Investování do podílových fondů je v ČR na vzestupu | VímVíc.cz

Investování do podílových fondů je v ČR na vzestupu

06. 03. 2018

Stále více lidí začalo věřit podílovým fondům a snaží se i přes malé částky své finance rozmnožit. Kde nastal ten zásadní přelom, že v dnešní době již investuje téměř každý 7. Čech?

Investování do podílových fondů je v ČR na vzestupu

Investování v ČR

Okolo roku 2006 se u nás o investování začalo teprve mluvit, a po krizi v letech 2008/2009 způsobenou hypoteční bublinou v USA, k němu zaujala řada Čechů negativní postoj. Je to logické, protože akcie byly v té době ve výrazných ztrátách. A náš národ má raději jistotu, ideálně pokud si na ni může i fyzicky sáhnout (například zlatá cihlička).

Začněte investovat ještě dnes a zajistěte si tím lepší budoucnost.

Jakmile však začaly padat úrokové sazby na „pojištěných produktech“ typu spořící účet nebo termínovaný vklad (okolo roku 2015), tak se lidé začali více zajímat o jiné možnosti zhodnocení financí. Začalo jim docházet, že pokud se budou spoléhat na výnosy v bankovních institucích, jejich finance půjdou reálně do ztráty. A kde jinde docílit zajímavého meziročního výnosu, než v čistém investování? Jednou z velkých výhod je, že v investování vám žádná centrální banka nemůže snížit úrokové sazby tak, jako je tomu třeba na spořicím účtu – jsme zkrátka v tržním prostředí.

Rozhodujte o svých financích jednou pro vždy sami.

Jak tedy začít investovat?

Rozhodně to však v dnešní době není tak, že by lidé chodili do bank se slovy: „Dobrý den, já chci investovat. Poradíte mi kam?“ Do tohoto sebevědomého výstupu nám ještě určitý kus cesty chybí, ale už jsme alespoň na té správné cestě za smysluplným výnosem. Lidé chodí do bank sbírat informace, získávat znalosti, které jsou pro ně snadno dostupné, a často si je i ověřují na internetu. Rozhodnout se investovat je jedna věc, ale kam své finance reálně vložit je tou druhou stranou mince. Na začátku je určitě dobré se poradit s odborníkem, (myšleno opravdu specialistou přes kapitálové trhy, ne nějakým zprostředkovatelem) a vybrat společně vhodnou strategii, která vám přinese výnos, který očekáváte. V každém případě je třeba počítat s tím, že investování je „běh na delší trať“, ale pokud ve fondech setrváte, můžete se těšit na příjemný výnos.

Je důležité udělat první krok – rozhodnout se.

S kolika procenty ročně můžete přibližně počítat?

A o jakých výnosech se zde bavíme? Na výběr bývají většinou 3 základní strategie zhodnocování financí – konzervativní, vyvážená a dynamická. Konzervativní vydělává nejméně, většinově pokrývá inflaci, a naopak dynamická cílí na co největší výnos. Kolik procent to ale bude, vám nikdo s přesností neřekne. Platí totiž poučka, že výnosy let minulých nejsou vůbec zárukou výnosů let budoucích. Pokud se rozhodnete investovat, vstupujete vlastně na finanční trh, který je řízený tržními cenami cenných papírů. Není to tak divoké jako na burze, kde výnosová křivka lítá nahoru a dolů, ale je třeba počítat s tím, že nějakou dobu můžete být i v poklesu. Každopádně průměrné výnosy v podílových fondech se pohybují okolo 2-15 % p.a..

Výnos na spořicím účtu je v současné době okolo 0,2 % p.a., v podílových fondech můžete dosáhnout téměř 80x vyššího zhodnocení.

Princip investování přes podílové fondy je jednoduchý

A jak vlastně funguje ten „podílový fond“? Můžete si představit, že investiční společnost obchoduje na burze a průběžně nakupuje akcie a dluhopisy vybraných firem. Jedná se například o velké firmy, které mají dominantní postavení na trhu v určitém sektoru – IT, farmacie, průmysl apod. Vy jako kolektivní investor pak vlastníte jednotlivé podíly určitých cenných papírů. Určitě je dobré si zvolit jako základ portfolia nějaký smíšený fond, kde máte takový mix různých druhů cenných papírů a k tomu doplňkové fondy zaměřené na různá témata. Můžete pak vlastnit například akcie společností jako je Novartis, Apple, Facebook nebo Coca Cola. Pokud se firmám daří, roste i váš výnos a naopak.

Investujte do firem, jejichž výrobky denně používáte.

Stále vám uniká ta hlavní výhoda? Lidé si raději zvolí podílový fond pro svou investici, než aby si sami něco sledovali na burze – tam je důležité si téměř denně hlídat své finance. V podílívých fondech odpadává časová náročnost a více volného času znamená více si užívat, jednou za rok zkontrolovat své portfolio a hurá vyrazit na dovolenou z odprodaných výnosů. Stále nevěříte? Ano, opravdu hodně Čechů cestuje z výnosů svých fondů. Je tam ale třeba počítat s tím, že se vám snižuje hodnota portfolia a není tedy vhodné čerpat třeba z fondu, který máte zaměřený na důchod. Takže už víte, co uděláte s financemi, které se vám jen tak válí na vašem běžném účtu?

Chcete si více vydělat? Možná by vás zaujala nějaká aktuální nabídka práce.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Start kariéry Úspěch v kariéře