Pracovní pohovor je snahou o win-win situaci pro obě strany, říká Zuzana Pánková, Specialista náboru E.ON | VímVíc.cz

Pracovní pohovor je snahou o win-win situaci pro obě strany, říká Zuzana Pánková, Specialista náboru E.ON

19. 04. 2018

Chystáte se na pracovní pohovor do firmy E.ON? Jak by měl vypadat ideální uchazeč a čím můžete nejvíce zaujmout? Podívejte se na tipy, které vám radí Specialista náboru E.ON Česká republika, Zuzana Pánková.

Pracovní pohovor je snahou o win-win situaci pro obě strany, říká Zuzana Pánková, Specialista náboru E.ON

Na jakou nejzáludnější otázku se na pohovoru ptáte?

Zákeřné otázky nepokládám. Vždy považuji uchazeče o pracovní místo spíš za partnera k diskuzi, se kterým dojdeme k oboustrannému uspokojivému výsledku. Do této filozofie zákeřné otázky nepatří. Ale když tak přemýšlím, přeci jen mě jedna napadá, i když záludná vůbec není:

„Co byste opravdu chtěl dělat? Bez ohledu na to, co my teď nabízíme a na jakou pozici se teď hlásíte.“

Zejména kandidáty s menším množstvím zkušeností vyvede takto formulovaný dotaz z míry. Ale myslím to doopravdy vážně. Zajímá mě, co by daný člověk chtěl dělat, jaký typ práce mu vyhovuje a co ho na druhé straně nebaví. E.ON je velká společnost s množstvím různých pracovních pozic a když vím, co člověk opravdu hledá, dokážu ho nasměrovat tím správným směrem.

Jakou vlastnost by měl mít každý kandidát, kterého hledáte

Jakou vlastnost u kandidátů hledám? Každý personalista to má asi jinak, ale pro mě je důležitá jistá dávka sebereflexe a upřímnosti. Snažím se být ke kandidátovi otevřená a to samé očekávám z druhé strany. Souvisí to s partnerským stylem vedení pohovoru. Není třeba mlžit a nějak se stylizovat, když nám jde o win-win situaci.

Není třeba mlžit a nějak se stylizovat, když nám jde o win-win situaci.

Máte nějaké tipy a triky pro kandidáty, kteří se k vám hlásí na pohovor?

Zamyslete se nad tím, co skutečně hledáte, popřemýšlejte nad tím, jaké jsou vaše silné stránky, které byste rádi v práci využili a jaký typ práce vám nesedí. Rozhodně se podívejte, na jakou pozici a u jaké společnosti se hlásíte. Prostudujte webové stránky a popřemýšlejte, kde se společnost nachází, jaké jsou její priority a zároveň jaká by byla vaše role v ní. Co je pro danou práci potřebné?

Nezapomeňte se podívat, na jakou pozici a do jaké společnosti se hlásíte.

V dnešní době je součástí výběrového řízení častokrát případová studie, řešení modelových situací nebo jakékoliv praktické úkoly, které prověří vaše znalosti. Je vaše budoucí pozice analyticky zaměřená? Čekejte analýzu dat, práci v Excelu. Asistentka? Je možné, že budete formátovat texty či psát dopis v angličtině. Vždy se zeptejte, když budete pozváni na pracovní pohovor, co vás čeká a jak se můžete připravit.

E.ON

Nějaké další tipy?

Buďte svůj/svá. Pracovní pohovor je jednoznačně stresová situace, ale na druhé straně sedí stejný člověk jako jste vy. Nejsou správné a nesprávné odpovědi. Zkuste si vzpomenout, jaké konkrétní úkoly jste řešili, co bylo vaší největší výzvou, jaké jsou vaše úspěchy či přínos v předchozím zaměstnání. Mějte nějaký konkrétní výstup z podobného pracovního místa. Třeba naposled na výběrovém řízení kandidát přinesl jeden ze svých projektů. Přehledně zpracovaný v PowerPointové prezentaci, poslal nám ho ještě před osobním setkáním, takže jsme měli možnost se s ním seznámit a vidět, jak přemýšlí.

Jak u vás probíhá přijímací řízení?

Přijímací řízení se liší pozice od pozice, vytíženosti přímého nadřízeného i lokality. Většinou je výběrový proces několikakolový. V prvním kole si promluvíme přes telefon, v dalším se kandidát potká se svým nadřízeným a ideálně i s kolegy. Snažíme se vidět kandidáta v akci, a tak připravujeme modelové situace nebo úkoly podobné tomu, co uchazeče čeká v budoucí práci. Ráda bych ale zdůraznila, že u nás neexistují unifikované pozice, a tak je výběrové řízení na každou pozici svým způsobem unikátní.

E.ON

Máte nějaký zajímavý zážitek nebo vtipnou zkušenost z pohovoru?

Příhody jsou různé, spoustu z nich by nebylo fér tady zmiňovat. Ale aspoň něco: Jednou v předchozí práci přišel na výběrové řízení pán na pohovor o půl hodiny dříve. Hodně komunikativní, vůbec mě nechtěl pustit ke slovu. Asi po půl hodině mého marného snažení a jeho velice intenzivní osobní prezentace jsme zjistili, že si pomýlil patro a měl jít na pohovor do jiné společnosti na jinou pozici. Oba jsme se nad tím docela zasmáli. Jak je možné, že mi to nepřišlo divné? Na recepci na mě už čekal jeho jmenovec ve správném čase a na správnou pozici.

„Asi po půl hodině mého marného snažení a jeho velice intenzivní osobní prezentace jsme zjistili, že si pomýlil patro a měl jít na pohovor do jiné společnosti na jinou pozici.”

Čím vás může uchazeč na pohovoru nejvíce zaujmout?

Mě osobně hodně potěší, když má kandidát zájem o pracovní pozici, ví něco o naší společnosti, má reálné představy o budoucím pracovním místě a na nic si nehraje. Prostě je přirozený a normální.

Hledáte novou práci? Podívejte se na aktuální nabídky práce.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Pracovní pohovor Pohovory bleskově Lektoři radí Start kariéry