Nejlepší investice do Bitcoinu a dalších kryptoměn | VímVíc.cz

Nejlepší investice do Bitcoinu a dalších kryptoměn

30. 09. 2019

Kryptoměny jsou virtuální peníze, které fungují na principu nepozměnitelného blockchainu. To je databáze, do které jsou všechny transakce zapisovány a šifrovány. Hodnota kryptoměn je závislá na poptávce uživatelů a je značně nestabilní. To dělá z nejznámější kryptoměny Bitcoinu i z dalších alternativních měn zajímavou investiční příležitost. Pojďte se podívat, jak virtuální měny fungují, kde koupit bitcoin a především na nejvýhodnější možnosti investování.

Nejlepší investice do Bitcoinu a dalších kryptoměn_kryptoměny

Co je to bitcoin a kryptoměny

Kryptoměny mají všeobecně ve srovnání se státem vydávanými penězi několik zajímavých parametrů. Tím prvním je, že je jich omezený počet. Neplatí to pro všechny, ale investoři i obchodníci vědí, jakým tempem měna přibývá. Nehrozí tedy inflační znehodnocení. Předvídatelný nebo daný počet kryptoměny připomíná spíše investice do zlata, které si také udržuje hodnotu na základě přirozeného určitého množství. U kryptoměn tuto vlastnost zase zajišťuje blockchainový systém.

Kromě nevydávání dalších peněz jsou kryptoměny z velké části chráněny proti zásahům vlád, bank i korporací i svou podstatou. Aktuální kurz kryptoměn závisí čistě na poptávce. Blockchain je decentralizovanou databází a nemá tudíž jeden základní uzel, přes který by šly kryptoměny regulovat nebo ovlivňovat. Nelze je padělat a ani sám autor konkrétní kryptoměny nemůže po spuštění do jejích cen nijak zasahovat. Samozřejmostí je funkčnost po celém světě.

Další velkou výhodou je bezpečnost. Kryptoměny se opírají o asymetrickou kryptografii. To znamená šifrování, ve kterém se pro zašifrování a dešifrování používají rozdílné klíče. Síť funguje na principu p2p (uživatel komunikuje přímo s další uživatelem) bez prostředníka. Některé kryptoměny jako Monero jsou úplně anonymní, jiné jen tzv. pseudo-anonymní. Příkladem je bitcoin, kde sice vidíte „kód“ koncového uživatele, ale nemusíte znát jeho pravou identitu.

Kryptoměny jsou nepadělatelné. Nemohou je ovlivňovat banky, státy ani korporace. Fungují na p2p decentralizované databázi zvané blockchain a opírají se o asymetrickou kryptografii.
Nejlepší investice do Bitcoinu a dalších kryptoměn_bitcoin

Jak těžit kryptoměny a kurzy kryptoměn

Bitcoin je jednoznačně nejpopulárnější a také nejstarší kryptoměna. Funguje od roku 2009. V roce 2008 ji popsal vývojář nebo skupinka vývojářů vystupující pod jménem Satoshi Nakamoto. Kryptoměně Bitcoin je celkově předpovídána největší budoucnost a nejmenší pravděpodobnost zániku či úplného pádu hodnoty. Z toho důvodu je také nákup bitcoinů jednou z nejčastějších virtuálních měn, jež se používají pro dlouhodobou investici. Podobně jako například investice do nemovistosí nebo investice do akcií.

Vedle Bitcoinu však existuje celá řada dalších. Jejich rozdílnost je nejen v již zmíněné anonymitě a systému přibývání nových „mincí“, ale také v dalších funkcích, které ocení více než investoři praktiční uživatelé. Některé kryptoměny (například Ethereum) umožňují i využívání chytrých kontraktů. Ty by mohly mít do budoucna potenciál nahradit klasické papírové smlouvy a zajistit jejich nefalšovatelnost a samozřejmě další parametry typické pro kryptoměny.

Mezi alternativní kryptoměny (tzv. altcoiny) , které mají po Bitcoinu nevyšší tržní kapitalizaci patří například Ethereum, Litecoin, NEO, Dash, Ripple, Bitcoin cash (jiná kryptoměna než samotný Bitcoin), Monero, EOS, Zcash a další. Investovat však lze i do měn s menší tržní kapitalizací. Výnosy mohou být i tak vysoké. Menší kryptoměny jsou obvykle používány ke krátkodobým spekulacím, zatímco ty větší k delším spekulacím nebo k uložení hodnoty, byť je jejich volatilita velice vysoká.

Kromě Bitcoinu existují i alternativní kryptoměny s jinými parametry, které jsou též vhodné pro investice. Pro dlouhodobé investice jsou spíše doporučované větší kryptoměny.

Kde koupit bitcoin a jak koupit ripple

Ačkoliv se Bitcoin vyznačuje velice velkým kolísáním ceny, má kurz bitcoin z hlediska dlouhodobého investování pravidelně rostoucí. Při dobře zvoleném časovém horizontu může mít nákup bitcoinů vysoké zhodnocení, ale při neodhadnutí situace také velké ztráty. V rámci více let však zatím v žádném časovém období prodělečná tato kryptoměna nebyla, což je dobrou zprávou pro ty, kteří mají dlouhodobější plán.

Bitcoin a jiné kryptoměny je samozřejmě možné používat i jako velmi krátkodobou investici. Kvůli volatilitě může být zhodnocení opravdu vysoké. Nejvýhodnější podmínky pro prodej nastaly v historii díky opravdu strmému vzestupu ceny v roce 2011, 2013 a především v prosinci roku 2017. Ti, kdo nakoupili před cenovými špičkami, na Bitcoinu mnohonásobně zvýšili vklad. Podobně jako všechny investice, je i u spekulování s bitcoinem možné provádět jako práci z domova .

Naopak, jak tomu na trhu již bývá, byť obvykle ne tak výrazně jako v případě kryptoměn, přišel po roce 2017 velký propad ceny. Přelom roku 2018 až 2019 byl ve znamení krize, která dostala hodnotu Bitcoinu vůči dolaru nízko a cena klesala každým dnem.To bylo způsobeno splasknutím bubliny nadšenců, kteří se bezhlavě vrhali do investic bez základních zkušeností a po nesplnění očekávání vysokého a okamžitého zisku zase dávali od kryptoměn ruce pryč.

Správný obchodník, a u kryptoměn to platí dvojnásob, však vítá krizi i zvyšování hodnoty. V době, kdy jsou ceny nízko, je nejvýhodnější nakupovat v bitcoin směnárně. Naopak v době, kdy se ceny vyšplhají velice vysoko, je nejvýhodnější prodávat. Ke správnému určení času pro nákup a prodej je třeba pečlivě sledovat trh a předvídat na základě předchozích událostí i aktuálního dění, jak se budou vyvíjet kurzy kryptoměn. I pro kryptoměny existují aplikace podobné těm bankovním, jako je například FIO broker.

Po propadu ze začátku roku 2019 se cena Bitcoinu začala opět zvyšovat. Zatímco někteří mluví o opakování boomu 2017, jiní nyní předpovídají spíše stabilní a pozvolnější růst. Kryptoměny se celkově dají velice obtížně predikovat. Investice jsou proto vždy tak trošku sázkou do loterie. Jinak tomu však není ani třeba u investic do podílových fondů a dluhopisů.

Cena kryptoměn je velice nestabilní. Ideální je proto sledovat a snažit se predikovat jejich kurz. Nejvýhodnější investice měly v historii mnohonásobné zhodnocení.

Podívejte se, jaké investice do kryptoměn se vyplatí. Na trh vstupují nové kryptoměny s nadějným startem.

Zajímavosti ze světa investic do Bitcoinu

Povzbudivou zprávou pro všechny, kteří přemýšlejí o investici do kryptoměn, jsou statistiky růstu cen. Hodnota bitcoinu od jeho vytvoření v průměru roste 97% času, který je pro investory pak ziskovými dny. Od svého vzniku klesal kur bitcoinu jen 3% ze všech dní. Pády byly vždy velice strmé, ale po krizi se hodnota zase vrátila po určité době do původní roviny a dále rostla.

I kdybychom hleděli jen na roční minima Bitcoinu a obchodovali v daném roce na nejméně výhodný kurz v době pádů, dosáhli bychom velkého zhodnocení. Minimum v roce 2012 byly 4 dolary, v roce 2014 už 200 dolarů, nejnižší cena roku 2016 byla 365 dolarů a v nehorším dnu roku 2018 stál bitcoin 3200 dolarů.

Když Bitcoin začínal, bylo jej možné koupit doslova jen za pár dolarů. Málokdo v té době tak učinil a ještě méně lidí předpovídalo tak vysoké zhodnocení investice. Ti, kteří investovali do bitcoinu v jeho nejzazších počátcích a prodali jej na vrcholu jeho cenové hodnoty, mohli vydělat opravdu mnoho. Z několika málo korun vzrostla jeho nejvyšší hodnota až na 20 000 dolarů za jeden Bitcoin. I dnes je těžba kryptoměn zajímavou variantou, v čem podnikat.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Úspěch v kariéře Investice a spoření