Jak si vybrat nejlepší penzijní připojištění? | VímVíc.cz

Jak si vybrat nejlepší penzijní připojištění?

Penzijní připojištění se státním příspěvkem je definováno v českém zákoně již od roku 1994, a to jako relativně bezpečné ukládání peněžních prostředků, které je regulované státem. Zároveň je také součástí třetího pilíře důchodového systému v České republice. Penzijní připojištění si mohl zřídit kterýkoliv občan ČR nebo jiné země EU s trvalým pobytem v ČR, nebo ten, kdo se podílel na veřejném zdravotním nebo důchodovém pojištění v Česku. Tento systém byl ale nahrazen tzv. doplňkovým penzijním spořením. Původní systém spoření byl převeden do Transformovaného fondu a stále se řídí původními podmínkami i původním penzijním plánem.

důchod

Jak si vybrat nejlepší penzijní připojištění?

Výše spoření se odvíjí od výše vkládaných příspěvků. Klient může jednotlivé částky vkládat na účet pravidelně za delší období (čtvrtletí, pololetí, rok) nebo nepravidelně – jednorázově. V průběhu penzijního připojištění se výše vkládané částky může upravovat, přizpůsobovat klientovi na míru. K naspořené částce jsou poté připisovány státní příspěvky a roční podíly na zisku, které jsou připisovány jednorázově. Na penzijní připojištění může přispívat také i zaměstnavatel klienta. Pokud dojde k přechodu k jiné společnosti, zajišťující penzijní připojištění, je změna společnosti možná pouze jen mezi doplňkovými penzijními spořeními. Tudíž nejdříve musíte přejít na doplňkové penzijní spoření u stávající společnosti a poté změnit penzijní společnost.

Výše státního příspěvku se odvíjí od výšky měsíční částky, kterou na účet vkládá sám zaměstnanec. Státní příspěvky lze žádat pouze na příspěvky placené klientem. Chcete vědět, jak ušetřit peníze?

    Měsíční příspěvek klienta (Kč) = Státní příspěvek
  • 100-299 Kč = bez nároku na státní příspěvek
  • 300-999 Kč = 90 Kč + 20 % z částky nad 300 Kč (max. 230 Kč)
  • 1000 a více = 230 Kč

Daňové zvýhodnění

Téměř 4 miliony Čechů si vytvořilo penzijní připojištění, málokdo už ale dosáhne na maximální státní příspěvek. V případě že klient vloží na svůj penzijní účet sjednanou částku jako příspěvek klienta vyšší než 12 000 Kč, má nárok si odečíst daň z příjmu fyzické osoby ročně. Maximální možná odečtená částka však může být do 24 000 Kč. Pokud budete spořit každý měsíc 2 000 Kč (tzn. 24 000 Kč ročně), dostanete na prvních 12 000 Kč státní příspěvek 2 760,- a na druhý půl rok získáte další zvýhodnění na daňové úlevy. Jestliže chcete získat co nejvíce státních zvýhodnění, nejvíce se vyplatí přispívat si na spoření 3 000 Kč měsíčně. Získáte každý měsíc státní příspěvek 230 Kč a zároveň při základní sazbě daně 15 % ušetříte 3 600 Kč.

důchod

Zvýhodnění pro zaměstnance i zaměstnavatele

    Pro zaměstnavatele:
  • příspěvek pro penzijní připojištění se může odepsat z daní v neomezené výši
  • je osvobozený od zdravotního a sociálního pojištění do výše max. 50 000 Kč
    Pro zaměstnance:
  • osvobození na dani z příjmu fyzických osob
  • osvobození od platby zdravotního a sociálního pojištění

Druhy penze a podmínky jejich vyplácení:

  1. starobní penze
  2. - po 60 letech věku klient dosáhne na nárok na výplatu starobní penze

    - vyplácená částka zahrnuje veškeré prostředky (státní příspěvek, příspěvek zaměstnavatele)

    - možnost výplaty jednorázově – 1x ročně nebo pravidelně každý měsíc

  3. výsluhová penze
  4. - nárok na výsluhovou penzi získáte v případě, že platíte penzijní připojištění déle než 15 let

    - vyplácenou částku tvoří 50 % celkově naspořené částky

    - možnost výplaty jednou ročně nebo pravidelnou měsíční rentou

  5. invalidní penze
  6. - po přiznání plného invalidního důchodu je vyplacená částka stanovena odpovídající penzijnímu plánu

  7. pozůstalostní penze
  8. - vyplácení je možné pouze oprávněné osobě pouze v případě úmrtí klienta, kterému spoření náleželo

    - výplata z účtu je možná až po 36 splátkách měsíčně

  9. odbytné
  10. - v případě předčasného ukončení spoření

    - výplata bez nároku na státní příspěvek

    - nárok na odbytné je platné až po 12 měsíčních platbách

Penzijní připojištění Česká pojišťovna

Spoření s Penzijní společností České pojišťovny s sebou nese výhody. Můžete dosáhnout na státní příspěvek až ve výši 6 360 Kč ročně, na výběr máte 3 spořící programy, můžete si vybrat ten nejlepší, který pro Vaše spoření bude ten nejoptimálnější.

Založení penzijního připojištění s Českou pojišťovnou je velice snadné a zcela zdarma. Je možné si jej zřídit online nebo na prodejně. Například na kterékoli pobočce Česká pojišťovna Třebíč zkušnení poradci vždy rádi pomohou. Pobočky Česká pojišťovna Třebíč nabízejí svým klientům skvělé zázemí v podobě bezbariérového přístupu, klimatizace a možnosti platby kartou. Česká pojišťovna při uzavření smlouvy nebo rušení smlouvy penzijního připojištění neúčtuje žádné poplatky. Na webových stránkách si můžete předběžně spočítat, na který státní příspěvek dosáhnete, kolik by Vám přispíval zaměstnavatel a mnoho dalších.

Svůj účet můžete spravovat elektronicky přes webový portál, který Česká pojišťovna spravuje. Můžete tam zdarma sledovat stav účtu, provádět různé změny na účtu. Najdete tam také ale veškeré informace, které se týkají penzijního připojištění. Česká pojišťovna také nabízí na webu aplikaci „Chytrá penze“, která slouží k plánování příjmů v důchodovém věku.

Máte děti a chcete jim pomoct, aby se nemuseli bát svých důchodů? Česká pojišťovna umožňuje sjednat smlouvu dětem. U dětských smluv jde dojednat vyplacení jedné třetiny spoření již v 18 letech a pokračovat dále ve spoření bez jakéhokoliv přerušení smlouvy.

Penzijní připojištění Allianz

Při zakládání účtu u pojišťovny Allianz máte široké možnosti vybrat si, jaký typ Vám bude vyhovovat nejvíce. Jejich strategie jsou rozděleny na konzervativní a vyvážený fond. Každý s sebou nese určité výhody. Sjednání smlouvy lze sjednat online, ale také na pobočce. Pomůžou Vám snížit daňový základ až o 24 000 Kč, ale také získat nárok na předdůchod až o 5 let dříve, než by byl Váš oficiální důchodový věk.

Stejně jako ČP i Allianz nabízí možnost začít spořit svým dětem i hned po narození. Pokud budete spořit více než 10 let, může být část vyplacena (např. v 18 letech dítěte). Zbytek na účtu zůstane a smlouva bude platit stále dál. Jednotlivé platby mohou být na účet připisovány i příležitostně (narozeniny, svátek apod.).

Srovnání penzijních připojištění

Penzijních spořících programů je velké množství, ale jak vybrat to správné a výhodné právě pro Vás? Internetové weby nabízejí kalkulačky, díky kterým zjistíte, které částky je možné dosáhnout. Jediné, co musíte vyplnit je částka, kterou chcete každý měsíc spořit. Z toho se Vám vypočítá zhodnocení vašeho spoření. Aplikace vám seřadí všechny fondy na stávajícím trhu a jejich hodnocení. V případě, že penzijní spoření už máte, můžete porovnat vaše stávající spoření s novým spořením.

Nejvýhodnější penzijní fondy (min. 500,- měsíčně):

Allianz penzijní fond (2,7 %)

ING Penzijní fond (2,1 %)

PF České spořitelny (2,1 %)

PF Komerční banky (2,0 %)

ČSOB PF Stabilita (1,7 %)

AEGON Penzijní fond (1,6 %)

PF České pojišťovny (1,5 %)

AXA penzijní fond (1,5 %)

Generali penzijní fond (0,3 %)

Nevyhovují vám podmínky pro založení penzijní připojištění? Zajímá vás spoření spíše formou investice do zlata? Ochranu před inflací zajišťuje investice do zlata.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Investice a spoření