Změna zdravotní pojišťovny 2019: Proč a jak? | VímVíc.cz

Změna zdravotní pojišťovny 2019: Proč a jak?

09. 08. 2019

Váš lékař nemá smlouvu s vaší pojišťovnou, nejste spokojeni s nabízenými bonusy nebo bydlíte daleko od nejbližší pobočky? Ať už vás ke změně zdravotní pojišťovny vede cokoliv, jedná se o poměrně zásadní rozhodnutí, které byste si měli dobře promyslet.

Změna zdravotní pojišťovny

Jaké jsou rozdíly mezi jednotlivými pojišťovnami, kolik jich v České republice vůbec je a jak mohu pojišťovnu změnit? Dozvíte se v našem článku.

Jak na změnu zdravotní pojišťovny?

Ze zákona můžete zdravotní pojišťovnu změnit jedenkrát za rok a to pouze ve daných termínech. Ty jsou stanoveny vždy k začátku nového kalendářního pololetí. První termín tedy připadá na 1. ledna, druhý na 1. července.

Tento krok si ovšem musíte promyslet dostatečně dopředu a přihlášku k nové pojišťovně jste povinni odevzdat 3 měsíce předem. Pokud tedy chcete změnit pojišťovnu k lednu, přihlášku musíte odevzdat do konce září, ve druhém termínu do konce března.

Změna zdravotní pojišťovny u zaměstnance

Z této pozice není změna pojišťovny nijak složitá, přesto vyžaduje vaši přímou účast. Bohužel si zde nevystačíte s elektronickými formuláři a papírovou přihlášku musíte vlastnoručně vyplnit, podepsat a poslat do nově vybrané pojišťovny. Odhlášení ze staré nemusíte řešit. To už za vás vybaví vaše nová pojišťovna.

Přestože se výše pojistného nemění, jste ze zákona povinni informovat svého zaměstnavatele o takových novinkách a to do 8 dnů od změny. Tuto skutečnost byste také měli sdělit vašemu lékaři.

Změna zdravotní pojišťovny u OSVČ

Podnikatelé si jako vždy musí vše zařídit sami. K vyplněné přihlášce ale musí ještě přiložit kopii živnostenského listu a potvrzení o výši záloh hrazené předchozí pojišťovně.

OSVČ na tento krok musí myslet i během podání daňového přiznání. Pokud měnili pojišťovnu uprostřed roku, musí k přiznání připojit dva přehledy o příjmech a výdajích, jeden ze staré pojišťovny a druhý z nové. A nakonec je důležité nezapomenout aktualizovat číslo účtu, kam platbu posíláte.

Změna zdravotní pojišťovny pro státní pojištěnce

Státním pojištěncem se rozumí například student, rodič na mateřské nebo rodičovské dovolené, důchodce nebo malé dítě. Za všechny tyto skupiny odvádí zdravotní pojištění stát. Přesto máte právo na změnu pojišťovny, pokud vám bylo 18 let. V opačném případě řeší změnu pojišťovny zákonný zástupce.

I zde tedy platí povinnost vyplnit přihlášku a poslat na příslušnou adresu. Přihlášku ovšem musíte doplnit důkazem, že jste státní pojištěnec – potvrzení o studiu nebo přiznání důchodu. Nakonec už jen novinku oznámíte svému lékaři.

OBZP

Pro osoby bez zdanitelných příjmů je celý proces nejjednodušší. Stačí jen vyplnit přihlášku, poslat na správnou adresu a je hotovo.

Změna pojišťovny

Seznam zdravotních pojišťoven

V České republice máte na výběr ze sedmi zdravotních pojišťoven. Jsou to:

  1. Všeobecná zdravotní pojišťovna (111)
  2. Vojenská zdravotní pojišťovna ČR (201)
  3. Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (205)
  4. Oborová zdravotní pojišťovna zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictví (207)
  5. Zaměstnanecká pojišťovna Škoda (209)
  6. Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR (211)
  7. Revírní bratrská pokladna (213)

Pobočky téměř všech pojišťoven najdete ve všech velkých městech, jako Praha, Ostrava, Brno nebo Plzeň. Hůře dostupná je Zaměstnanecká pojišťovna Škoda, která má sídlo v Mladé Boleslavi a v žádných větších městech neoperuje. Revírní bratrská pokladna více funguje na Moravě a Slezsku a její pobočku nenajdete všude.

Srovnání zdravotních pojišťoven

Výše zdravotního pojištění je u pojišťoven stejná a nedá se tedy na žádné ušetřit. Přesto mezi nimi panuje konkurence. Podle čeho se tedy orientovat při výběru zdravotní pojišťovny?

Počet smluvních zařízení

Pokud bydlíte někde na menším městě a vaše pojišťovna není zrovna největší, měli byste si zkontrolovat, zda nejbližší lékařské zařízení má smlouvu s vaší pojišťovnou. Pokud ne, lékař vás neošetří.

V akutních případech vám samozřejmě lékař musí poskytnout pomoc, smlouva nesmlouva, ale běžné ošetření si budete muset zařídit někde jinde.

Bonusy a příspěvky

Pojišťovny přispívají na různá preventivní ošetření, očkování nebo mohou částečně hradit i ozdravné pobyty v zahraničí. V posledních letech je také populární příspěvek na odvykání kouření. Skrze tyto možnosti se snaží pojišťovny nalákat více klientů a reagují tím na aktuální potřeby a trendy.

Záleží tedy na vás, zda vás aktuálně více zajímají bonusy pro těhotné, rodiny s dětmi nebo třeba důchodce.

Vzdálenost od nejbližší pobočky

Přestože spoustu věcí už dnes můžeme vyřešit online, není nad osobní kontakt. Pokud víte, že pobočku budete muset navštěvovat, je určitě důležité si zjistit, zda veškeré příspěvky nedáte jen za cestu do pobočky a zpět.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata: