5 TOP: Jaké jsou nejlepší investice v době krize? | VímVíc.cz

5 TOP: Jaké jsou nejlepší investice v době krize?

21. 04. 2021

Přestože má na zemi koronavirus ničivý ekonomický dopad, neznamená to, že se v této době nevyplatí investovat. Naopak pro některé investice je krizová doba příhodná. V současné době se ukazuje, které investice dokážou krizi ustát a které jí podlehnou. Zároveň se více než kdy jindy vyplatí peníze vkládat s rozmyslem. V tomto článku vám poradíme, jaké investice jsou v současné situaci nejvýhodnější.

5 TOP: Jaké jsou nejlepší investice v době krize?

Ekonomická recese a investice

Před přicházející ekonomickou krizí už varovala řada odborníků. Už v roce 2019 začínala česká ekonomika zpomalovat. A nejen ta česká, recesi se nemohly vyhnout ani ostatní země, mezi nimiž bychom našli i Německo. Vzhledem k tomu, že je náš západní soused naším nejvýznamnějším ekonomickým partnerem, pravděpodobnost výskytu krize se ještě zvýšila. Pandemie koronaviru však její příchod uspíšila. Pravděpodobně dojde k poklesu inflace, který zapříčiní vysoká nezaměstnanost a zastavení růstu platů.

Koronavirus zpomalil ekonomiku v mnoha ohledech. Zastavila se výroba, ale také asijské investice v Česku. Jelikož Čína vyhlásila již v únoru karanténu, odložila také zahraniční obchody. To se dotklo také českých obchodníků a investorů. „Zdržení bude představovat minimálně tři až šest měsíců.

Je však otázkou, zda se podmínky na jedné či druhé straně v mezidobí nezmění tak, že samotná investice přestane mít smysl,“ řekl pro Seznam Zprávy partner společnosti Moore Czech Republic Petr Kymlička. Sama poradenská společnost Moore Czech Republic má několik investic čekajících na realizaci v řádu miliard korun.

Ekonomické ztráty Česko zaznamenává také v obchodování s Čínou a Německem. Česká republika k sousedům směřuje třetinu svého exportu. Česká exportní banka ve své výroční zprávě uvedla, že vysoká míra nejistoty ovlivnila nejen obchodní investiční aktivity českých exportérů, ale zejména jejich zahraničních odběratelů. Vývozse souvislosti s koronavirem výrazně omezil. Dopad na krizi má také automobilový průmysl. Jelikož automobilka Volkswagen pozastavila výrobu mimo jiné také v mladoboleslavské Škodě, přijde český trh s auty o značnou sumu peněz. Ke konci dubna by však měla i automobilka obnovit výrobu.

Ekonomická krize, nejen ta spojená s epidemií koronaviru, postihuje kromě velkých společností také jednotlivce a domácnosti. I dnes se častěji ke slovu dostává půjčka pro dlužníky s exekucí i bez. Okamžitá půjčka pro dlužníky samozřejmě představuje riziko, že se dlužník dostane do tzv. dluhové spirály, ze které se jen těžko hledá cesta ven. S nárůstem nezaměstnanosti může být okamžitá půjčka pro dlužníky řešením situace velkého množství lidí.

Investice v době krize

Přestože je zatím vývoj ekonomické situace v Česku i ve světě nejistý, neznamená to, že se v současné době nevyplatí své peníze investovat. Naopak se v některých oblastech investice vyplatí daleko víc než kdy jindy. V době ekonomické recese se stále nabízí mnoho zajímavých možností. Investice je totiž nejvýhodnější způsob, jak zhodnotit své peníze. Investovat se dá například do akcií a dluhopisů různých společností, do nemovitostí, podílových fondů, drahých kovů a různých alternativ. Například Česká exportní banka nabízí českým investorům výhodné financování jejich záměrů vybudovat nové výrobní kapacity v zahraničí. Mezi tak zvané alternativní investice patří hlavně věci, které bývají spojeny s našimi koníčky, i když to tak být nemusí. Myslí se jimi například investice do alkoholu, umění, známek, veteránů či hodinek. Další možností, jak své peníze zhodnotit jsou spořicí účty nebo kryptoměny Bitcoin.

V době ekonomické krize se stále nabízí mnoho zajímavých možností kam investovat.

Jaké investice se nyní vyplatí?

Některé investice se v současné době vyplatí více, některé méně. Situace kolem koronaviru se investic významně dotýká. Mění například chování samotných investorů, kteří se není porozhlížejí po stabilnějších sektorech, jako jsou například nemovitosti, nemovitostní fondy či drahé kovy. „Typicky bývají jako anticyklické či protikrizové investice považovány státní dluhopisy a zlato. Jenomže výnosy státních dluhopisů jsou velmi nízké a zlato se zase často chová naprosto nevyzpytatelně,“ píše v komentáři pro server iDnes privátní investiční poradce společnosti FINEZ Investment Management Jan Traxler.

Nejlepší ochranou před krizí jsou jiné, většinou alternativní investice. Naopak se příliš nevyplatí investice do dluhopisů a také akcií firem, kterých se krize dotýká a není jisté, zda ji ustojí. Už jen proto, že se akcie v poslední době výrazně propadly.

Jak investovat peníze?

Efektivně zhodnotit peníze můžete, aniž byste byli zkušeným investorem či odborníkem. Můžete investovat i online a během chvilky. Díky tomu můžete své peníze zhodnotit bez vstupních poplatků například do akcií a dluhopisů. V dnešní době se příliš nevyplatí nechávat peníze ležet doma v trezoru, nebo na účtech v bance s nízkými úroky. Když chytře zainvestujete, zhodnotí se samy.

Efektivně zhodnotit peníze můžete, aniž byste byli zkušeným investorem či odborníkem. Můžete například investovat libovolnou částku už od 1000 korun.

Jedním ze způsobů, jak investovat peníze online je Fondee. Zde můžete investovat libovolnou částkuod 1000 korun. Stačí si vybrat portfolio, které sdružuje akcie a dluhopisy různého zaměření. Zprostředkuje vám i účet u brokera a společnost už se o vaše portfolio s vámi zvolenou strategii postará. V případě potřeby můžete portfolio prodat a peníze vám budou poslány na účet.

5 TOP: Jaké jsou nejlepší investice v době krize?

Investice do nemovitostí

Nyní se ukazuje, které investice do nemovitostí jsou opravdu efektivní a které naopak krizi podléhají. Výhodnější je investice zejména do prostor, které lze pronajímat nájemcům na dlouhodobou nájemnou smlouvu. Nájemníci z řad maloobchodů jsou nyní velice významnou skupinou. Patří mezi ně třeba obchody s potravinami, potřebami pro zvířata, lékárny a drogerie. Tito prodejci totiž nijak výrazně nereagují na situaci na trhu. Díky současné situaci se ukázalo, že tato klíčová skupina nájemců budou pravděpodobně fungovat za jakékoliv krize. Pro investory jsou tak dlouhodobou stabilní výhodou.

Cena nemovitostí dlouhodobě vytrvale stoupá. Obzvláště v minulém roce byl nárůst cen nemovitostí v Česku patrný. S příchodem krize se jejich hodnota sice snižuje, ale nejedná se o nějaký zásadní propad. A důležitý faktorem stále zůstává nájem, takže vám může investice do nemovitosti stále vydělávat bez ohledu na to, zda budete byt či dům pronajímat krátkodobě nebo dlouhodobě. Proto investování do nemovitostí je stále výhodným a poměrně bezpečným zhodnocením peněz.

Investice do drahých kovů

Právě investování do drahých kovů, především do zlata je považováno za vhodné zajištění v době krize. Zhodnocení peněz vložením do zlata má hned několik dobrých důvodů:

  • Jeho cena stále stoupá
  • Jeho hodnota stoupá nejvíce právě v době krize
  • Zlato je fyzickou komoditou, tedy jistotou

Drahé kovy pro investory představují jistotu a stabilitu, a to hlavně v době krize. Proto se k této formě zhodnocení peněz často uchylují. Tato forma investice s sebou ovšem nese také jisté nevýhody, jako například finanční náročnost, nebo zajištění bezpečnosti. S tím souvisí vhodné místo (například pronájem schránky v bance) pro uskladnění vašeho drahého kovu. Zároveň je investice do zlata běh na dlouhou trať, neboť se jeho hodnota ukáže až za několik let.

Vývoj cen zlata v dobách krize není úplně stabilní, ale přesto je tato komodita vůči současnému stavu imunní. Od konce roku cena zlata stoupla z 1 500 dolarů na 1 700 dolarů za unci. Ve druhé polovině března však spadla zpět na 1 500 dolarů a aktuálně se jeho cena pohybuje kolem 1 600 dolarů za unci.

Státní dluhopisy

Vůči krizím bývají odolné i státní dluhopisy. Ty jsou považovány za konzervativní investici. V březnu tržní úroky u státních dluhopisů stouply, přestože došlo ke snížení jejich úrokových sazeb ze strany ČNB. Důvodem je odchod zahraničních investorů v době krize z českého trhu a oslabení koruny vůči euru a dolaru.

Imunní vůči koronavirové krizi jsou státní spořicí dluhopisy s názvem Dluhopis Republiky. Jejich majitelé tedy mohou být v klidu, ať už jsou vlastníkem kuponové, reinvestiční či proti-inflační varianty dluhopisu. S nižší inflací klesnou i výnosy z protiinflačních dluhopisů. Výnosy z ostatních dluhopisů budou pravděpodobně činit asi 2 %.

Zemědělská půda

Tento druh investice je proti aktuální krizi spolehlivě imunní. Zhodnotit své peníze formou nákupu a pronájmu zemědělské půdy se v současnosti vyplatí. Koupě půdy není zrovna nejlevnější záležitost a její pronájem nevynáší tolik, jako kdybyste pronajímali dům, ale stále se najdou dobré důvody, proč se tato investice vyplatí. Lidé potřebují jíst jak v poklidné době, tak v časech jakékoliv krize. A proto, aby mohli potraviny vypěstovat, potřebují kvalitní zemědělskou půdu. Proto máte výnosy jisté. Pozemek můžete pouze pronajímat, nebo ho po nějaké době prodat. Pozemky se dají prodat či pronajmout i za jinými účely. Například další imunní investicí vůči koronavirové pandemii jsou fotovoltaické elektrárny. U nich jsou totiž pevně nastavené výkupní ceny.

Lidé potřebují jíst jak v poklidné době, tak v časech jakékoliv krize. Proto jsou výnosy jisté.

Alternativní investice

V době krize se tak zvané alternativní formy investic jeví jako odolné a výhodné. Pokud se rozhodnete jít touto cestou, je potřeba o oboru, do nějž se chystáte své finance vložit, něco vědět. Mezi alternativní investice patří například umění, archivní alkohol, veteráni, hodinky či známky. Hodnota těchto komodit většinou s časem stoupá. Potřebujete však vědět, kam své peníze vložit a zda se vám investice vyplatí. Pokud například vložíte několik desítek tisíc do obrazu od umělce, který zatím nemá žádné jméno a nejste si jistí, zda své schopnosti nepřeceňuje, raději si investici rozmyslete. Pokud chcete jít v oblasti alternativních investic více na jistotu, vložte například peníze do archivního vína či whisky.

Neměli byste se však spoléhat jen na jednu variantu zhodnocení peněz. Lepší je využít více možností investic, a to i v době krize.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Platy a platové třídy Úspěch v kariéře Investice a spoření