Jak se připravit na metodu výběru uchazečů pomocí assessment centre? | VímVíc.cz

Assessment centrum: Jak se připravit na častou metodu výběru uchazečů

16. 03. 2017

Metoda výběru uchazečů přes assessment centrum je poměrně specifická. Nepočítejte s hodinovým pohovorem a ani s tím, že budete v místnosti se zaměstnavatelem jediným uchazečem. Jak assessment centrum funguje a jak se na něj připravit?

Assessment centrum je častou metodou výběrového řízení

Už jste někdy absolvovali metodu výběru pomocí assessment centra? Jestli vám přišlo pozvání na tento druh výběru a nevíte, o co se jedná, čtěte dál.

Spolupráce s dalšími uchazeči

Assessment centrum funguje jinak, než klasický pracovní pohovor. V podstatě jde totiž o to, že společnost pozve několik nadějných jedinců (stejně jako v případě pohovoru) nicméně nezkoumá poté zvlášť každého z nich, ale všechny dohromady.

Assessment centrum je konkurence, souboj, ale také dohoda a spolupráce.

Poté, co vám přijde pozvání do assessment centrum, připravte se na to, že strávíte pravděpodobně půl nebo i celý den ve firmě, která vám bude dávat různé úkoly a bude přitom sledovat, jak si vedete v porovnání s ostatními. Může se tedy stát, že spolu s ostatními uchazeči budete v jednu chvíli spolupracovat a za pár minut zase budete řešit nějaký úkol sami.

Zaměstnavatel vás bude celou dobu pozorovat a na konci vybere nejvhodnější uchazeče o pozici.

Kdo vás bude sledovat a hodnotit?

Hodnotit vás bude hlavně zaměstnavatel, pravděpodobně také přivolaný personalista a poté možná přímo šéf odvětví, o které máte zájem nebo jiná, vysoce postavená osoba.

Pro jaké pozice se assessment centrum používá?

Nejde moc odhadnout, u jaké pozice vám přijde pozvání k metodě výběru uchazečů pomocí assessment centra. Používá se totiž u různých pracovní pozic a to jak u nižších pozic, tak u obsazování pozic vyššího managementu.

Jaké úkoly budu v assessment centru řešit?

Ze začátku vás čeká představení, kdy celé skupině a hodnotitelům řeknete, kdo jste a jaké máte zkušenosti. Dále vás v assessment centru čekají jak úkoly skupinové, tak úkoly, které budete muset vyřešit sami. Vždy se tedy snažte udělat všechno co možná nejlépe.

Jak se na assessment centrum připravit?

Pokud stále tápete a nedokážete si příliš představit, jak bude tato metoda výběru probíhat, mrkněte na videa na internetu. Podívejte se, jak tento výběr probíhá, a zapátrejte také potom, jaké úkoly jsou přibližně zadávány.

Má mít uchazeč vůdčí schopnosti nebo má být kreativní? Zkuste během úkolů předvést, že tyto kvality máte.

Pokud vás zajímá, jaké úkoly dostanete přímo vy, najděte nabídku práce, ve které je napsáno, co všechno firma od uchazečů očekává. Je to znalost určitých programů, jazykové dovednosti nebo třeba týmový duch? Všechny požadavky si pozorně přečtěte. Právě ty na vás totiž zaměstnavatel bude testovat.

Co při úkolech nedělat:

Nebuďte pasivní: Ne každý má rád, když je někým posuzován a všichni ho v jednu chvíli hodnotí. V assessment centru to ale jinak nejde. Připravte se proto na to, předvést vaši iniciativu. To nejhorší, co můžete udělat je být neaktivní a nechat ostatní, aby úkol plnili za vás.

Nepřehánějte to: Vše ale platí i o opaku. Pokud máte předvést, že jste vůdčí osobnost, zkuste ostatní při skupinovém úkolu zaúkolovat. Pokud se ale objeví někdo, kdo bude chtít převzít vaše otěže, nepřehánějte to. Nechte ho říct jeho názor a pokud je jeho názor lepší, než ten váš, nechte klidně rozdělení pravomocí na něm.

Nezapomeňte na přípravu: Při individuálních úkolech budete vyplňovat testy a řešit příkladové situace. Připravte se na to.

Tip: Jdete na pohovor a nemáte co na sebe? Podívejte se na nabídku e-shopu Answear. Uplatněte Answear slevový kód a blýskněte se na pohovoru stylovým kouskem za příjemnou cenu. Vybrané slevové kupóny lze navíc často využít také na již zlevněné zboží během některé sezónní Answear akce a výrazně tak ušetřit.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Úspěch v kariéře