Nejlepší komedie všech dob: Znáte je? | VímVíc.cz

Nejlepší komedie všech dob: Znáte je?

22. 07. 2019

Mezi filmovými žánry mají komedie nezastupitelnou roli a také jich bylo natočeno snad nejvíce ze všech filmů. Najdete mezi nimi velké množství témat a různých zpracování. Žádný žebříček není dostatečně dlouhý, aby obsáhl vše, na co se stojí podívat a co vás při dlouhých večerech rozesměje. Přesto jsme pro vás připravili přehled zajímavých komedií, které byste určitě měli vidět. Pojďte se inspirovat, jaké starší i novější, české i zahraniční zábavné filmy si můžete pustit.

popcorn, filmy, nejlepší komedie

České komedie před rokem 2 000

V Československu i v České republice bylo natočeno mnoho komediálních filmů. České publikum by je směle mohlo označit za nejlepší komedie všech dob. Jejich kouzlo spočívá v tom, že pobaví diváky a také skvěle reflektují dobu. To výborně ilustrují snímky, jako je Marečku, podejte mi pero!, Černí baroni nebo Pelíšky. Mezi další české legendy nesporně patří Jáchyme, hoď ho do stroje!, Vrchní, prchni!, Světáci či Jak svět přichází o básníky.

Kdo by neznal klasické trošku hloupé, a tím spíš zábavné hrdiny z komedií jako například Otík z Vesničko má středisková nebo Švejk z Poslušně hlásím a Dobrý voják Švejk. Nebo naopak všeználky jako je Jára Cimrman či Igor Hnízdo z Obecné školy, film, který má nakonec o trošku vážnější vyznění, byť se diváci smějí od začátku do konce. České komedie prostě jednoznačně stojí za zhlédnutí. Mají co nabídnout do množství a kvality i do výraznosti svých hrdinů.

Ze starších českých komedií natočených před rokem 2 000 si dodnes na své přijdou i děti. S čerty nejsou žerty, Císařův pekař – Pekařův císař, Sněženky a Machři, Tři veteráni, S tebou mě baví svět, Dívka na koštěti či Ať žijí duchové! neodmyslitelně patří mezi nesmrtelné klasiky, na které se dodnes rády podívají všechny generace.

České komedie jsou tradiční, vtipné a skvěle zasazené do našeho místního vnímání světa a naší historie. Každý Čech by naše zábavné filmy měl zhlédnout.

České komedie po roce 2 000

Česká kinematografie má spoustu skvělé tvorby nejen z dřívějších dob, ale i ze současnosti. Také dnes se máme čím pochlubit. Vznikly u nás velice dobré filmové komedie, které se dají označit směle za nesmrtelné. Filmy jako Vratné lahve, Jedna ruka netleská, Samotáři, Občanský průkaz, Příběhy obyčejného šílenství, nebo Václav mezi ně nesporně patří.

A kvalitní kousky se najdou i mezi novějšími filmy. Mezi top komedie natočené po roce 2010 lze rozhodně zařadit Ženy v běhu, Kobry a užovky, Teorie tygra, Prezident Blaník, Po čem muži touží, Perfect Days, Hodinový manžel, Instalatér z Tuchlovic nebo Probudím se včera. Díky velkému výběru nových i starších českých komedií si užijete zábavu po celou řadu večerů a během prázdnin můžete zajít do letního kina.

Není nutné se omezovat jen na formát filmu. Mezi komediemi z České republiky nesmíme vynechat ani oblíbené seriály. Například minisérie Most! v poslední době jednoznačně obsadila žebříčky nejvtipnějších komedií a nejsledovanějších seriálů u nás. Zapomenout však nesmíme ani na Kancelář Blaník, Lajnu, legendární Comeback nebo Okresní přebor, které lze sledovat online. Ze starších seriálů jsou klasikou Návštěvníci nebo třeba Chalupáři.

V minulosti i současnosti vzniklo v České republice mnoho povedených zábavných filmů i seriálů, které stojí za vidění. Mají dobré zpracování a díky široké nabídce si každý přijde na své.

Zábavné filmy ze zahraničí

Americké filmy jsou celosvětový pojem. Celkově jsou právě snímky natočené v USA považované za nejoblíbenější a nejvtipnější komedie vůbec. Nejlepší komedie světa, jako například Nedotknutelní či kultovní Forrest Gump mají i svou vážnou stránku, jiné nejlepší americké komedie jako tradiční komedie Sám doma, nebo třeba Hele vole, kde mám káru?, pobaví a umožní na chvíli psychicky vypnout.

Francie má místy specifický humor, ale rozhodně nejde říct, že by zde nevznikaly zábavné filmy. Mezi všeobecně známé a dle hodnocení diváků nejoblíbenější a nejlepší francouzské komedie patří například Fantomas, Blbec k večeři, Četník ze Saint Tropez a jeho následující díly. Z Francie také pochází známý Asterix a Obelix a jejich příběhy nebo originální verze výše zmiňovaného snímku Nedotknutelní.

Další zemí se skvělými komediemi je Velká Británie. Anglické filmy dokonce mohou směle konkurovat nejlepším americkým komediím i francouzským filmům a častokrát vznikaly právě v koprodukci s těmito zeměmi. Typické jsou snímky Podfu(c)k, Růžový panter, Karlík a továrna na čokoládu, Jednotka příliš rychlého nasazení nebo Univerzální uklízečka.

Důležitou součástí komedií i v zahraničí jsou nejen filmy, ale také seriály. Mezi nejpopulárnější zábavné pořady s mnoha epizodami a sériemi patří například Teorie velkého třesku, Dva a půl chlapa, Futurama, Jak jsem poznal vaši matku nebo Simpsonovi. Mezi staršími se proslavily například seriály Ženatý se závazky, Přátelé nebo Červený trpaslík.

Mezi zahraničními filmy a seriály jednoznačně převažuje americká produkce. Nejlepší filmové komedie ale vznikají v různých částech světa. Stačí si jen vybrat, jaký humor je vám nejblíže nebo jaké téma vás zajímá.

Specifické kategorie komedií

Většina pohádek pro děti a animovaných filmů má komediální prvky, kterým se zasmějí i dospělí. Příkladem může být Shrek, Madagaskar, Ratatouille, Na vlásku, Slepičí úlet, Doba ledová se všemi svými díly, Spláchnutej, Za Plotem, Příběh žraloka, Úžasňákovi či Tajný život mazlíčků. Tyto komedie jsou ideální pro společné rodinné sledování.

TV, filmy, nejlepší světové komedie

Specifickou kategorií jsou parodie. Někdo je nemá příliš v oblibě a pro někoho jsou to naopak nejlepší komedie. Každopádně vždy dokážou pobavit a dát vážnému žánru trošku nadhledu. Mezi nejslavnější parodie lze zařadit Scary Movie, Žhavé výstřely, Agent WC, Bláznivá Střela, Vesmírná prda nebo českou parodii na western Limonádový Joe aneb Koňská opera. Není překvapením, že mnoho slavných amerických filmů má svou stejnojmennou předělávku.

Tradiční kategorií v zábavných filmech jsou ty zamilované. Každý určitě zná, nebo by měl rychle zhlédnout, romantické komedie jako Pretty Woman, Hříšný tanec a Deník Bridget Jonesové. Za vidění určitě stojí i Deset důvodů, proč tě nenávidím, Lepší pozdě nežli později, Vrtěti ženou nebo Lepší už to nebude.

Komedie se často vztahují k různým svátkům v průběhu roku. Na Valentýna můžete zhlédnout světové i české romantické filmy a mezi vánoční komedie patří zejména Láska nebeská, Grinch, Vánoční skřítek nebo Vánoce naruby. V období Halloweenu vás do správné nálady dostanou hororové komedie jako Beetle juice a Addamsova rodina. Až vás přestanou bavit komedie, podívejte se na nejlepší motivační filmy, nejlepší motivační filmy pro ženy nebo nejlepší české filmy posledních let.

Krátké filmy jsou kategorií sami o sobě. V žánru komedií jich můžete najít opravdu velké množství. Stačí trošku zapátrat na internetu, kde můžete sledovat seriály. Pokud jste milovníkem kratších příběhů, určitě si pusťte například české O královské stolici, Country club: První směna, Robot Emil bojuje proti špíně nebo zahraniční Fallout: NukaBreak, Uncle Jack a Hooked, The Lady And The Reaper. Nabídka nejrůznějších komedií je jednoduše nepřeberná.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Zábava a volný čas Rodina Návody