Příspěvek od pojišťovny na odvykání kouření či hubnutí? Realita | VímVíc.cz

Příspěvek od pojišťovny na odvykání kouření či hubnutí? Realita

12. 03. 2018

Dát sbohem nadbytečným kilům nebo uhasit poslední cigaretu není jednoduché. Pojišťovny dobře ví, že se v tomto ohledu vyplatí myslet na prevenci. S jakou finanční pomocí můžete počítat?

Odvykání kouření

Zbavit se závislostí a zlozvyků není snadné

Všichni moc dobře víme, že kouření a nadváha, či dokonce obezita, nejsou zdraví prospěšné. I když se člověk rozhodne, že s kouřením nebo přejídáním skoncuje s pomocí diety na játra, často ve své snaze několikrát selže. Je napsaných mnoho knih na téma jak přestat kouřit, teorie je jednoduchá, ale praxe nikoliv.

Zdravý životní styl není jen tak samozřejmý a vyžaduje poměrně silnou vůli. Statistiky uvádějí, že každý rok se zhruba 40 % kuřáků rozhodne k odvykání kouření. Než se jim to povede, průměrně čtyřikrát se ke kouření vrátí.

S hubnutím je to podobné. Ačkoli všichni vědí, že stačí dělat nějaký sport a zdravě a pravidelně se stravovat, kila létají sem a tam. Přitom jsou různá doporučení i pro lidi trpící nemocemi (žlučníková dieta, dieta na játra apod.).

Ke zbavení se závislosti je potřeba motivace. Tou může být finanční pomoc od pojišťovny.

Léčba je dražší než prevence

Kouření a obezita způsobují závažná onemocnění od dýchacích potíží, přes onemocnění cév a srdce, po problémy s klouby, cukrovku a u kuřáků a lidí s nadváhou hrozí zásadně vyšší riziko rakoviny. Pro léčbu obezitu se používá například podvázání žaludku. Pojišťovny jsou si dobře vědomy, že prevence bývá účinnější a hlavně levnější než samotná léčba. Většina z nich tak nabízí programy a příspěvky na odvykání kouření a podporu sportu a fyzických aktivit. Například lidé s rakovinou v rodině mají nárok na vyšetření tlustého střeva (kolonoskopie). Kolonoskopie neboli koloskopie je vyšetření tlustého střeva při podezření na hemoroidy případně zánětlivé a nádorové onemocnění tlustého střeva. Zatímco léčba je nutná, prevence je volitelná a pojišťovny chtějí mít záruku, že bude mít požadovaný dopad na zdravý životní styl. Proto stanovují poměrně velké množství podmínek, které je potřeba splnit, abyste podporu získali. Konkrétní preventivní programy a jejich podmínky vám sdělí vaše pojišťovna nebo je najdete uvedené na jejích webových stránkách. Například Vojenská zdravotní pojišťovna poskytuje příspěvek na kúru proti kouření již od 16 let.

Tip: Podpořte prevenci také správnou stravou. Dieta při cukrovce může rozhodnout o tom, zda budete léčbu vůbec potřebovat.

Téměř všechny pojišťovny nabízejí preventivní programy zaměřené na to, jak přestat kouřit a programy proti obezitě.

Jaké příspěvky můžete získat na odvykání kouření

Téměř všechny pojišťovny nabízejí programy na odvykání kouření a příspěvky na podpůrné prostředky. Není to ale jen tak. Nemůžete se totiž vydat do lékárny na vlastní pěst, pořídit si nikotinové žvýkačky a náplasti a pak chtít po pojišťovně proplacení účtenky. Všechny pojišťovny mají totiž podmínku, že se musíte léčit na jednom z pracovišť Centra pro závislé na tabáku nebo odvykání kouření podstoupit pod dohledem specialisty z lékárny, který nabízí certifikované konzultace. Budete také potřebovat doporučení svého ošetřujícího lékaře. Pokud tuto podmínku splníte, pojišťovny přispívají na nákup volně prodejných pomůcek (již zmiňované nikotinové žvýkačky, náplasti, odvykací kůry apod.). Dále dostanete příspěvek na samotnou léčbu v jednom z center nebo pod dohledem lékárníka. Některé pojišťovny dokonce požadují zprávu o výsledku léčení spolu s negativním testem na oxid uhelnatý, který se při kouření v těle usazuje.

Každá pojišťovna má svá vlastní pravidla pro vyplacení příspěvků na odvykání kouření.

Zdravý životní styl není zadarmo

Zatímco snaha o odvykání kouření je vcelku snadno prokazatelná, u hubnutí to tak být nemusí. Na trhu existuje mnoho zázračných pilulek a doplňků stravy, díky kterým údajně obezita zmizí mávnutím kouzelného proutku. V krajním případě se přistupuje k podvázání žaludku, je to však jeden ze způsobů léčby. Stejně tak najdete celou řadu rychlokvašených výživových poradců, kteří vám neporadí nic nového. Na takové hubnutí, ve kterém nefiguruje sport a jídelníček, jež upraví ověřený nutriční specialista, vám pojišťovny nepřispějí.

Pokud se teprve rozhodujete, podívejte se, co říkají o zdravém životním stylu youtubeři.

Nejčastěji získáte příspěvek na zdravý životní styl ve formě (částečně) proplacené permanentky či vstupného a konzultaci u vybraného lékaře či výživového poradce. Konkrétní informace získáte na přepážce nebo webových stránkách pojišťovny. Obecně příspěvek získáte na:

  • Sport a regenerační aktivity (plavání, sauna apod.) po předložení permanentky či dokladu o vstupném v určité výši
  • Slevu či zvýhodněné vstupné do městských sportovních areálů, plaveckých bazénů a na kluziště
  • Sestavení jídelníčku či odbornou konzultaci
  • Pro děti absolvování kurzu STOB, sportovní aktivity organizované školou, sportovní lékařskou prohlídku
  • Pro seniory kondiční cvičení, a příspěvek na kloubní výživu
Příspěvek na zdravý životní styl má u většiny pojišťoven podobu příspěvku na permanentku na sport a na konzultaci u vybraného výživového poradce.

Máte zájem o další sportovní aktivity, na které už ovšem pojišťovna nepřispívá? Zjistěte si, zda váš zaměstnavatel neposkytuje benefit v podobě MultiSport karty a vykročte vstříc zdravému životnímu stylu ještě dnes!

Tip: Chystáte se začít sportovat? Nezapomeňte tělo podpořit vhodnými doplňky stravy nebo Nutridrinky. Za skvělé ceny je pořídíte v BENU lékárnách. Váš nákup bude ještě výhodnější, když použijete BENU slevový kód.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Platy a platové třídy