv má dlouhodobý stres na mozek. Stačí pouze několik dní silného stresu, a už to může způsobit změny v naší paměti. Týdny stresu mohou zničit dendrity (tedy cesty, kterými spolu jednotlivé neurony komunikují) a měsíce stálého stresu mohou úplně zničit samotné neurony.

Pamatujte: Pokud jste pod dlouhodobým stresem, má to destruktivní vliv na váš mozek. (Ať už stres vytváří okolnosti a nebo lidé)

Vypořádat se se složitými lidmi, kteří na nás stres přenáší není často příliš jednoduché. Máme pro vás ovšem několik tipů, jak na to.

Chytří lidé mají určené limity

Lidé, kteří si neustále stěžují, mají radost, když je někdo poslouchá. Samozřejmě je důležité druhého vyslechnout, ale každý asi víme, kde je pomyslná hranice a kdy to onen jedinec se svým stěžováním přehání.

Pokud byste museli o každé přestávce poslouchat stěžujícího si kuřáka, taky by se vám nelíbilo, že jste permanentně vystaveni kouři. Odsedli byste si a šli byste si po svém. Někdy je přesně to stejné potřeba udělat i s lidmi, kteří mají neustálou potřebu si na něco stěžovat.

Máte potřebu si postěžovat na vašeho zaměstnavatele anebo jej naopak pochválit? Tak směle do toho!

Emocionální odolnost

Je pro vás těžké poslouchat někoho, kdo si stále stěžuje a navíc vás poté taky dostane do špatné nálady? Poslechněte si člověka, poraďte mu, ale jestli stále na vaše rady odpovídá negativně, nemáte mu už co nabídnout. Nemusíte se přece kvůli tomu cítit zle.

Chytří lidé jsou si vědomi toho, že někdy je třeba držet si určitou „emoční vzdálenost“ od těch, kteří si nechtějí nechat pomoct, a jen si neustále stěžují.

Pokud by vám přece jen nějaký toxický člověk kazil den, přečtěte si tipy na rychlé zlepšení nálady.

Nezaměřujte se na problémy, ale na řešení

Všichni problémy vidíme, ale nemusíme o nich přece stále dokola mluvit. Chytří lidé vědí, že je třeba se zaměřit na konkrétní řešení problémů, aby se mohli posunout dál. Pokud vás jedinec bude dále vysávat a vaše rady nepadnou na úrodnou půdu, nečerpejte již dále svou energií.

Udržujte si stále od problému druhého určitý odstup, abyste jej mohli vidět nezaujatě.

Odpustit můžete, nikdy ale nezapomínejte

Chytří lidé, kteří mají navíc silnou emoční inteligenci umí lidem odpustit. Nikdy ale nezapomínají. Odpouštění znamená, že se můžete posunout dál. Neznamená to ale, že chybujícímu musíte dát druhou šanci. Pamatujte na to, co se stalo v minulosti.

Tip: Strestuje vás v práci šéf či problémový kolega? Náladu vám jistě zlepší váš domácí mazlíček. Odměňte ho za to kvalitní stravou a doplňky z e-shopu Super zoo. Při nákupu navíc můžete ušetřit, stačí uplatnit Super zoo slevový kód.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Úspěch v kariéře Ze života firem a kanceláří Ze života zaměstnanců