Filmová místa pohádek a nejlepších filmů | VímVíc.cz

Filmová místa pohádek a nejlepších filmů

16. 03. 2023

Filmoví fanoušci znají některé kultovní filmy a nejlepší pohádky prakticky nazpaměť. Skvělou inspirací, jak poznat nejlepší filmy všech dob i z jiného úhlu pohledu, je vydat se na skvělý výlet na různá filmová místa. Až se bude doma příště řešit, kam na dovolenou, stačí víkendový pobyt poblíž místa natáčení některého z nejznámějších filmů (třeba tam, kde se natáčel Amadeus).

Návštěva míst, kde se natáčelo, je nezapomenutelným zážitkem nejen díky tomu, že má návštěvník spojené místo s herci a dějem nejlepšího filmu, ale také proto, že pro místa natáčení bývají vybírány mnohdy nejefektivnější a nejatraktivnější lokality. V České republice není o filmová místa nouze. Následující článek představí místa a oblasti, kde se natáčely kultovní filmy a nejlepší pohádky.

Místa natáčení

Filmová místa českých pohádek a nejlepších českých filmů

Když se doma řeší, kam na dovolenou nebo na jednodenní výlet po České republice, nejčastěji se jezdí na filmová místa známá ze starých českých pohádek a nejlepších českých filmů. Pro výlet na místa natáčení často nehraje roli hodnocení filmu, ale atraktivita filmových míst. Většina zahraničních nejlepších filmů všech dob se, bohužel pro fanoušky, natáčí za oceánem. Někteří filmoví fanoušci se i přes ochotu vydat se do Ameriky, musí vzdát navštívení míst natáčení.

Například hrdinové z Marvel filmů se pohybují ve fiktivním světě a animované filmy jsou další kapitolou, do které není možné reálně pronikdnout. Snad všichni mají rádi kultovní filmy jako je Popelka, konkrétně film z roku 1973 s názvem Tři oříšky pro Popelku. Návštěva prostředí, kde se natáčelo, je opravdovým zážitkem. Za atmosférou Popelky je třeba zavítat na hrad Švihov znázorňující stavení, kde Popelka žila se svou macechou a Dorou. Bydliště prince je však až v Německu na zámku Moritzburg. Z tohoto místa natáčení utíkala Popelka z plesu. Rybník, ve kterém se vykoupala macecha s Dorou, najdeme pod názvem rybník Mezihoří. Natáčecí místo statku s ukrytými oříšky dnes již bohužel nestojí.

Další oblíbenou českou pohádkou je S čerty nejsou žerty. Dům Anny Máchalové je k dohledání na adrese Vesec u Sobotky čp. 17. Kasárny se točily v pražských Košířích. Petrův Mlýn mohou filmoví fanoušci objevit v obci Střehom u Sobotky. Další filmová místa snímku S čerty nejsou žerty je nedaleký Hrad Kost, kde byl Petr vězněný a ve kterém se natáčela kuchyně. Jako sídlo princezny bylo využito natáčecí místo zámek Průhonice. Peklo najdou výletníci v místě s trefným pojmenováním Pekelné doly mezi obcemi Velenice a Svitava. Vstup do filmového místa pekla ztvárnila zřícenina hradu Rotštejn.

Hlavním žánrem, kde jsou nejkrásnější filmová místa z ČR, jsou jednoznačně tradiční české pohádky. Diváci v nich poznají zejména hrady, které je možné skutečně navštívit.

Jestli není příliš volného času na cestování po republice nebo jsou fanoušci kultovních filmů a pohádek z hlavního města, v Praze je k nalezení několik filmových míst. Například pohádka Princezna a písař se natáčela v Martinickém paláci na Hradčanském náměstí, a to jak při bližším pohledu na stavbu, tak i v interiéru. Většina scén se odehrávala v těchto místech natáčení. Králova komnata je točená na hradu Velhartice. Výjimkou je vězení, které hostí hrad Sloup a pohled na hrad z dálky je pořízený v Německu na cyklostezce Braubach–Osterspai, vysoko na kopci nad Rýnem.

Mezi klasické české pohádky patří bezesporu Šíleně smutná princezna s Helenou Vondráčkovou a Václavem Neckářem. Tato hudební pohádka dosáhla vysokého hodnocení filmů na webu csfd.cz (83 %). Ačkoliv mezi místa natáčení patří i slovenský zámek Bojnice, za mnohými záběry stojí české zajímavosti a památky. Třeba krásné zahrady ze Šíleně smutné princezny se natáčely v zámku Bojnice, zatímco nádvoří, popraviště a jeho okolí hostil jihočeský zámek Blatná.

Za zmínku stojí ještě český nejznámější film Ať žijí duchové. Oblíbený český film pro děti i dospělé je známý svým hradem, kterým je ve skutečnosti hrad Krakovec. Filmová místa města jsou z obce Nový Knín, často z oblasti okolo náměstí Jiřího z Poděbrad. Město Krakovec a Malý Chlumec, kde se nachází hájovna, je místo natáčení, jež posloužilo pro filmování přírody v lese. Samoobsluha, ve které děti zpívaly „pramen zdraví z Posázaví“ se nachází v Mníšku pod Brdy.

Princezna zakletá v čase místa natáčení

Česká fantasy pohádka z roku 2020 získala na webu csfd.cz hodnocení 71 % a dočkala se i pokračování v roce 2022 pod názvem Princezna zakletá v čase 2. Fanoušci jedné z nejnovějších českých pohádek se nejspíše budou chtít vypravit na filmová místa. Princezna zakletá v čase místa natáčení jsou různorodá. Královský hrad je Křivoklát, sídlo Murien je hrad Točník. Filmové místo Ucho tajemství je ve skutečnosti Národní památník odposlechu – Bretschneiderovo ucho v Lipnici nad Sázavou.

Kde se natáčela Čertova nevěsta

Zdeněk Troška připravil v roce 2011 pohádku s názvem Čertova nevěsta. Na csfd.cz získala průměrné hodnocení, 49 %. Jedná se o typický příklad, že nezáleží na hodnocení filmu, ale na zajímavosti filmových míst daného filmu nebo pohádky. Budou uvedena místa, kde se natáčela Čertova nevěsta, aby mohli filmoví turisti vyrazit na cestu poznání. Prvním uvedeným místem natáčení je Bechyně, konkrétně Židova strouha, kde byly víly. Setkání s čertem proběhlo na zámku Ploskovice a kaplička se zámeckou zahradou se nachází v zámeckém parku Buchlovice.

Místa natáčení novějších nejznámějších filmů a českých pohádek

Mezi novější české pohádky a zároveň nejznámější filmy z řady českých, patří Anděl páně. První díl se odehrával na Šumavě. Záběry celkového stavení jsou z hradu Kašperk a některá filmová místa, jako je například tržiště, jsou z hradu Křivoklát. Interiéry byly natáčeny na Českém Šternberku. Svatba se točila v kostele svatého Mořice v Anníně. Kde se natáčel Anděl Páně 2? Místa natáčení byla zasazena především do prostředí Českého Krumlova. Místo před domem Magdaleny a Anežky, kde prodával párkař, bylo filmováno na hradu Ledeč nad Sázavou, dílna našla místo natáčení v zámku Dolní Beřkovice.

Filmová místa, kde se natáčel Anděl Páně 2, jsou početnější než u prvního dílu české pohádky. Výletníci, kteří plánují navštívit místa natáčení obou dílů filmu, si musí vyhradit alespoň víkend. Mezi nové pohádky patří Tři bratři z roku 2014. Určit přesnou lokaci pohádky Tři bratři je velice obtížná a pro návštěvu míst, kde se natáčelo, objedou zájemci mnoho různých památek. Kupříkladu zámek Hluboká nad Vltavou, zámek Žleby, Benediktinský klášter Kladruby nebo skanzen Velhartice.

Nezáleží na tom, kdy byla pohádka natočena a ani to, jakého hodnocení filmů dosáhla. Nádherná filmová místa jsou k nalezení i v novějších filmech a pohádkách. Lépe identifikovat se dají záběry z měst.

Statek je ve skutečnosti Vodní mlýn Hoslovice a mokřiny ježibaby, za kterou jde král pro radu, když královna nemůže otěhotnět, jsou Blata Borkovice. Divákům, kterým se zalíbila česká pohádka Řachanda z roku 2016, se mohou vydat na zajímavý výlet na místa, kde se natáčelo. Velké množství záběrů pochází z hradu Kost a jeho okolí. Princeznin zámek, ložnice a další interiéry se ve skutečnosti nachází v zámku Dětenice. Zámek Dětenice byl filmovým místem, kde se točil záběr ze sklepení.

Natáčecí místa dalších kultovních filmů

Kromě pohádek existují i filmová místa spojená s kultovními filmy, které zná každý. Chalupa z filmu Jak dostat tatínka do polepšovny má adresu Dobšice čp. 19, okres Jičín. Je však zřejmé, že ve filmu každého více než chaloupka zaujala nádherná okolní příroda (Dračí skály, Skautská věž). Samotná ves, kde se natáčelo, se jmenuje Vesec u Sobotky. Natáčecí místo, ve kterém tančí Anna Labutí jezero, je Státní opera.

Nejen pohádky, ale i klasické české filmy, vánoční filmy a pohádky, které všichni známe, nás mohou zavést na hrady, do malých vesniček a k zajímavým přírodním památkám.

Většina lidí nejspíše nikdy neslyšela o vesnici Křečovice, přesto ji téměř každý viděl v televizi. Křečovice jsou totiž místem natáčení, kde se odehrává příběh Vesničko má středisková, jež patří mezi nejvtipnější komedie v Česku. Záběry z Prahy pocházejí z hlavního města České republiky. Diváci mohli v nejvtipnější komedii vidět Vinohrady, Háje a Hlubočepy. Snímek Vesničko má středisková by mohl být filmem podle skutečné události. Minimálně se jedná o film inspirovaný skutečným životním příběhem.

Oblíbení Černí baroni se odehrávají také v lokalitách, které mnoho lidí nezná. Mezi hlavní filmové místo v tomto případě rozhodně patří zámek Zelená Hora, kde se udála většina děje. Na záběrech můžeme vidět i dřívější podobu letiště Točná a Masarykovo nádraží v Praze nebo město Nepomuk a jeho přilehlý hřbitov. Kamenolom byl točen v lomu Špička v Praze Radotíně. Ne všichni filmoví fanoušci mají rádi žánr hororů. K navození atmosféry některého z filmových hororů někomu stačí být v noci sám doma nebo jít v mlze a dešti do lesa. Navodit různorodé pocity a emoce dokáži i zajímavé knihy, nejen vánoční filmy a pohádky nebo akční Marvel filmy. Stovky zajímavých knih se staly předlohami filmům podle skutečné události.

Zahraniční nejlepší filmy všech dob natáčené v ČR

Nejen tuzemské filmy se natáčejí v České republice. Zapomenout nesmíme ani na zahraniční nejlepší filmy všech dob, kvůli kterým vyrazili herci z ciziny k nám, nejčastěji do Prahy. Ideálním příkladem je historické drama Amadeus z roku 1984. Kde se natáčel Amadeus režiséra Miloše Formana? Častým natáčecím místem byla Malá strana. Ve filmu jsou vidět i záběry, které pocházejí z Karlína, Starého města či z Hradčan. Ve filmu Amadeus je možné poznat zámeckou oboru Žehušice nebo zámek Veltrusy. Italský kostel je skutečný kostel svatého Vojtěcha v Jílové u Prahy. Maškarní bál se konal na Arcibiskupském zámku Kroměříž.

Dnes už nikoho nepřekvapí, že i Hollywoodské filmy se točí v ČR. Film Mission: Impossible je jedním z nich. Některé záběhy pocházejí z Pražského hradu, byť jsou ve filmu zařazeny do Kremlu. Ve filmu se objeví i ulice U Prašné brány. Barrandovské ateliéry posloužily především pro některé interiérové scény. Samozřejmě ale celý Mission: Impossible nepatří mezi filmy s ryze českými místy natáčení. Ze zahraničních měst můžeme vidět například Budapešť a Moskvu. A nechybí ani filmová místa v USA.

V článku o známých filmových místech je nutné zmínit film Van Helsing. Scéna, kde se Anin bratr lezoucí po zdi změní ve vlkodlaka, byla natáčená v táborském husitském muzeu. Filmové místo Transylvánského hradu je hrad Pernštejn. Oblíbená akční jízda kočáru v lese se točila nedaleko od Tábora, konkrétně ve Dlouhé Lhotě. Dějištěm filmu Van Helsing byl i zámek Kunratice. Kromě České republiky pocházejí záběry z Van Helsinga z Kalifornie, z Floridy, Itálie a z Francie.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Zábava a volný čas Rodina Návody