Moderní život v práci: Co očekávat mimo formální povinnosti? | VímVíc.cz

Moderní život v práci: Co očekávat mimo formální povinnosti?

15. 03. 2017

V zaměstnání každý z nás tráví spoustu času. Přibližně víme, co se od nás zde bude očekávat, co se týče pracovní náplně. Jaké jsou ale další neformální „povinnosti“, které se k práci vážou a situace, které budete muset zvládnout? A jaký je moderní život v práci?

Moderní život v práci: Co očekávat mimo formální povinnosti?

Právě jste nastoupili do nové práce. Už jste si našli svoje místo a přinesli svoje věci. Víte, co všechno je třeba udělat a jednoduše - víte, co se od vás z hlediska pracovní náplně čeká. Existuje ale spousta dalších věcí, které se od vás budou očekávat a přitom nejsou vypsány v inzerátu.

Účast na neformálních akcích

Firmy, pro které budete pracovat, budou pravděpodobně pořádat různé akce. Možná to bude posezení v blízké hospůdce každý pátek, nebo bowling jednou za měsíc. Ne všichni mají zájem jít každý pátek do hospody se svými kolegy, ať už jsou sebevíc sympatičtější. Nezapomeňte ale na to, že tyto neformální akce jsou pro vás skvělou příležitostí pro spřátelení se s ostatními.

Pokud vám daná firma nesedí, mrkněte ve zkušební době na další volné pracovní nabídky.

Moderní život v práci: Neformální akce jsou skvělou příležitostí pro utužení vztahů.

A jestliže se vám nebude chtít jít každý pátek? Nemusíte, důležité je zúčastňovat se alespoň jednou za čas, jinak vám může začít unikat interní dění ve firmě.

Moderní život v práci: Otevřené kanceláře neboli „openspace“

Možná se těšíte na to, že budete mít konečně svoji malou kancelář, do které si donesete krabici plnou fotek a oblíbenou květinu z ložnice, což moderní život v práci skutečně často nabízí. V současnosti je ale mnoho kanceláří řešeno způsobem „openspace“. Znamená to, že budete v jednom velké prostoru beze zdí spolu s vašimi kolegy a proto byste měli trochu přemýšlet, co všechno si na stůl vystavit.

Na openspace jsou dva názory. Někdo říká, že zvyšuje produktivitu zaměstnanců, oponenti ale tvrdí, že zvyšují nesoustředěnost a stres na pracovišti.

Jaké jsou zásady pro dobré soužití v openspace?

Jelikož budete v jednom místě s mnoha dalšími lidmi, je třeba dodržovat určité zásady. Nezdržujte se příliš dlouho v chodbičkách hovory s kolegy a netelefonujte příliš hlasitě - můžete tak rušit ostatní. Nenoste také do práce ostré parfémové vůně nebo jídla s příliš výraznou vůní. Také přemýšlejte, co si vzít na sebe a přečtěte si náš článek o tom, co by si kolegové přáli, abyste na sobě do práce nenosili.

Tip: V některých moderních kancelářích je dokonce možné mít domácího mazlíčka. Nezapomeňte mu na e-hopu zoohit pořídit patřičné vybavení. Slevu získáte, pokud uplatníte slevové kupóny zoohit.

Teambuilding a utužování vztahů

Moderní život v práci znamená i teambuilding, který je poslední dobou velmi oblíbenou neformální akcí firem pro utužení vztahů mezi zaměstnanci. Ne každému ale takový typ neformálních akce vyhovuje, a přestože některé firmy mají teambuilding zanesený jako povinnou akci pro všechny zaměstnance, zaměstnavatel nemá právo vás na teambuilding nutit a v případě neúčasti vás penalizovat.

Neměli byste být na teambulding zaměstnavatelem nuceni.

Zaměstnanci na teambuildingu hrají často různé hry, které jsou pečlivě vybrány, aby zlepšovaly povědomí zaměstnanců o kolezích. Díky tomu se tak můžete seznámit s mnoha novými lidmi, zjistit, kdo řeší úkoly v klidu a kdo je naopak velmi soutěživý. Když se poté vrátíte do práce tak už víte, co přibližně můžete od ostatních očekávat.

Silvestrovské a vánoční večírky

Účast zde není většinou povinná, stejně jako na všech ostatních méně formálních firemních akcích. Je to pro vás ale skvělá příležitost, popovídat si s kolegy plánovaně o něčem jiném, než o práci.

Pozor ale na nevhodné chování. Konec roku a uvolněná atmosféra vás sice může vybízet k akci, rozhodně ale není vhodné na večírcích:

  • řešit pracovní záležitosti
  • zavádět téma povýšení
  • očividně flirtovat s kolegou
  • opít se

Shrnutí: Neformální firemní akce jsou pro vás skvělou příležitostí poznat se s kolegy, zjistit, kdo jaký je a navázat nová přátelství. Nikdy by vás ale zaměstnavatel neměl na tyto akce nutit a účast by měla být čistě dobrovolná.

Jak se vám líbilo ve vaší minulé práci? Řekněte nám o tom v hodnocení zaměstnavatelů.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Ze života firem a kanceláří Ze života zaměstnanců