Mikropůjčky před výplatou – Vyvarujte se jim! | VímVíc.cz

Mikropůjčky před výplatou – Vyvarujte se jim!

14. 03. 2018

Do výplaty daleko a peníze nikde? Možná vás napadá, že všude zmiňované mikropůjčky by mohly vyřešit váš finanční problém. Bohužel je tomu ale přesně naopak. Pokud se nechcete dostat do finančních potíží, raději se těmto půjčkám vyhněte.

Mikropůjčky od všemožných nebankovních společností jsou stále více v kurzu. Společnosti, poskytující nebankovní půjčky, slibují hory doly, ale skutečnost je ve výsledku úplně jiná. Radost ze zapůjčených peněz budete mít jen do chvíle, než je budete muset splatit. Půjčka do výplaty samozřejmě může přijít vhod, ale jsou i jiné a lacinější možnosti. Tyto takzvané mikropůjčky většinou skrývají nekřesťanské úroky, díky kterým se může splácení úvěru značně zkomplikovat.

Proč se mikropůjčkám vyhnout

Čistá mzda člověku ne vždy vystačí až do dalšího měsíce. A ačkoliv se může zdát, že takováto půjčka je milé řešení, jak do výplaty přežít, tak je to přesně naopak.

Důvodů, proč nechat mikropůjčku stranou, je hned několik:

  • jsou extrémně drahé
  • pokud nesplácíte včas, pak budou ještě dražší
  • lehce se díky nim dostanete do dluhové pasti
  • mají netransparentní sankční poplatky

Poskytovatelé samozřejmě mají lákadla, kterými uspějí u řady lidí, kteří peníze nutně potřebují. Mezi typické bonusy mikropůjček patří rychlé vyřízení, neprověřování v registrech dlužníků a podobně. To vše je ale vykompenzováno tučnými sumami, které za služby zaplatíte.

V současnosti nabízejí tzv. mikropůjčky i bankovní společnosti, zajímavá je například půjčka od České spořitelny.

Než se dostaneme ke všem možným poplatkům, které se u těchto půjček platí, řekneme si něco o RPSN. Mikropůjčky mají úrokové sazby vysoké i stovky procent ročně, RPSN se pak pohybuje okolo tisíců procent ročně. U nízkých půjček může RPSN být i v řádech několika desítek tisíc procent.

Už jen to, že si půjčíte 7 000 Kč, na splacení máte jeden měsíc a celková splatná částka bude 8 610 Kč. Zaplatíte tedy skoro o 2 000 Kč víc, než jste si půjčili. To je celkem odstrašující příklad, pro případné zájemce. Zde hovoříme o RPSN ve výši 1 141,2 %.

Nenechte se zlákat vidinou pohodlného vyřízení mikropůjčky. Dluhy nejsou nikdy ten nejlepší nápad.

Poplatky u mikropůjček

Dnešní banky se snaží poplatky co nejvíce eliminovat a přitáhnout tak k sobě nové klienty. Nebankovní společnosti, které poskytují právě mikropůjčky, tuto teorii ovšem s bankami nesdílejí a poplatků u nich najdete celou řadu. A to i za úplné absurdity.

Ačkoliv si toho člověk nemusí ani všimnou, poplatky naskakují už i za zřízení půjčky či správu úvěru. Dále se pak můžeme bavit například o poplatku za upomínky, za odložení splátky nebo o sankčních poplatcích a úrocích.

Sankce za pozdní splacení mikropůjčky jsou skutečně vysoké, a proto je velmi důležité splatit takovou půjčku včas nebo se jí raději rovnou obloukem vyhnout. Ne jedna exekuce v ČR je způsobena podobnou půjčkou na pár tisíc korun.

Mikropůjčky mají vysoké úrokové sazby a skrývají celou řadu poplatků a sankcí.

Vsaďte raději na kontokorent či kreditní kartu

I přes lehké vyřízení mikropůjčky doporučujeme volit raději schůdnější cestu. Mezi takové patří například kontokorent, což je možnost jít na běžném účtu do mínusu. Takovou službu si lze sjednat přímo u své banky, u které máte veden běžný účet. Většinu žádostí lze vyřídit i online, případně na nejbližší pobočce.

Ferratum Credit půjčka

Půjčka od Ferratum Credit není klasickou půjčkou. Svou povahou se podobá spíše revolvingovému účtu či kontokorentu. Na účet bude klientovi převedena požadovaná částka. První splátku musí klient splatit za 30 dní a pak již záleží pouze na něm, jak dlouho bude chtít půjčku splácet. Každý měsíc musí klient zaplatit minimální splátku, ale, zda zbytek klient zaplatí naráz, během dvou měsíců nebo za rok, záleží pouze na něm.

Zonky půjčka

Zonky půjčka byla dříve mikropůjčkou. Dnes je má Zonky půjčka minimální splatnost 12 měsíců. Klient si může půjčit částku ve výši od 20 000 Kč do 900 000 Kč.

COOL CREDIT půjčka

Další velmi oblíbená nebankovní půjčka je COOL CREDIT půjčka. Tento mikroúvěr může být v maximální výši 20 000 Kč a se splatností maximálně 30 dní. Klient vše vyřídí online z pohodlí svého domova.

Via SMS půjčka ihned

Mezi tzv. mikropůjčky můžeme také zařadit Via SMS půjčku. Krátkodobé půjčky, do kterých se řadí i SMS půjčka ihned, mohou klienty lákat na výhodnou první půjčku zdarma, kdy si klient může vypůjčit třeba až 8 000 Kč zdarma. SMS půjčku ihned musí klient splatit do 30 dni.

Mezi serióznější nebankovní půjčky patří Kamali půjčka, která funguje pod záštitou společnosti Home Credit Česká republika. Jedná se o krátkodobou půjčku v maximální výši 20 000 Kč.

Další alternativou, jak si poradit bez mikropůjčky, je kreditní karta. U kreditních karet jste totiž chránění tzv. bezúročným obdobím, které bývá kolem 50 dnů. Navíc, i kdybyste bezúročné období nevyužili a peníze využité z karty se úročit začaly, RPSN je kolem 25 % ročně, takže oproti mikropůjčkám je tam dost podstatný rozdíl. Špatným rozhodnutím nemusí být ani zkusit požádat o půjčku u Zonky, kde je většinou velmi dobrý úrok.

Kontokorent nebo kreditní karta, i to může být záložní plán, jak přežít do další výplaty a nezaplést se do problémů s dluhy.

Před výplatou je mnohem výhodnější si půjčit od nějakého hodného kamaráda a klidně to s ním i sepsat smlouvu o půjčce.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Platy a platové třídy