Plat youtubera: Kolik vydělávají čeští youtubeři? | VímVíc.cz

Plat youtubera: Kolik vydělávají čeští youtubeři?

21. 12. 2017
YouTube o jakých částkách se bavíme youtubeři

Youtubeři a jejich “povolání”

Jsou to v podstatě obyčejní lidé. Ráno vstanou a večer zase ulehnou do postele. Rozdíl je u nich ovšem takový, že oni mnoho z těchto svých aktivit natáčí a nahrají na YouTube. Vlogují, streamují a poté své myšlenky sdílí dál mezi lidi. Díky tomu nabírají fanoušky, kteří si oblíbili jejich obsah a pravidelně je sledují. YouTubeři jsou poté oslovováni firmami a dostávají zdarma kosmetické produkty, ale také třeba oblečení nebo elektroniku. A to vše jenom proto, že firmy vědí, jaký marketingový zásah taková kampaň ve spolupráci s YouTubery bude mít.

Firmy vědí, jaký marketingový zásah pro ně bude mít spolupráce s YouTubery.

Seznam nejznámějších YouTuberů v Česku a na Slovensku

V dnešní době už v Česku a na Slovensku žije přibližně 20 YouTuberů, kteří si svojí tvorbou vydělávají na živobytí. Nejznámější potom jsou:

  • Jirka Král
  • GoGo
  • ShopaholicNicol
  • Kovy
  • FattyPillow
  • ACupofStyle
  • PetraLovelyHair
  • Stejk
  • MadBros

Kolik vydělávají YouTubeři?

Otázka, na kterou by pravděpodobně mnoho z nás chtělo znát odpověď. YouTubeři bývají často kritizováni za to, že dostávají produkty za nic, a že jsou to vlastně lidé, kteří nic neumí a proto začali natáčet. Nutno ovšem podotknout, že natáčení jde mnohým z nich tak, že už mohli úplně opustit své bývalé pracovní místo. YouTube jim totiž vydělá takové peníze, že se svým “platem youtubera” mohou zaopatřit celou širokou rodinu.

Mnoho YouTuberů vydělává díky YouTube takové peníze, že už je vlastně YouTube jejich povoláním.

Pro zajímavost například v roce 2014 přestali pracovat v “normálním” povolání Jirka Král nebo Nikola Čechová známá pod pseudonymem ShopaholicNicol. Jednoduše už pracovat “tradičním” způsobem nemají zapotřebí.

Plat youtubera? Od jednotek tisíců až po statisíce

Částka, jakou si jednotliví YouTubeři vydělají se samozřejmě liší. Závisí to na jejich aktivitě (tedy, jak často vydávají nová videa) a pak samozřejmě na tom, kolik mají shlédnutí, ale hlavně - jaký typ reklamy se v jejich videích nacházejí. Bavíme se tedy o různých částkách, nelze na ně tedy uplatnit žádná platová třída. Někteří, začínající YouTubeři mají přivýdělek v podobě pár tisíc, zkušení matadoři si ovšem v určité měsíce mohou přijít i na částky přesahující 1 milion korun.

Nejaktivnější a nejznámější YouTubeři si mohou měsíčně přijít na více než 1 milion korun.

A to už jsou opravdu velmi vysoké částky, které ani po výpočtu čisté mzdy nejsou k zahození. Vzhledem k tomu, že jsou YouTubeři vázáni smlouvou, kdy nemohou o svých výdělcích z YouTube mluvit, můžeme se pouze domnívat, jaké jsou skutečné částky, které každý měsíc přichází na jejich bankovní účty.

Jak se stát YouTuberem

Zaujalo vás to a přemýšlíte o tom, že byste se také vydali směrem k natáčení videí? V tom případě mrkněte na kurz jak se stát YouTuberem. Pamatujte ale na to, že je potřeba přijít s něčím, co bude bavit nejen vás, ale také vaše sledující. Jestliže ovšem máte pocit, že ve vás něco je, není důvod, proč to nezkusit. Pokud ale raději zůstanete u “normálních” prací, můžete mrknout na aktuální nabídky práce.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Platy a platové třídy