Nejlepší filmy podle skutečné události | VímVíc.cz

Nejlepší filmy podle skutečné události

23. 10. 2019

Po článcích s nejlepšími komediemi všech dob, Marvel filmy, českými komediemi, nejlepšími komediemi od roku 2016 a nejlepšími animovanými filmy se dnes podíváme na filmy pro náročnější diváky a s komplikovanější tématikou. Představíme si 20 filmů, které byly natočeny podle skutečné události a doopravdy stojí za zhlédnutí.

Film - nejlepší filmy - nejlepší filmy podle skutečné události.

Nejlepší filmy natočené podle skutečné události

Níže naleznete 20 nejlepších filmů, které byly natočené podle skutečné události či to o sobě alespoň tvrdí. Všechny filmy můžete zhlédnout online nebo si je vyčíhat v televizi.

Filmy podle skutečné události: Táhnou silné příběhy!

Filmy podle skutečné události dodávají zážitku obrovskou přidanou hodnotu a také váhu. Režiséři na sebe berou břímě autentického vykreslení celé situace, která je často velmi citlivá. Producenti se velmi často soustředí na historické události nebo příběhy inspirativních jednotlivců, kdy filmy nesou přímo názvy událostí nebo jedinců. U většiny filmů podle skutečné události ustoupí poutavost filmu před přesným vykreslením celé situace.

1. Bohemian Rhapsody

Tento film šel do kin v roce 2018 a mapuje život Freddieho Mercuryho, od jeho prvních pěveckých úspěchů až po jeho poslední velké vystoupení na koncertu Live Aid v roce 1985, kdy už byl velmi nemocný a slabý. Ve filmu je ukázáno, jak obrovská láska spojovala Freddieho (Rami Malek) a Mary (Lucy Boynton), i přes jeho touhu po mužích. Ve filmu je také krásně zobrazeno, jak za Freddiem v těžkých životních situacích vždy stála celá kapela Queen v čele s Brianem Mayem (Gwilym Lee). Freddieho nelze nemilovat a po zhlédnutí tohoto filmu tomu nebude jinak. Fanoušci Freddieho mohou navštívit místa, kde se natáčelo. Zkušebna je ve skutečnosti Lyndhurst Hall v Londýně. Mezi další místa, kde se natáčelo, se řadí Olympic Way 23 opět v Londýně. Zde se odehrával koncert.

Hodnocení: 5/5

2. Černobílý svět

Tento krásný film, Černobílý svět, na motivy stejnojmenné knihy autorky Kathryn Stockett byl natočen v roce 2011 a přijde nám, že zůstává trochu nedoceněný, přes jeho nesporné kvality. Hlavní roli zde ztvárnila božská Emma Stone. Eugenie (Emma Stone) právě dokončila svá studia a ráda by se živila psaním. Eugenie zvaná Skeeter žije v městečku Jackson v Mississippi a chce upřednostnit svou kariéru před rodinou a manželstvím. Skeeter se dostává do konfliktu s místní smetánkou a postupně proniká do světa služebných.

Tento film, v originále The Help, si odnesl i několik nominací na Oscara (nejlepší film, nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli - Viola Davis, nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli - Octavia Spencer, Oscara získala).

Hodnocení: 5/5

3. Čistá duše

Hvězdně obsazený film, Russell Crowe a Jennifer Connelly, se inspiroval příběhem Johna Forbese Nashe ml. (Nositel Nobelovy ceny za ekonomii v roce 1994). John byl jedním z nejúspěšnějším vědců současnosti, zemřel v roce 2015. Byl to americký vědec, matematik, který se zabýval teorií her a diferenciální geometrií. Bohužel ale jeho život poznamenala nemoc - schizofrenie.

Hodnocení: 5/5

4. Chicago

Chicago je film už z roku 2002, ale pořád se drží vysoko ve všech filmových žebříčcích. Film v sobě mísí několik žánrů: muzikál, komedii, drama a krimi, a je hvězdně obsazený: Catherine Zeta-Jones, Renée Zellweger, Richard Gere, aj. V první řadě se jedná o filmovou adaptaci stejnojmenného broadwayského muzikálu, v druhé řadě zapeklitá kriminálka s originální zápletkou. 2 kabaretní zpěvačky, obě vězněné za velké zločiny a právník Billy (Richard Gere) nás okamžitě vtáhnou do děje.

Hodnocení: 4/5

5. Chyť mě, když to dokážeš

Leonardo DiCaprio má na kontě velké množství kvalitních filmů. V Chyť mě, když to dokážeš naprosto dominuje spolu s Tomem Hanksem a to je nepřekonatelná kombinace. Frank (DiCaprio) jako světoznámý podvodník (podvodná zaměstnání, padělání dokladů a šeků) a agent FBI Carl (Hanks), který se ho snaží lapit. Film podle skutečné události, kde se pachatel stane jedním z největších odborníků svého oboru.

Hodnocení: 5/5

6. Erin Brockowich

Myslíme si, že film s Julií Roberts by v našem výčtu neměl chybět. Vybrali jsme film natočený podle skutečné události: Erin Brockowich. Tento film patří mezi její vůbec nejúspěšnější filmy, získala za něj Oscara pro herečku v hlavní roli. Film vypráví příběh Erin, matky 3 dětí, která je zaměstnána jako sekretářka v jedné advokátní společnosti. Erin objeví velký případ znečišťování podzemních vod jednoho malého městečka a zjistí, že to jeho obyvatele ovlivnilo výrazně na zdraví. Erin tím otevře doopravdy velký právnický případ.

Hodnocení: 4/5

7. Kokain

Film Kokain nemůže v našem seznamu nejlepších filmů podle skutečné události chybět. Hlavní role zde ztvárnili Johnny Depp a Penélope Cruz. Film popisuje obchodování s drogami v 70. letech 20. století, kdy je velkým bossem George Jung (Johnny Depp). Jak dostat kokain z Latinské Ameriky do USA? Za vším stojí George. Fenomenální jsou především proměny a samotný herecký výkon hlavního hrdiny a jeho společníků. Pokud Vás baví filmy s drogovou tématikou a gangsterky, tak Kokain musíte vidět!

Hodnocení: 5/5

8. Králova řeč

Film Králova řeč patří mezi ty klidnější a serióznější filmy. Velkou dávku serióznosti filmu dodává hlavní představitel Colin Firth, který za tuto roli získal Oscara. Film z roku 2010 popisuje osud krále Anglie Jiřího VI., který trpěl vrozenou vadou řeči.

Hodnocení: 4/5

9. Legendy z Dogtownu

Legendy z Dogtownu patří spíše mezi filmy pro náctileté diváky, ale my jsme ho vybrali pro jeho svěžest a mladistvou bezstarostnost. Navíc se jedná o film, který byl v roce 2005 natočený podle skutečné události. Hlavní děj vypráví o partičce surfařů v 70. letech, kteří vynalezli skateboarding. Partička přátel, Z-Boys, se stala ze dne na den světoznámými sportovci nového a extrémního sportu, skateboardingu. Jak se tito hoši vyrovnají se slávou a zůstanou přáteli napořád?

Hodnocení: 4/5

10. Marley a já

Marley a já není typickým filmem podle skutečné události, ale můžeme ho sem zařadit. Hvězdně obsazený film, Jennifer Aniston a Owen WIlson, z roku 2008 vypráví příběh 2 redaktorů, Johna a Jenny, kteří si pořídí psa a postupně zjišťují, že život není přesně takový, jaký si ho představovali. Během této životní cesty jim dělá společnost jejich labrador Marley. Film je natočený podle stejnojmenné knihy, kde autor, John Grogan, popisuje svůj vlastní život se svým vlastním psem.

Hodnocení: 4/5

Popcorn - nejlepší filmy - podle skutečné události.

11. Milenec

S Milencem Vám představíme francouzskou filmovou klasiku. Milenec je francouzský film natočený podle stejnojmenného románu autorky Marguerite Duras a poprvé byl promítán v roce 1992. Málokdo ale ví, že se jedná o autobiografický příběh autorky, Marguerite Duras. Příběh se odehrává v Saigonu na konci 20. let, kdy mladá patnáctiletá školačka potkává mladého (27 let) Číňana z velmi bohaté rodiny. Co se vyvine z jejich naprosto nevhodného vztahu a lásky?

Pokud jste tento film ještě neviděli, velmi Vám ho doporučujeme, jedná se o francouzskou klasiku, kterou by měl zhlédnout každý milovník filmů podle skutečné události.

Hodnocení: 5/5

12. Motýlek

Motýlek z roku 1973 se Stevem McQuennem v hlavní roli patří mezi kultovní drama, krimi, životopisné filmy natočené podle skutečné události. Tento životopisný film byl natočený podle stejnojmenné autobiografické knihy Henriho Charrièra. Dříve byli francouzští zločinci deportování do věznice na Ďábelských ostrovech ve Francouzské Guyaně, kde si odpykávali doživotní trest. Henri Charrière se ale nechtěl s tímto trestem smířit a pokusil se několikrát o útěk.

Hodnocení: 5/5

13. Nedotknutelní

Tento současný francouzský film natočený podle skutečné události patří mezi TOP filmy 21. století. Film byl natočený v roce 2011 a hlavní role v něm ztvárnili François Cluzet a Omar Sy. Bohatý, tělesně postižený, aristokrat Philippe zaměstná jako svého ošetřovatele Drisse, francouzského Černocha, kterého právě propustili z vězení. Jak tato dvojice bude spolupracovat a co si mohou obě ztracené duše vzájemně nabídnout?

Hodnocení: 5/5

14. Phar lap

Pro milovníky zvířat tu máme klasiku z roku 1983. Jedná se o film z dostihového závodiště, který vypráví příběh fenomenálního australského koně, který doplatil na intriky v dostihovém světě. Kam až může lidská krutost zajít?

Hodnocení: 3/5

15. Schindlerův seznam

Schindlerův seznam nemůže v našem seznamu chybět. Film z roku 1993, kde se v hlavních rolích představili Liam Neeson, Ben Kingsley a Ralph Fiennes. 2. světová válka, období holocaustu a polské město Krakow, jaké hrůzy se tam za 2. světové války děly? Za tímto filmem nestojí nikdo jiný než samotný Steven Spielberg. Film si odnesl 7 Oscarů a patří mezi nejúspěšnější filmy všech dob.

Pokud jste tento film ještě neviděli, rozhodně je Vaší povinností film zhlédnout.

Hodnocení: 5/5

16. Teorie všeho

Film z roku 2014, Teorie všeho, posbíral velké množství ocenění, mimo jiné Oscara za nejlepší herecký mužský výkon v hlavní roli, Eddie Redmayne v roli Stephena Hawkinga. Film vypráví příběh fyzika zajímajícího se o vesmír, který dosáhne profesního vrcholu ve stejném okamžiku jako ho zradí jeho vlastní zdraví. Říká se, že zdraví neporučíš, ale Stephen se osudu postaví. Jak jeho boj dopadne?

Hodnocení: 5/5

17. Surfařka

Surfařka je autobiografický film z roku 2011 natočený podle skutečné události. Slyšeli jste o surfařce Bethany Hamilton? Ne. Této surfařce ukousl v roce 2003 žralok celou levou ruku. Bethany útok přežila, opět se postavila na prkno a i přes nepřízeň osudu se stala světovou surfařkou a naplno se věnuje charitě.

Film vypráví příběh o obrovské vnitřní síle.

Hodnocení: 5/5

18. Vlk z Wall Street

Leonardo DiCaprio v našem seznamu podruhé, tentokrát ve filmu Vlk z Wall Street. Film z americké burzy, kde peníze vládnou světu. Režie se zhostil nepřekonatelný Martin Scorsese.

Hodnocení: 5/5

19. Zápisník jedné lásky

Zápisník jedné lásky se řadí k těm romantickým filmům podle skutečné události. Film z roku 2004 popisuje příběh Allie (Rachel McAdams) a Noaha (Ryan Gosling) a jejich nekonečné lásky. Předlouhou filmu byla stejnojmenná kniha autora Nicholase Sparkse, který v knize popisuje příběh svých prarodičů.

Hodnocení: 4/5

20. Zrození šampiona

Jako poslední jsme si pro Vás vybrali film Zrození šampiona, za který dostala Sandra Bullock Oscara a spoustu dalších ocenění, patří mezi její nejúspěšnější filmy. Bílá rodina adoptuje černého chlapce, který se stane profesionálním hráčem amerického fotbalu.

Hodnocení: 4/5

Jak se Vám líbil výběr nejlepších filmů podle skutečné události?

Filmy podle skutečné události v sobě mají jisté kouzlo a je zajímavé pozorovat, jakým způsobem k nám hlavní postavy jednotlivých filmů promlouvají. Tyto příběhy nás většinou poměrně silně a trvale zasáhnou, mohou nás motivovat, děsit a ukázat nám pravdivé události z různých dob a míst. Filimy podle skutečné události mnohdy inspirují děj animovaných filmů.
článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata: