Cestovní pojištění: Stačí v Evropě kartička zdravotní pojišťovny? | VímVíc.cz

Cestovní pojištění – Stačí v Evropě kartička zdravotní pojišťovny?

10. 04. 2018

Plánujete dovolenou a chystáte do některé ze zemí EU? V tom případě se nabízí otázka, zda potřebujete cestovní pojištění nebo vám stačí pouze kartička pojištěnce. Mnoho lidí nad tím ani nepřemýšlí a berou pouze kartu jako samozřejmost. My si teď povíme, zda vám bude opravdu stačit a jaké jsou další varianty.

Cestovní pojištění

Zdravotní pojištění pouze jako základ

Zdravotní pojištění je povinností pro každého občana. Za někoho ho platí zaměstnavatel, za někoho stát a někdo si musí účast na něm obstarat sám. To pak každému z nás zajistí bezproblémovou lékařskou péči, nárok na nemocenskou a další výhody.

Na základě zdravotního pojištění je každý z nás držitelem kartičky pojištěnce. Ta je platná nejen u nás, ale díky určité dohodě i v ostatních zemích EU. Platí tedy i jako Evropský průkaz zdravotního pojištění (EHIC). Mimo Evropskou unii je platnost pojištění i v Norsku, Lichtenštejnsku, ve Švýcarsku a na Islandu.

Nyní to může vypadat, jako že se při cestování po Evropě naprosto obejdeme bez cestovního pojištění a s průkazkou pojištěnce můžeme nakládat stejně, jako u nás. Ačkoliv si více než polovina občanů myslí, že to tak opravdu funguje, opak je pravdou. Ano, kartička pojištěnce vám vystačí jako určitý základ, jsou ale úkony, které ani v zemích EU nepokryje.

Karta pojištěnce platí zároveň jako Evropský průkaz zdravotního pojištění. Pozor ale na omezení její možností.

Na co kartička pojištěnce v EU nestačí?

Obecně platí, že v rámci České republiky se zdravotní pojištění vztahuje na velké množství lékařských úkonů a můžeme tak říci, že máme v tomto ohledu relativně velký komfort. V ostatních zemích EU tomu ovšem není stejně, jako u nás, což je prvním důvodem, proč je lepší si zřídit cestovní pojištění.

Pravidlem je, že evropský průkaz zdravotního pojištění slouží v každé zemi tak, jak je zvykem pro její občany. Není výjimkou, že v některých státech je požadována tzv. spoluúčast pacienta. To znamená, že část nákladů sice zaplatí pojišťovna, ale zbytek musí uhradit sám pacient. Jde sice o část menšinovou, i tak to ale můžou být nečekané a nepříjemné náklady, o které asi v rámci dovolené nikdo nestojí.

Dalším pravidlem je, že vaše kartička pojištěnce platí pouze pro náklady spojené s nezbytnou zdravotní péčí. Nutno také dodat, že nemůžete navštívit lékařský ústav, který se vám zachce, ale musíte se dostavit do systému státní zdravotní péče.

Problémem jsou i některé úrazy či onemocnění, která běžné zdravotní pojištění nepokryje. Řeč může být například o situaci, kdy je nutné přivolat horskou službu. Její výjezd běžné pojištění nehradí, zůstalo by to tedy na vás. A pokud se navíc rozhodnete odcestovat předčasně domů, z důvodu právě úrazu i onemocnění, náklady s tím spojené si uhradíte také z vlastní kapsy.

Bez cestovního pojištění získáte jen takovou péči, jako obyvatelé daného státu.

Cestovní pojištění je jistota

Z předchozích odstavců tedy vyplývá, že pouze kartička pojištěnce vám nezaručí klid na duši, pokud se něco stane. Jistotou je tak cestovní pojištění do zahraničí, které není natolik nákladné, aby se muselo zanedbávat. I jeho správný výběr je ale zásadní. Dejte si pozor na to, že úrazové pojištění zahrnuté v tom cestovním nemusí být totožné s klasickým v rámci ČR. Přečtěte si tedy pravidla cestovního pojištění, která vám ve zkratce poskytneme a sestavte si před cestou to, které vám bude nejvíce vyhovovat.

Některé kreditní karty nabízejí jako výhodné služby i cestovní pojištění. Je proto důležité znát rozdíl mezi debetní a kreditní kartou. Debetní karty nenabízí cestovní pojištění, to poskytují nejčastěji zlaté kreditní karty. Více než polovina Čechů neví, jaký je rozdíl mezi debetní a kreditní kartou.

Cestovní pojištění v základním stavu

Cestovní pojištění do zahraničí můžeme rozdělit na dvě části – základ pojištění a připojištění. Každé základní cestovní pojištění pokryje léčebné výlohy, mezi které patří lékařské ošetření a přeprava do zdravotnického zařízení. V těch nejhorších případech sem patří také repatriace těla do České republiky. Limity pro léčebné výlohy jsou běžně v řádech milionů korun. Změna je v případě ošetření u zubního lékaře, kde jsou pojistné limity nižší, a to v rámci desetitisíců.

K základnímu cestovnímu pojištění si můžete připlatit i určitá připojištění.

V nabídce je i připojištění

Jak jsme již zmiňovali, dále máte možnost určitého připojištění, které si zvolíte dle vlastního uvážení. My se na ně nyní zaměříme jednotlivě.

Připojištění úrazu

Pokud vás teď jako první pod pojmem “úraz” napadla například zlomená ruka, můžete být na omylu. Téměř polovina pojišťoven považuje za úraz v rámci cestovního pojištění pouze vážnější případy. Konkrétně takové pojišťovny kryjí pouze trvalé následky způsobené úrazem nebo ve vážných případech smrt.

Druhá polovina pojišťoven vám poskytne i denní odškodné ať už pouze v rámci úrazu, nebo i pobytu v nemocnici.

Připojištění odpovědnosti za škodu

Toto připojištění funguje v podstatě stejně, jako tzv. pojistka na blbost v rámci ČR. Jde tedy o případy, kdy způsobíte na dovolené nějakou škodu třetí osobě, ať už majetkovou či nemajetkovou. Totožné je i krytí náhrad za rodinné příslušníky či nehodu způsobenou vaším psem. Toto připojištění za vás v případě potřeby hradí například bolestné, ušlý zisk a další náklady.

Připojištění zavazadel

Jak vyplývá již z názvu, toto připojištění se týká případů, kdy dojde k poškození či ztrátě vašich zavazadel. Dejte si ale dobrý pozor na podmínky, které si pojišťovna určila. Některé pojišťovny do pojistného krytí nezahrnují šperky, hotovost, platební karty či letenky. Výjimkou není ani případ, kdy se do pojištění nepočítá mobilní telefon, fotoaparát či notebook.

Připojištění storna zájezdu

Pokud vám nyní blesklo hlavou, že v případě storna zájezdu z vaší strany či strany cestovní kanceláře získáte celou částku zpět, radujete se předčasně. Toto připojištění obecně funguje tak, že za vás pojišťovna uhradí 80 % nákladů, zbylých 20 % je ale na vás.

Připojištění letu

Poslední formou připojištění je připojištění letu. To vám hradí náklady na ubytování a stravu v případě zpoždění vašeho letu. I to má ale svá pravidla, a to především v časové prodlevě letadla. Většina pojišťoven určuje minimální dobu zpoždění na pět nebo šest hodin.

Věnujte čas porovnání nabídky pojišťoven a vyberte si tu nejvýhodnější.

Cestovní pojištění v rámci platební karty

Posledním způsobem cestovního pojištění je to spojené s vaší platební kartou. Toto pojištění mají lidé většinou zřízené na celý rok a v případě cesty do zahraničí žádné další neřeší. Nejde ale o nejvýhodnější ani nejbezpečnější variantu. Lidé často volí tento způsob pojištění z důvodu příznivé ceny, která ale nemusí kompenzovat nedostatek možností, které vám pojištění nabízí.

Jedním z problémů bývá jeho fixace, která vám neumožňuje žádné změny či připojištění. Musíte se tak spokojit s tím, co vám bylo nabídnuto na začátku a víc nedostanete. Mimo to jde také o pojistné limity, které jsou zpravidla několika násobně nižší než u klasického cestovního pojištění.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata: