Čím vás překvapí dnešní Indie? | VímVíc.cz

Čím vás určitě překvapí dnešní Indie?

29. 07. 2019

Chorvatsko již tuzemským turistům nestačí. Podle informací cestovní agentury Zanzo Zanzibar Češi čím dál častěji volí vzdálenější destinace, zejména v jihovýchodní Asii. Populární je především Thajsko, Bali a Vietnam. Exotickou a zajímavou dovolenou ale můžete zažít i v méně vyhledávaných destinacích. Jednou z nich je právě Indie.

Starověká Indie

Indie je sedmou největší zemí světa a druhou nejlidnatější. Aktuální počet obyvatel Indie se pohybuje okolo 1,3 miliardy. Hlavním městem je Nové Dillí, které je známé pro své bohaté centrum obklopené chudinskými slumy. Indie vyniká především svou bohatou historií, která je zatím hlavním lákadlem pro turisty. Tato země toho ovšem nabízí mnohem víc.

Čím Indie překvapí?

Indie je zemí protikladů, ať už co se týká počasí nebo samotné kultury. Na severu je obklopena Himalájemi a na jihu je omílána Indickým oceánem. Podnebí Indie se tedy táhne od mírného pásu na severu, až po tropický na jihu.

Další kontrasty můžeme vidět na samotném stylu života. Není neobvyklé, že v bohatých městech jako je Bombaj, Nové Dillí nebo Bengalúru sousedí s pětihvězdičkovým hotelem chudinský slum. Žijí vedle sebe tak lidé, kteří doslova netuší, co si počít s penězi a lidé, kteří nemají na základní potřeby ani pro sebe, natož pro celou rodinu.

Proč tedy vyrazit právě do Indie?

Snad každý si zde přijde na své. Milovníci historie, odlišných kultur, přírody ale i plážový povaleči. Byť občas nemá Indie ve světě nejlepší pověst a spojují se s ní především slova jako chudoba či špína, jedná se o zemi, která nabízí mnoho cestovatelských příležitostí a zaslouží si rozhodně větší pozornost. Zde vám přinášíme několik důvodů, proč byste měli Indii navštívit i vy!

Indie Tádž Mahal
  • Indie a náboženství
  • Na rozdíl od České republiky má v Indii náboženství výsadní postavení. Většina Indů se řídí zásadami hinduismu, což je jedno z nejstarších náboženství, které je „stále živé“.

    Hinduismus nemůžeme chápat jako náboženství v evropském slova smyslu. Není jen vírou, je i návodem jak žít ve společnosti a být dobrým člověkem. Hinduisté věří v karmu a reinkarnaci. Kromě hinduistů je v Indii také nezanedbatelný počet muslimů.

  • Starověká Indie a její skvosty
  • Indie je lákavou destinací pro milovníky historie a islámské kultury. To nejznámější z celého Indického poloostrova se nazývá Zlatý trojúhelník. Ten tvoří mauzoleum Tádž Mahal, jedna z nejvíce ikonických indických staveb, Jaipur, také známé jako Růžové město a Nové Dillí, ve kterém se nachází například středověká pevnost Neemrana.

  • Cestování za jídlem
  • Součástí poznávání nové kultury je také poznávání místní kuchyně. Věděli jste, že Indové jsou jedním z nejvíce vegetariánských národů? Hinduisté totiž nikdy nejedí hovězí maso a muslimové zase vepřové. Nemusíte se ovšem bát, že si masožravci nepochutnají. Indická kuchyně je světově proslulá a mnoho restaurací se snaží napodobit její chutě. Hlavním prvkem celého vaření je směsice regionálního koření, které z obyčejné „rýže s omáčkou“ dokáže vykouzlit neopakovatelný zážitek.

    A na své si přijdou milovníci pálivých pokrmů. Měli byste být ovšem opatrní, protože místní pojetí pálivosti je značně odlišné od toho, na co jsme zvyklý v Evropě. Raději ochutnejte nejdříve méně kořeněná jídla, pokud si nechcete hned po prvním soustu spálit všechny chuťové buňky.

  • Indie, kolébka jógy
  • Jóga je v poslední době populární způsob, jak se naučit zpomalit v dnešní uspěchané době. Proč se tedy neučit meditační techniky přímo v zemi, odkud celá nauka pochází? Mnoho evropských cvičitelů získalo své znalosti právě zde. Největšími jógovými centry jsou města Mysore v jižní Indii a Rišikéš v severní. Můžete sem jet na 14 dní meditovat a učit se základům, nebo zde strávit i několik měsíců učením se různým druhům jógy.

  • Jiný kraj, jiný mrav
  • Byť je toto věc, na kterou musí cestovatel myslet při každé zahraniční cestě, někdy pociťujete rozdílnost kultur více a někdy méně. Pokud jste celý život žili v pohodlí Evropy a jedná se o vaši první větší cestu za její hranice, pravděpodobně vás čeká větší šok, než si myslíte.

    Není to jen o tom, že na ulicích je větší špína a celé to zkrátka „vypadá jinak“. Kulturu vytvářejí především lidé. Setkáte se zde s mnoha žebráky, kteří vás budou prosit o almužnu a na druhé straně zde potkáte rodinu, která vás pozve k sobě do domu na jídlo a postará se o vás lépe, než o své příbuzné.

  • Neobjevený ráj plážových povalečů
  • Hledáte místo, kam můžete vyrazit v jakoukoliv roční dobu a kde vás čeká tyrkysově modré moře, bílé písčité pláže a perfektní servis? Pak je pobřeží Indie, omývané Indickým oceánem, tím pravým místem pro vás. Ačkoliv to může mnoho turistů překvapit, čekají zde na vás luxusní hotely a služby, na které je člověk zvyklý ze své domoviny.

Indie pláž

Indie zajímavosti

Indie navíc schovává skutečné poklady. Souostroví Andamany a Nikobary leží v Bengálském zálivu. Jedním z ostrovů je Severní Sentinel. Jedná se o jedno z posledních míst, kde žijí domorodé kmeny, které odmítají jakýkoliv kontakt s ostatními lidmi.

Pokud tedy již teď přemýšlíte, kam byste mohli vyrazit příště, třeba až se k nám vrátí deštivé a chladné počasí, Indie je jednou z destinací, kterou byste měli vzít v úvahu. Kromě cestovatelských možností má Indie ještě jednu úžasnou vlastnost. Místní podmínky, lidé a kultura vás zkrátka přimějí "vypnout a neřešit". A to je pravý důvod, proč se na dovolenou vždy tak těšíme, nebo ne?

Tip: Chystáte se cestovat do exotických zemí? Nezapomeňte podpořit svou imunitu vhodnými doplňky stravy. Za výhodné ceny je pořídíte na e-shopu Lékárna.cz. Stačí využít Lékárna.cz slevový kód.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Cestování a dovolená Zábava a volný čas