Jak se nezaleknout pohovoru přes telefon | VímVíc.cz

Jak se nezaleknout pohovoru přes telefon

27. 03. 2018

Pozvánku na osobní pohovor dostanete ve většině případů telefonicky. Někdy ale dojde na menší „výslech“ už po telefonu. Taková varianta by vás rozhodně neměla rozhodit a i kdyby šlo jen o pozvánku na osobní pohovor, v telefonu musíte působit sebejistě.

Věřte si a nebojte se

Možná vás to nikdy nenapadlo, ale už podle toho, jak budete na personalistu působit po telefonu, se může rozhodnout o tom, zda práci dostanete nebo ne. Ačkoliv jde většinou pouze o pozvání na osobní pohovor, tak stále častější trend je také kratičký pohovor přímo po telefonu, podle kterého se personalista rozhodne, zda vás na osobní interview chce vůbec pozvat. Pracovní pohovor je důležitý jak po telefonu, tak osobně.

Personalista uchazeče často analyzuje již po telefonu, proto je dobré chovat se slušně a sebejistě.

Ani jedna z variant by vás neměla překvapit a na hovor s personalistou případně přímo s budoucím nadřízeným byste měli být připraveni. Stačí dodržet pár základních pravidel a pohovor po telefonu vás nepřekvapí.

1. Zvedejte neznámá čísla nebo si číslo uložte

Pokud o sobě víte, že máte problém zvedat neznámá čísla, tak si uvědomte, že pokud hledáte práci, nemůžete si tuto vlastnost dovolit. Buď se tedy připravte a zvedejte všechny neznámá čísla, která vás kontaktují, nebo si číslo firmy uložte. Většina personalistů a firem dává svá telefonní čísla přímo k inzerátům. Pokud tedy na nějakou pracovní nabídku odepisujete, mrkněte se, zda tam někde není i telefon. Jestliže ho najdete, rychle si ho uložte, případně se podívejte na web firmy a uložte si pár kontaktů z jejich webu.

2. Představte se

Možná jste zvyklí při zvedání telefonu pronést jen neurčité „prosím“ nebo „haló“, pokud ale uvidíte na displeji, že volají z vaší vysněné práce, tak se nezapomeňte řádně představit. Obzvlášť důležité je to u pozic, kde budete telefonicky hovořit s klienty.

3. Nevybírejte si a mějte čas

Je jasné, že najít si čas na pohovor je složité, stejně složité je to ale i pro personalistu, který s vámi pohovor povede. Snažte se mít čas v termín, který vám personalista nabídne. Pokud byste přes termíny byli moc vybíraví, nepůsobí to dobře a personalistům to značně komplikuje práci.

4. Reagujte na zmeškané hovory

Pokud se na vašem telefonu objeví zmeškaný hovor, který by mohl být pozvánkou na pohovor, volejte okamžitě zpět. Je pochopitelné, že lidé nesedí u telefonů 24 hodin denně, ale nemůžete očekávat, že vás personalista bude nahánět. Pokud máte o pozici skutečný zájem, tak zavolejte zpět hned, jak to půjde.

Nejlepší je přijmout hned první termín, který personalista navrhne. Pokud se vám nemůže dovolat, kontaktujte ho zpět, hned jako budete moct.

5. Tužka a papír je základ

Jestliže čekáte telefonický hovor s pozvánkou na osobní pohovor, je dobré u sebe nosit propisku a třeba malý poznámkový blok. Dnes sice ve většině případů personalisté posílají informace k osobnímu pohovoru (adresa, čas atd.) emailem, ale není to jejich povinnost. Můžete tedy narazit na takovou pozvánku, která bude čistě telefonická a hledat pět minut po bytě papír a tužku není úplně v pořádku.

6. Buďte připraveni

Měli byste si být jisti tím, co máte ve svém životopise. Stejně tak byste si měli být jisti tím, na jaký inzerát jste odepsali. Po telefonu není vhodné se ujišťovat, jaký plat je nabízen a podobně. Pokud plat v inzerátu nebyl, netlačte na pilu a počkejte na osobní setkání, tam se o něm jistě dozvíte víc.

Vymýšlet v životopise se nevyplatí, tím co v něm píšete, si buďte vždy 100% jistí.

7. Příjemné rozloučení jako bonus

Na závěr dodejte něco jako „děkuji za zavolání, budu se těšit na setkání…“ atd. Personalistu takový přístup jistě potěší, a pokud si po celou dobu udržíte klidnou tvář i hlas, máte ke své vysněné pozici už celkem dobře nakročeno.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Úspěch v kariéře