Hypotéka 2018: Dočkáme se letos dalšího zdražení? | VímVíc.cz

Hypotéka 2018: Dočkáme se letos dalšího zdražení?

16. 04. 2018

Vzhledem k současné ekonomické situaci, kdy se celkově zvyšují sazby, je třeba počítat se zdražováním hypoték. V únoru letošního roku navíc objemy i počty hypoték značně klesaly. Průměrná úroková sazba se aktuálně pohybuje okolo 2,4 % p.a.

Hypotéka 2018: Dočkáme se letos dalšího zdražení?

Nejvýhodnější hypotéka 2021

Je mnoho faktorů, jež dokáží zahýbat podmínkami a úrokovými sazbami hypoték. V roce 2021 byl tímto faktorem covid-19 a několikeré zvyšování základní úrokové sazby Českou národní bankou (ČNB). Jaká je nejvýhodnějí hypotéka 2021? Tento článek zde ponecháme pro případné srovnání vývoje a aktuální informace na téma hypotéky srovnání naleznete zde.

Aktuální situace na hypotečním trhu

Pokud jste v situaci, kdy zvažujete hypotéku, tak se vám následující informace mohou značně hodit. Minulý rok byly sazby okolo 1,5 % naprosto běžné a bylo ještě možné dosáhnout na 100% hypoteční úvěry. Banky byly ochotné vám tedy proplatit celé bydlení bez nutnosti skládat tzv. jistinu. Teď už je potřeba mít alespoň 10 % z hodnoty nemovitosti k dispozici jako zálohu – v hotovosti ideálně 200 – 300 tisíc korun. Situace se poměrně rychle změnila a realitní trh je hodně přehřátý. Od začátku roku vzrostly ceny nemovitostí o 14 %. Průměrný byt v Praze o dispozici 2+KK seženete okolo 2,8 milionu korun.

Stále jsme v situaci, kdy se vyplatí vzít si hypotéku. Jen je třeba počítat s tím, že je dobré mít něco našetřeno na jistinu a že úrokové sazby se díky ČNB lehce zvedly.

V únoru letošního roku bylo sjednáno celkem téměř 7 500 hypotečních úvěrů, což je přibližně o 350 smluv méně než v lednu. Ve druhém měsíci letošního roku navíc průměrná úroková sazba činila ještě 1,87 %. Co se týče objemu, tak i ten poklesl. Lednová čísla jsou okolo 16,5 miliardy korun oproti únorovým necelým 16 miliardám korun.

Vinu na tom má samozřejmě ČNB, která zvýšila základní úrokové sazby, které se do hypotečních úvěrů promítly prakticky okamžitě. Další růst hypoték by měl být spíše pozvolný a pravděpodobně ho banky budou prokládat i akčními nabídkami. Určitě stále stojí za zvážení pořídit si letos hypotéku, jen je třeba počítat s tím, že bude o něco málo dražší, než by vás vyšla v loňském roce. Na druhou stranu je celkem logické, že tak nízké sazby se nemohly udržet napořád.

Jak rostla průměrná výše poskytnutých hypoték?

Pokud srovnáme například leden 2016, kdy byla průměrná hypotéka okolo 2 140 000 Kč s lednem 2018 ve výši 2 120 000 Kč, tak můžeme říci, že zájem o hypotéky ze stran klientů stále je. Rozdíly však najdeme v měsíčních splátkách. Pro letošní rok vás vyjde 1 milion korun při splatnosti 20 let v průměru na 5 300 Kč měsíčně. V roce 2016 byste zaplatili klidně o 800-1000 Kč méně. Při splatnosti na 15 let se dostanete na splátku 6 600 Kč měsíčně. Vždy se ale samozřejmě vyplatí splácet co nejdéle – klasika je sjednat si hypotéku na 30 let. Většinou dostanete od banky lepší sazbu a splácíte méně. Ušetřené finance můžete investovat do podílových fondů a v čase pak celou hypotéku umořit.

Úrokovou sazbu, kterou od banky získáte můžete samozřejmě ovlivnit i svým počátečním vkladem – jistinou. Pokud máte k dispozici částku ve výši 50 % z hodnoty nemovitosti, tak je to asi značka ideál. V minulosti bylo celkem normální, že si lidé brali 100% hypotéky. Bydlet na úvěr tak mohl jít kdokoliv bez naspořených financí. Vzhledem k tomu, že je to ale velmi rizikové, tak se ČNB rozhodla zpřísnit kritéria poskytování hypoték a to tak, že musíte mít k dispozici nejméně 10 % z částky hodnoty nemovitosti. Pokud tedy byt stojí 3 miliony korun, můžete získat maximálně hypotéku ve výši 2,7 milionu korun, tedy mít 300 tisíc korun ze svého. Klienti se toto snaží obcházet tak, že si vezmou v bance spotřebitelský úvěr nebo úvěr ze stavebního spoření. Od ledna letošního roku však banky netolerují dofinancování hypotéky jiným úvěrem.

Jsme národ, který si rád porovná nabídky bank a jen tak se neunáhlíme a nesáhneme po té první, kterou nám banka nabídne. Z praxe ale vyplývá, že nejlepší nabídku získáte u banky, u které máme vedený běžný účet s určitou historií obratů.

Češi si rádi porovnají nabídky bank

Poměrně běžnou praxí u nás je, že si rádi obejdeme více finančních institucí a nesáhneme hned po první nabídce. Většinou máme k dispozici alespoň 2 - 3 kalkulace od bank a rozhodující je pro nás úroková sazba. Druhým kritériem jsou jednoznačně poplatky spojené s poskytnutím a čerpáním hypotečního úvěru. Třetím faktorem je potom délka fixace.

Z celorepublikového průzkumu mezi klienty různých bank také vyplývá, že hypotéku si lidé berou nejčastěji k financování nákupu nového bytu, či na rekonstrukci staršího bytu v bytovém domě. Přitom ceny za rodinné domy jsou kolikrát srovnatelné s bytem v centru Prahy.

Je dobré také zmínit, že přes 60 % Čechů s již uzavřenou smlouvou o hypotéce, má v současné době roční úrokovou sazbu ve výši okolo 2,5 %. Úrokovou sazbu 3 a více procent má necelých 15 % dotázaných respondentů. Průzkum provedla Moneta Money Bank.

Pokud si chcete srovnat hypotéky, podívejte se na chytrý srovnávač.

Aktuální úroková sazba u hypoték je okolo 2,5 % p.a. před 10 lety byly sazby okolo 5 % p.a.

Poplatky za vyřízení a správu hypotéky

tabulka

Poplatky za odhad

tabulka 2

Orientační úrokové sazby při hypotéce na 2 miliony korun, fixací na 5 let a LTV 80 %

tabulka 3

Podívejte se také na článek o refinancování úvěrů.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Platy a platové třídy