Jak vypadá pohovor v EY a jak se na něj připravit? | VímVíc.cz

Jak vypadá pohovor v EY a jak se na něj připravit?

20. 12. 2017

Hlavně žádný stres a rozhodně neuškodí ani úsměv. Času na podání přihlášky je ještě spousta, ale pár tipů, jak se připravit na výběrové řízení do EY, nikdy neuškodí. Obzvlášť, když je pro tebe připravily Andrea s Lenkou, které u nás mají nábor nováčků na starosti.

Jak vypadá pohovor v EY a jak se na něj připravit?

„Jen do auditu nabírám ročně 70 lidí, takže to dohromady znamená, že se potkám s pár stovkami studentů a absolventů.“ S Andreou Svobodovou si určitě promluvíš, pokud máš zájem o místo v Auditu, Daních nebo Forenzních službách. Advisory a Transakce má u nás na starosti Lenka Vaňová.

Vyber si svůj obor

Jak vlastně nábor vypadá? Nejprve si musíš vybrat, o jakou práci máš vlastně zájem. Poradenství v EY má sice řadu společných znaků, ale být Junior konzultantem v Auditu je přeci jenom jiné, než nastoupit třeba do Transakcí.

Ujasnit si rozdíly můžeš tady na webu, projdi si medailonky našich kolegů, přečti si popisy volných pozic, zeptej se nás přímo na některé z akcí pro studenty, napiš nám, zavolej nebo vyraz na workshop do Florentina. Pak jen vyplň formulář u dané pozice na webu, my si všechno projdeme a pozveme tě k výběrovému řízení.

Jak vypadá pohovor v EY a jak se na něj připravit?

Testujeme logiku i angličtinu

V prvním kole dělají všichni uchazeči online testy na logiku, verbální a numerické uvažování a prověřujeme i obecnou angličtinu. „Největší problém studentům dělá časový limit. Na každou otázku máš daný čas, pak se na monitoru zobrazí otázka další,“ upozorňuje Andrea na úskalí testů, které se dělají u nás ve Florentinu.

Během hlavní náborové sezony, tedy od ledna do května, se testy konají i dvakrát týdně. „Výsledky se kandidáti dozvědí během několika dnů,“ doplňuje Lenka. „Ty, co obstáli, rovnou pozveme do dalšího kola a vysvětlíme jim, co je bude čekat, případně co si mají připravit. Snažíme se to naplánovat co nejrychleji, aby studenti nemuseli dlouho čekat.

Zajímají nás tvé znalosti i osobnost

Druhé kolo se odlišuje v závislosti na oddělení. „V Daních máme rovnou pohovory, u kterých jsem spolu s partnery oddělení. Nastíníme takovou mini case study a zjišťujeme, jak k tomu člověk přistupuje, jak vlastně přemýšlí,“ prozrazuje Andrea.

Jak vypadá pohovor v EY a jak se na něj připravit?

Na cestě do Auditu a Forenzních služeb tě nejprve čeká Assessment Centrum. „Máme připravené dvě týmové hry, jednu v češtině, druhou v angličtině. Nechceme to pojímat jen jako plnění úkolů, jsou tam i budoucí kolegové, takže má každý možnost zeptat se úplně na cokoli z praxe.“ Kdo projde přes Assessment Centrum, tak je ve finále. „Setkají se ještě jednou se mnou a s auditory. Není to ale jako komise u státnic, jedná se o mini pohovory, kdy máme možnost se navzájem více poznat. A především zjistit, zda si sedneme i lidsky.“

V Advisory a Transakcích se obvykle nejprve bavíme o CV, ve druhé polovině tohoto zhruba hodinového pohovoru přichází na řadu odborná část „Každý manažer k tomu přistupuje trochu jinak. Někdy probíráme case study z daného odvětví, jindy kandidát prezentuje úkol, který si měl předem připravit. V některých odděleních čeká kandidáty Assessment centrum,“ vysvětluje Lenka. „Celé výběrové řízení uzavírá spíše neformální rozhovor s partnerem nebo výkonným ředitelem, při kterém se ujišťujeme, že spolupráce bude fungovat i osobnostně.“

Jak vypadá pohovor v EY a jak se na něj připravit?

Nemáš se čeho obávat

Tak vidíš. Není vůbec potřeba se obávat. Během následujících měsíců naplánujeme několik workshopů, kde si můžeš vyzkoušet naše testy nanečisto a pak už zbývá jen poslat přihlášku. Už teď se na tebe těšíme, šikovných kolegů totiž není nikdy dost.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Pracovní pohovor Pohovory bleskově Start kariéry