Co je americká hypotéka a v čem je výhodná? | VímVíc.cz

Co je americká hypotéka a v čem je výhodná?

20. 04. 2018

Už jste slyšeli pojem americká hypotéka? Nebo vás jen zajímá, jaké jsou její výhody a nevýhody? Všechno potřebné o této službě se dozvíte v našem článku.

Americká hypotéka

Co je americká hypotéka?

Začněme u toho, co vlastně americká hypotéka je. Může to znít jako hypotéka, kterou si vezmete v Americe, ale samozřejmě tomu tak není. Prakticky je americká hypotéka něco mezi spotřebitelským úvěrem a hypotékou klasickou. Se spotřěbitelským úvěrem má společné to, že ji můžete využít na co potřebujete a její útratu nemusíte nijak dokládat. Její výhodou je oproti úvěru možnost využití na větší výdaje. K americké hypotéce jste vázáni zástavním právem k nemovitosti, o tom ale více v následujícím odstavci.

Americká hypotéka je podle průzkumu nejčastěji využívána ke koupi automobilu, vyrovnání dluhů nebo například ke koupi bytu.

Americká hypotéka je vhodná k zajištění větších výdajů, které nemusíte nijak dokládat.

Jak funguje americká hypotéka?

Nyní se již dostáváme k tomu, jak americká hypotéka funguje. V každém případě o ni nežádejte, pokud nemáte k dispozici nemovitost. Ta je totiž základním podmínkou pro to, abyste americkou hypotéku mohli získat. Nemovitost bude zastavena ve prospěch věřitele, tedy banky, se kterou hypotéku sjednáte. Její hodnota by měla být alespoň o třetinu větší, než výše hypotéky, o kterou žádáte. Dalším pravidlem totiž je, že vám banka poskytne prostředky ve výši 70 % hodnoty zastavené nemovitosti.

Samotný proces vyřízená pak funguje následovně. Žádost začne tím, že si určíte výši hypotéky, o kterou žádáte. Ta většinou začíná na 150.000 Kč a skončit můžete až u několika milionů. Jak ale vyplývá z předcházejících vět, záleží na hodnotě vaší nemovitosti. Dále budete vyjednávat o době splácení, která je další výhodou americké hypotéky. Ta může trvat od jednoho roku až po dvacet let. To je podstatně delší doba než u klasických úvěrů, kde je omezena na 10 let. Poté si volíte dobu fixace úrokové sazby, což je běžným postupem i u hypotéky klasické.

Ke zřízení americké hypotéky musíte dát nemovitost do zástavy ve prospěch věřitele.

Potřebujete peníze před výplatou? Přečtěte si, jak fungují tzv. mikropůjčky a proč se jim raději vyvarovat.

Poplatek za vyřízení hypotéky

Jak tomu v dnešním světě bývá, nevyhnete se poplatku ani za vyřízení americké hypotéky. Ani ten ale nemá jasně daná pravidla. Buď se bude odvíjet od čerpané částky nebo ho má banka pevně daný. V každém případě se ale pohybuje v řádu několika tisíc korun.

Kde je americká hypotéka k dispozici?

V USA je americká hypotéka naprosto běžná a zřídit ji lze tedy prakticky kdekoliv. U nás tomu tak ze začátku samozřejmě nebylo, její obliba ale rychle vzrostla. Díky velkému množství zájemců o tento produkt můžete americkou hypotéku sjednat téměř v kterékoliv bance. Výhodné podmínky má například Era americká hypotéka.

Někdy bude potřeba znalecký posudek nemovitosti.

O tom, zda budete nebo nebudete znalecký posudek potřebovat, rozhoduje výše sjednané hypotéky. Do 500.000 Kč se vás tato povinnost většinou týkat nebude, není to ale pravidlem. Tento limit si může každá banka určit sama, podle přísnosti pravidel. Nutnost získat znalecký posudek podstatně ovlivní i to, jak dlouho potrvá vyřízení hypotéky.

Pokud se vejdete do částky, ke které posudek nebudete potřebovat, připravte si fotografie nemovitosti. Předložit budete muset většinou alespoň jednu fotografii celého exteriéru nemovitosti a pár fotek interiéru.

Americká hypotéka a její výhody

Začněme otázkou, zda americká hypotéka vůbec výhodná je? Odpověď zní ano, závisí to ale na účelu využití. Než se por ni rozhodnete, zvažte, zda pro váš případ není výhodnější klasická hypotéka nebo úvěr se stavebního spoření. Pokud vám jde jen o menší částku, mohl by být na druhou stranu výhodnější běžný úvěr. Pojďme se ale přesvědčit o tom, jaké výhody americká hypotéka má, a kdy se vám tedy vyplatí.

Jednou z hlavních výhod americké hypotéky je úroková sazba, které je poměrně nízká. V poměru s klasickým úvěrem je značně nižší, oproti hypotéce je pak jen o trochu vyšší. Další výhodou je již zmiňované rozložení splátek, které si můžete nastavit až na 20 let. Při spojení těchto dvou výhod navíc získáte nízké splátky, se kterými se klasický úvěr nemůže srovnávat. Nezáleží tak na tom, do jaké platové třídy patříte. Výši splátek si můžete nastavit v podstatě dle vlastních možností.

O další výhodě, kterou pocítíte již při zřizování americké hypotéky, jsme již také mluvili. Jde o fakt, že nemáte povinnost dokládat účel, na který peníze využijete. Je tedy zcela na vás, jak s financemi naložíte. A tím ještě nekončíme! Další pozitivum u americké půjčky využijete v případě, že se rozhodnete předčasně splatit jakoukoliv část hypotéky. V takovém případě na vás totiž nečekají žádné sankce ani poplatky. A poslední výhodou je možnost prodeje zastavené nemovitosti. Ačkoliv u klasické hypotéku tuto možnost nemáte, u americké to jde celkem bez problému. Stačí o tomto kroku pouze informovat banku, které s vámi následovně probere další postup.

Jednou z výhod americké hypotéky je, že nemusíte dokládat účel, na který finance využijete.

Má americká hypotéka i nějaké nevýhody?

Jak už to bývá, všechno má své stinné stránky a jinak tomu není ani u americké hypotéky. Hned první nevýhodou může být pro řadu lidí ten nejzásadnější krok, a to zastavení nemovitosti. V případě nesplácení úvěru pak hrozí, že o nemovitost zcela přijdete, což je pro mnoho lidí příliš velký risk.

Další nevýhodou jsou poměrně vysoké poplatky za sjednání americké hypotéky, o kterých jsme již ostatně také mluvili. Ty se mohou vyšplhat až do výše desetitisíců korun, což jistě není malá částka. S penězi navíc musíte počítat také v průběhu splácení. Důvodem jsou nízké splátky a dlouhá doba splácení. Tyto dva atributy způsobují, že vás v rámci americké hypotéky čeká o něco vyšší přeplatek než u běžného úvěru.

Tip: Banky při sjednání hypotéky obvykle připravují jiné podmínky zaměstnancům a jiné podnikatelům. Přečtěte si také, zda je hypotéka pro OSVČ dostupná a jak těžké je ji získat.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata: