Překvapivá mapa států USA podle HDP! | VímVíc.cz

Překvapivá mapa států USA podle HDP!

04. 10. 2019

Spojené státy americké jsou stále podle nominálního HDP nejsilnějším státem světa, ačkoliv Čína už jim silně šlape na paty. Amerika je známá svým vyspělým průmyslem, zemědělstvím a úspěchy ze světa vědy a výzkumu. Spojené státy ovšem nejsou jen New York nebo Los Angeles.

Mapa států USA HDP

Prozradíme vám základní údaje o vzniku USA a kompletní seznam států USA podle abecedy a ukážeme vám, jak si vedou jednotlivé státy USA v žebříčku HDP.

Základní údaje - Amerika

Amerika, Spojené státy americké nebo USA. Všechny tyto názvy označují demokratickou federativní prezidentskou republiky, která leží na území Severní Americe. Má dva přímé sousedy, na severu Kanadu a na jihu Mexiko. Spojené státy tvoří 50 států a 1 federální distrikt, kde sídlí prezident USA, Kongres a Nejvyšší soud a je zároveň hlavním městem, Washington D.C. Spojené státy drží 3.místo ve žebříčcích, jsou třetí největší zemí na světě a třetí nejlidnatější zemí světa. První v žebříčku je Čína a druhá je počtu obyvatel Indie. V roce 2018 byl počet obyvatel USA 327,2 milionu lidí.

Státy USA podle abecedy

Seznam všech státu USA včetně šesti závislých území:

  • Státy:
  • Alabama, Aljaška, Arizona, Arkansas, Coloradu, Connecticut, Delaware, Florida, Georgije, Havaj, Idaho, Illinois, Indiana, Iowa, Jižní Dakota, Jižní Karolína, Kalifornia, Kansas, Kentucky, Louisiana, Maine, Maryland, Massachusetts, Michigan, Minnesota, Mississippi, Missouri, Montana, Nebraska, Nevada, New Hampshire, New Jersey, New York, Nové Mexiko, Ohio, Oklahoma, Oregon, Pensylvánie, Rhode Island, Severní Dakota, Severní Karolína, Tennessee, Texas, Utah, Vermont, Virginie, Washington, Wisconsin, Wyoming, Západní Virginie.

  • Nezávislá území:
  • Portoriko, Severní Mariana, Guam, Americké Panenské ostrovy, Americká Samoa, atol Palmyra

Překvapivá mapa států usa podle hdp - chicago

Vznik USA

Před vznikem Spojených států amerických byla Severní Amerika častým terčem kolonizátorů. Východní pobřeží se pokoušeli obsadit Nizozemci, Francouzi, ale největší úspěch zaznamenali Britové. Později obsadili i území, které bylo pod nadvládou Nizozemska či Francie a do roku 1773 vytvořily na východním pobřeží 13 kolonií.

Už během této doby se ale začala formovat v Americe touha po svobodě a samostatnosti. Místní obyvatelé se chtěli oprostit od sekularizačních snah, které v té době vládly v Evropě a chtěli založit stát, pro který bude náboženská tolerance a svoboda klíčovým rysem společnosti. V roce 1775 vypukla otevřená válka mezi koloniemi a Velkou Británií, která je známá jako Válka za nezávislost. Ačkoliv válka byla oficiálně ukončena až v roce 1783, kdy Velká Británie uznala nezávislost Spojených států amerických, už 4. července 1776 byla vydána Deklarace nezávislosti, která vyhlašovala vznik Spojených států Amerických. V čele s prvním americkým prezidentem Georgem Washingtonem tak začala nová etapa, díky které vznikla jedna z nejsilnějších ekonomik světa.

USA a HDP

V nominálních hodnotách si Americká ekonomika stále vede nejlépe. V těch reálných už ji ale předčila Čína. Přesto je Amerika stále ekonomickou velmocí a možná vás překvapí, které státy v rámci USA jsou nejbohatší a které naopak nejchudší. Kdo je na tom nejlépe a kdo nejhůře? Pojďme se podívat.

HDP

HDP je zkratka pro Hrubý domácí produkt a je to ukazatel, díky kterému můžeme měřit celkovou peněžní hodnotu statků a služeb, které byly vyprodukovány v určité zemí nebo území za nějaké období. Tímto obdobím bývá obyčejně jeden rok. Díky HDP tak můžeme měřit, jakým směrem se ubírá ekonomika států. V ČR například v posledních letech můžeme vidět, že HDP stoupá a tak se ekonomika ČR zlepšuje.

HDP se uvádí buď v nominální nebo reálné hodnotě. Nominální hodnota se řídí podle běžných skutečných cen. Reálná hodnota HDP počítá s věcmi jako je například inflace a HDP tak přepočítává na ceny reálné, aby mohly být více srovnatelné.

Státy USA podle HDP

Po několik let se na pozici nejbohatšího státu drží Kalifornie. Za Kalifornií se drží Texas, který je zároveň druhým největším a nejlidnatějším státem na území USA. Bronzová příčka patří New Yorku, který je nejlidnatějším státem a často bývá nazýván metropolitním centrem světa. Na opačném pólu jsou státy Wyoming, Montana a Vermont. Přinášíme vám kompletní seznam států USA podle HDP. Na prvních deseti příčkách vám přinášíme k porovnání nominální HDP dalších zemí (údaje jsou z roku 2013):

  1. Kalifornie ($2.97T) - Spojené Království ($2.81T)
  2. Texas ($1.78T) - Kanada ($1.73T)
  3. New York ($1.70T) - Korea ($1.66T)
  4. Florida ($1.04T) - Mexiko ($1.20T)
  5. Illinois ($868B) - Nizozemí ($910B)
  6. Pennsylvania ($798B) - Saudská Arábie ($770B)
  7. Ohio ($680B) - Švýcarsko ($709B)
  8. New Jersey ($634B) - Taiwan ($603B)
  9. Georgia ($595B) - Švédsko ($555B)
  10. Massachusetts ($577B) - Polsko ($550B)
  11. Virginia
  12. Michigan
  13. Washington
  14. Maryland
  15. Indiana
  16. Minnesota
  17. Colorado
  18. Tennessee
  19. Wisconsin
  20. Arizona
  21. Missouri
  22. Louisiana
  23. Connecticut
  24. Oregon
  25. Alabama
  26. Jižní Karolína
  27. Kentucky
  28. Oklahoma
  29. Iowa
  30. Kansas
  31. Utah
  32. Nevada
  33. Arkansas
  34. Nebraska
  35. Mississippi
  36. Nové Mexiko
  37. Havaj
  38. Západní Virginia
  39. New Hamshire
  40. Delaware
  41. Idaho
  42. Aljaška
  43. Severní Dakota
  44. Maine
  45. Rhode Island
  46. Jižní Dakota
  47. Wyoming
  48. Montana
  49. Vermont

USA - HDP v přepočtu na obyvatele

Je ovšem zajímavé, jak se tabulka rázem promění, pokud si seřadíme státy USA podle HDP na obyvatele. Do popředí se najednou dostávají státy, které se v předchozím žebříčku pohybují spíše na samém chvostu. Je to z ekonomického hlediska logické. Mezi prvními jsou státy s menším počtem obyvatel, protože se celkové bohatství přepočítává na menší počet. V tomto žebříčku na prvních třech místech najdeme tyto státy: Aljaška, Wyoming, Severní Dakota. Kalifornie se v tomto žebříčku drží na 14. místě, New York zabírá 6. příčku a na 11. místě je Texas. Žebříček HDP v přepočtu na obyvatele uzavírají tyto tři státy: Idaho, Jižní Karolína a Mississippi.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Cestování a dovolená