Zdravé vafle jsou stále oblíbenější svačinkou v práci | VímVíc.cz

Zdravé vafle jsou stále oblíbenější svačinkou v práci

11. 10. 2019

Stále častěji myslíme na naše stravování a dodržujeme pravidla zdravého životního stylu, kdy kombinujeme zdravé jídlo s pravidelným pohybem. Toto sebou ale přináší určitou dávku zodpovědnosti a povinnosti. Musíme myslet na to, co budeme v naší práci každý den jíst.

Vafle - recepty na vafle, zdravé vafle, vafle do práce.

Většinou máme poměrně náročnou pracovní dobu, k tomu další povinnosti a skloubit toto všechno s každodenní přípravou jídla do práce může být poměrně náročný, časově náročný, úkol. Musíme tedy dopředu přemýšlet nad tím, co budeme další den v práci jíst a velmi často si musíme tato jídla sami připravit.

Jak se stravovat na pracovišti?

Je možné, že pracujete ve větším podniku, kde máte například závodní jídelnu nebo využíváte benefitu ve formě stravenek. Tímto se Vám pravděpodobně vyřeší obědy a menší svačiny. Mnoho z nás ale nestíhá snídani ráno doma a často snídáme až na našem pracovišti. Také bychom měli během dnes sníst alespoň 1 zdravou svačinku. Zdravou snídani nebo svačinu si tedy obvykle připravujete doma den předem, abyste si ji mohli vzít sebou do práce.

Zdravé vafle

Vafle - recepty na vafle, zdravé vafle, vafle do práce.

Dnes jsme pro Vás vybrali zdravé vafle jako tip na svačinu nebo snídani do práce. Kde se vafle vzaly a jak je nejlépe připravit? Vafle se dají připravit na slano i na sladko. My jsme si pro Vás připravili 4 nejlepší recepty na zdravé vafle. Neváhejte, vyzkoušejte naše vafle a vezměte si zdravou svačinu do práce.

Tradiční belgické vafle

Vafle pocházejí z Belgie. Jejich vznik se datuje už do 14. století, kdy si vafle připravovali lidé na belgickém venkově. Oslavovali jimi konec sklizně, později Masopustní úterý a Nový rok. Základními surovinami jsou: mouka, vejce, máslo, cukr.

V současnosti se tento moučník pečený mezi dvěma železy prodává v malých i velkých belgických městech. Na jejich kvalitu dokonce dohlíží Bratrstvo lutyšských vaflí. Z Belgie se ale výroba vaflí rozšířila po celém světě. Každá rodina má svůj nejlepší a jedinečný recept na vafle. Jaký je ten Váš?

Vafle jsou velmi jednoduché na přípravu, různé recepty se liší jen v nepatrných rozdílech. Velmi také záleží na tom, jak a čím si vafli ozdobíte. My jsme pro Vás vybrali 4 nejlepší recepty na zdravé vafle do práce.

Zdravé vafle, recepty na vafle, vafle do práce.

1. Kynuté belgické vafle

  • 500 g hladké špaldové mouky
  • 650 ml vlažného mléka
  • 250 ml rozpuštěného másla
  • 3 vaječné bílky
  • 15 g droždí
  • 2 polévková lžíce BIO vanilkového cukru
  • 1 lžička soli
  • ghee na vymazání vaflovače

Pokud máte na přípravu trochu více času, vyzkoušejte tradiční kynuté vafle, které se Vám odvděčí svou chutí a konzistencí.

Jako první si ve vlažném mléce rozpusťte vanilkový cukr a droždí. V misce si smíchejte mouku se solí a do této směsi nalijte mléko s droždím a cukrem. Zadělejte si na těsto, které necháte 30 minut kynout. Mezitím si rozpusťte máslo a nechte ho poté zchladnout na pokojovou teplotu.

Dejte si rozehřát vaflovač. Máslo vmíchejte do vykynuté směsi. Z bílků si vyšlehejte sníh, který také pomalu promíchejte se směsí. Vaflovač si lehce vymažte tukem, např. ghee a pak už se pusťte do pečení jednotlivých vaflí. Podávejte se šlehačkou, čerstvým ovocem a strouhanou čokoládou.

2. Banánové vafle

  • 2 zralé rozmačkané banány
  • 200 g ovesné mouky (rozemleté ovesné vločky)
  • 400 g bílého jogurtu
  • 4 vejce
  • 1 lžíce datlového sirupu
  • 2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
  • 1 lžička mleté skořice
  • trocha mléka na doředění těsta
  • ghee na vymazání vaflovače

Tento recept je super rychlý a super zdravý. Všechny ingredience si důkladně promíchejte a poté rozmixujte tyčovým mixérem. Rozpalte si vaflovač, vymažte ghee a opékejte jednotlivé vafle. Podávejte s bílým jogurtem, čerstvým ovocem a ořechy.

3. Tradiční české vafle

  • 300 g hladké mouky
  • 10 g kypřícího prášku
  • 75 g krupicového cukru
  • 100 g změklého másla
  • 2 vejce
  • 500 ml mléka
  • špetka soli

Toto je tradiční recept na české vafle. Takto nejčastěji připravujeme vafle v České republice, s hladkou moukou a krupicovým cukrem. Není sice tolik zdravý jako předešlé recepty, ale pořád se jedná o doma s láskou udělané vafle a ty jsou jednoduše nejlepší.

Nejdříve si smícháme všechny sypké ingredience, poté si smícháme všechny mokré ingredience a teprve nakonec zpracujeme ze všech ingrediencí hladké těsto na vafle. Pečeme ve vaflovači a podáváme s marmeládou, povidly nebo jen posypané poučkovým cukrem.

4. Vafle na slano

  • 200 g hladké špaldové mouky
  • 200 g změklého másla
  • 4 vejce
  • 80 g strouhaného sýra podle chuti (cheddar, gouda, emmental, eidam, aj.)
  • 8 polévkových lžic vlažného mléka
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky kypřícího prášku bez fosfátů

Jako poslední jsme si pro Vás vybrali vafle na slano. Rozhodli jsme se pro tzv. sýrové vafle. Podávejte je s kvalitní šunkou, zeleninou a ořechy.

Nejdříve si vyšleháme máslo se solí, k němu přidáme žloutku s trochou mouky a šleháme dále. Poté přisypeme zbylé ingredience kromě mléka a vše spolu dovyšleháme. Teď zapracujeme mléko. Nakonec si vyšleháme sníh z bílků, který lehce vmícháme do těsta. Z takto připraveného těsta poté ve vaflovači pečeme jednotlivé vafle.

Všechny tyto recepty si můžete připravit den předem a vafle si sebou poté odvézt do práce, kde si na nich pochutnáte a ještě z nich získáte potřebnou energii pro vyšší pracovní nasazení.

Témata:

Jak být úspěšný Ze života zaměstnanců