První školní den prvňáků i vyšších ročníků | VímVíc.cz

První školní den: Školní pomůcky i úkolníček můžete nechat doma

18. 05. 2021

Odpočet do začátku školy už začal a první školní den se blíží. Pro rodiče bývá tento den mnohdy více stresující než pro samotné školáky. Zatím sice nemusíte řešit, jak se počítá vážený průměr známek nebo jak na výpočet procent, nicméně je potřeba zařídit spoustu věcí, nakoupit školní pomůcky a zopakovat látku z předešlého roku. To vše se dá zvládnout v klidu. Stačí si vytvořit seznam věcí, které je potřeba zařídit, a nenechat vše na poslední chvíli. Přesně to se ale obvykle většině rodičů nedaří.

Ačkoliv je samozřejmě nutné brát školní docházku a studium dítěte vážně, první školní den by měl být spíše odpočinkový. Není potřeba myslet na to, jestli bude ze školáka doktor či právník nebo na to, že jednou bude žádat o práci, hledat si na internetu"životopis vzor ke stažení zdarma" a možná do něj nebude mít co napsat. To vše je vzdálená budoucnost a cestu k ní bude školák řešit dalších 10 měsíců. Rozhodně není nutné s tím zatěžovat dítě ani sebe hned v první školní den.

Co dělat, když začíná odpočet do začátku školy?

Odpočet do začátku školy neúprosně tiká a vy stále nemáte základní školní pomůcky a netušíte, jak bude první školní den vaší ratolesti vypadat? Nezoufejte. V takové situaci se každý rok ocitne naprostá většina rodičů. Především ti, kdo mají doma prvňáka, mohou s končícím létem propadat panice. Není však důvod. První školní den by neměl být pro rodiče ani školáka stresující záležitostí. Školáci navíc zatím nepotřebují žádné školní pomůcky, stačí vybrat nějaké pohodlné, a zároveň líbivé šaty na první školní den, především, pokud se jedná o školačku. Přesto je však dobré mít již se začátkem školního roku koupený minimálně úkolníček a základní školní pomůcky. 

Spíše než špičkově vybavenou aktovku, potřebuje dítě při nástupu do školy pozornost rodičů. To platí dvojnásob, jedná-li se o prvňáka. Proto pokud je vaším případem současná mateřská nebo otcovská dovolená s mladším sourozencem, kterému musíte běžně věnovat větší pozornost, soustřeďte se na to, abyste v první školní den měli dostatek času vyjádřit podporu školákovi.

Úkolníček a další školní pomůcky

Školní pomůcky si sice školáci nemusí s sebou nosit hned první školní den, nicméně budou je potřebovat velmi brzy. Nechat nákup na poslední chvíli se rozhodně nevyplácí, už jen z finančního hlediska. Během srpna jsou obvykle nabízeny školní pomůcky v akčních nabídkách, ale jak se blíží odpočet do začátku školy, jsou tyto produkty postupně zdražovány, ačkoliv jsou jejich ceny už tak poměrně vysoké. Před začátkem školního roku by se vám mohla hodit i brigáda na doma, díky které si přivyděláte pár stovek navíc, právě na školní potřeby.

Začátkem září také obvykle obchody praskají ve švech. Tuto zkušenost si však můžete ušetřit díky tomu, že dnes již nabízí školní pomůcky e-shopy. Nejedná se pouze o internetová papírnictví, školní pomůcky jsou i v nabídkách hračkáren. Není to pravidlem, často však školní pomůcky e-shopy nabízí za zvýhodněné ceny, takže se při větším nákupu vyplatí i úhrada poštovného. Navíc je možné se domluvit s dalšími rodiči a udělat hromadnou objednávku. Při nákupu většího množství zboží nabízí e-shopy množstevní slevy nebo poštovné zdarma.

Ať už navštívíte kamenné prodejny nebo objednáte školní pomůcky na e-shopu, na ty nejzákladnější byste rozhodně neměli zapomenout. Ačkoliv se doporučená výbava na jednotlivých školách může lišit, každý prvňák by měl mít připravené desky, bačkory, penál vybavený perem, tužkami, ořezávátkem, gumou, pastelkami a nůžkami, také výbavu na tělocvik, tedy sáček obsahující minimálně cvičky, tričko a tepláky. Kromě toho bude prvňák i starší školák potřebovat pomůcky na výtvarnou výchovu a aktovku. Rozhodně je dobré pořídit školákovi úkolníček, aby se naučil zaznamenávat si důležité úkoly. Celkem může výbava pro školáka přijít i na 4 000 Kč. Není však lepší způsob jak zhodnotit peníze, než je investovat do dětí.

Nepodceňte šaty na první školní den

Co rozhodně není radno podcenit, jsou šaty na první školní den. Především holčičky se budou chtít před spolužačkami a spolužáky blýsknout v nových šatech. První školní den je nejen pro školáky, ale i pro rodiče slavnostní událostí a šaty na první školní den by tomu měly odpovídat. Především prvňáčci chodí do školy nastrojení a upravení, aby vypadali hezky zvěčnění na fotografiích. I děti navštěvující starší ročníky by však měly do určité míry tradici dodržovat a přizpůsobit jí své oblečení.

Opakování pro prvňáky i vyšší ročníky

Možná si někdo může říkat, k čemu je dobré opakování pro prvňáky, když se prvňáci teprve začínají učit. Prvňák by však měl začít školní docházku s tím, že už některé základní věci zná. V prvních třídách se nachází dvacet až třicet různých dětí, které mají odlišnou úroveň znalostí a dovedností. Některé děti už umí písmena a jiné by se kvůli tomu mohly cítit pozadu. Právě proto je dobré před nástupem do školy s prvňáky některé základy zopakovat. Posloužit k tomu mohou různá zábavná videa, pořady nebo například kniha Opakování pro prvňáky od vydavatelství Albatros, která se dá běžně sehnat v kamenných i internetových obchodech.

U starších ročníků je to s opakováním jednodušší. Úplně totiž stačí, když si před začátkem školy zopakují učivo předešlého roku, nejlépe ze všech předmětů. Dostatečné je projít znovu učivo základní, například v matematice by měly starší ročníky vědět, jak na výpočet procent, z učiva češtiny pak znát větný rozbor. Pomůže jim to dostat se do školního režimu a připravit mozek na celoroční učení. Během prázdnin mají navíc obvykle školáci úplně jiné starosti než myslet na školu a krátké opakování jim rozhodně neuškodí.

První školní den bez stresu

Je to velký den pro školáka i rodiče. Proto by se se v první školní den nemělo zapomínat na odměnu. Jelikož neprobíhá výuka, ale pouze krátký úvod do školního roku, stačí na školáka chvilku počkat a pak si udělat zbytek dne volno. Každého žáka jistě potěší návštěva cukrárny, kde si může dát oblíbenou zmrzlinu, dort nebo jiný zákusek. Pokud dítě z nějakého důvodu sladkosti nesmí nebo si to rodiče nepřejí, je možné zajít například na zdravé palačinky.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Úspěch v kariéře